rv 13+0

Ei vielä (kai) näy päälle

30.5.2016

Pikku-Alien ei mielestämme vielä näy päällepäin. En ole kerännyt raskausturvotusta eikä vatsan seutu ole järin paljon isompi kuin ennen raskautta. Vatsa on ehkä hieman eri mallinen kuin ennen – pömppä alkaa alempaa ja se on pyöremäpi. Olen viimeiset 8 vuotta ollut pääasiassa lievästi ylipainoisen puolella ja olen jojoillut painoni kanssa enemmän tai vähemmän vuodesta toiseen. Siksikään kukaan tuskin ensimmäisenä ajattelee, että vatsallani mahdolliseni näkyvä lievä pullotus olisi muuta kuin kesäherkkuja. Olen onnekas, että turvotus ei ole iskenyt näin aikaisessa vaiheessa raskautta toisin kuin eräälläkin tutulla, joka näytti täysin raskaana olevalta jo reilusti ennen ensimmäisen kolmanneksen loppua.

Ennen raskautta painoin 74,5 kiloa. Nyt painoa on hieman päälle 73 kiloa. Neuvolan ensikäynnillä olin puolisen kiloa aloituspainoa painavampi, mutta muutama viikko sitten kärsitty vatsatauti ja sen jälkeen hetkellisesti seurana ollut lievä etominen veivät pari kiloa mennessään. Näitä kiloja en ole vielä saanut kokonaan takaisin, vaikka olen kyennyt syömään (lähes) normaalisti jo pari viikkoa. Oikeastaan ihan hyvä, että paino ei heti humpsahtanut takaisin lähtötilanteeseen, sillä näiltä viikoilta raskauskilot alkavat kertymään todenteolla. Tämän jälkeenhän paino ei saisi enää laskea, vaan sitä pitäisi tulla 200-800 grammaa viikossa lisää.

Vielä muutama viikko sitten jännitin/-mme, pystynkö pitämään raskauden töissä salassa kesälomaani asti, mutta nyt se näyttää täysin mahdolliselta. Minulla on nimittäin enää tämä viikko töitä ja sitten saan kasvaa kotona kuukauden. Aion järkyttää kaikkia heinäkuussa pelmahtamalla paikalle ison vatsan kanssa! Okei, ehkä reilussa 4 viikossa vatsa ei kasva järjettömän isoksi, mutta sitten en enää aio edes yrittää peittää sitä. Töihinpaluu tapahtuu raskausviikolla 18. Ainoa töihin liittyvä huoli minulla tällä hetkellä on se, että en aio kertoa töissä edes esimiehelle raskaudesta ennen lomaa. Lomamme menevät todennäköisesti päällekkäin, jotta näen esimiehen lomien jälkeen vasta heinäkuun lopussa. Onko se epäkohteliaan pitkällä kertomisen suhteen, koska sitten Alien näkyy jo päälle? Virallisesti äitiysloman aloituksesta minun pitää ilmoittaa elokuun loppuun mennessä, mutta mikä on tavanomainen ajankohta?

Saimme muuten Alienin varhaisraskauden yhdistelmäseulonnan tulokset jo viime perjantaina. Kaikki on niidenkin perusteella hyvin eli seerumiseulastakaan ei löytynyt kromosomipoikkeamiin liittyviä riskejä.

Kommentit (7)

 1. Ninni 31.5.2016 klo 20:52

  Hienoa, että seulonnassa oli kaikki hyvin!

  Itse kerroin pomolle rv 12, kun piti järjestää työaikoja tulevaa ultraa varten. Mutta olisin muutenkin pian kertonut, koska syksyn ja talven lomia aletaan jo kohta suunnittelemaan ja samalla sijaisten tarvetta kartoittamaan.. Mutta varmaan työpaikasta ja työtehtävästä riippuen paras kertomisen ajankohta vaihtelee. :)

 2. Ruska 31.5.2016 klo 22:12

  Esimiehenä ollen ollut iloinen luottamuksesta kun työntekijäni ovat kertoneet raskauksistaan varhaisessa vaiheessa ennen ”epäiltyjen listalle: päätymistä (joka kätilöpuolella tapahtuu aika sukkelaan :D). Syynä juuri tuo Ninnin mainitsema pitkän tähtäimen suunnittelu ja sijaisuudet. Itse toki järjestin oman sijaiseni (joka tiesi kuviosta jo pian plussan jälkeen). Kätilöremmin saunareissusta selvisin puhtain papruin (ja kipein vatsalihaksin) vielä h.13+, joten virallisesti tulin kaapista työyksikössäni vasta h.17+. Omalle esimielleni olin kyllä kertonut NT:n jälkeen, ettei käy niin, et hän kuulee sen huhuna kentältä..

  Mut aika tasapainottelua se joskus on. Toisilla työkuvioiden epäselvyys venyttää kertomista pitkällekin. Oon ite sitä mielt, et kukin kertoo sillon kun siltä tuntuu :)

 3. Minttu
  Minttu 1.6.2016 klo 07:26

  Ninni & Ruska, vastaan yhteisesti, kun olitte niin samalla asialla.

  Ymmärrän täysin esimiehen katsantakannan näihin asioihin. Mitä aiemmin tällaisista poissaoloista kerrotaan, sen parempi oli työpaikka mikä tahansa. Toisaalta, meillä ei hankita esimerkiksi lomien ajaksi sijaisia. Ja vaikka kertoisin vasta heinä-elokuun taitteessa, olisin töissä (ilman sairaslomia) vielä kolme kuukautta, jona aikana sijainen ehtii varmasti löytyä. Mietin myös, että kävisin kertomassa raskaudesta kesälomani aikana ennen esimiehen jäämistä lomalle, mutta toisaalta lähes koko firma hiljenee heinäkuuksi eikä rekryille ehtisi tapahtua sinä aikana yhtään mitään, joten kertominen 4 viikkoa myöhemmin ei muuta tilannetta sijaisen löytymisen osalta.

  Ja on tässä sellainen lisäkierre, että minun työnkuvaani ollaan muuttamassa uuteen ja mielenkiintoisempaan, mutta mitään ei ole vielä allekirjoitettu. En halua ottaa riskiä, että henkilöstöhallinto tai muu taho (en epäile esimiestä) jättäisikin muutoksen tekemättä raskausuutisten myötä. Osastolle tarvitaan ko. uusi pesti, joten ei ne pelkästään sitä minua varten tee, mutta en halua, että minut sivuutetaan. Laitontahan se jollain tasolla olisi, mutta eihän näistä ikinä tiedä.

  Varmaan saan kusipään maineen, kun venytän kertomista loppukesään, mutta taitaa olla pakko. Jos ajankohta olisi eri (ei kesälomakausi ja työnkuva olisi stabiili), kertoisin todennäköisesti h. 15-17 paikkeilla viimeistään. Ihan vielä en olisi valmis kertomaan töissä kenellekään (h. 13), vaikka päivittäin olisi luontevia paikkoja livauttaa uutinen keskusteluun. :D

 4. pieceofme 1.6.2016 klo 10:45

  Minulla on menossa vasta RV5+2, mutta olen aikalailla järjestellyt kaikki tulevat poissaolot kesälomilleni ajoittuvaksi. Ensimmäisen neuvolan otin 10+4 jolloin olen lomalla ja ultran ajattelin buukata rv13+0 kun olen taas lomalla. Lomalta palattuani onkin sitten 16+0 ja jos raskaus silloin näkyy, luulen, että paljastan asian. Joka tapauksessa, pyrin sinne lähemmäs rv20 venyttämään asiaa ja suurin syy tähän on pieni pelkoni keskenmenosta.
  En missään nimessä halua joutua käymään läpi ensin raskausuutista iloisissa merkeissä ja mahdollisesti myöhemmin keskenmenoa työkavereideni kanssa. Samasta syystä, sukulaisillekaan tai kavereille, emme kerro koko hommasta kuin vasta vko 13 ultran jälkeen, kun voimme olla jo riskiviikot ohittaneina varmempia että kaikki on kuten kuuluukin.

  Teoriassa kun äitiyslomallekin jään vasta siellä rv 35 tienoilla, jää työnantajalle käytännössä 4kk aikaa sulatella ja järjestellä asiaa, vaikka paljastaisin sen vasta rv 20.
  Kukin toki tyylillään, mutta näin ajattelin itse toimia. :)

  • Minttu
   Minttu 1.6.2016 klo 14:34

   Minulla on onnistunut raskausmenojen sovittaminen helposti, sillä pystyn olemaan töistä tarvittaessa osan päivää omilla asioilla. Keskenmenoriskin vuoksi meitäkin jännitti kertoa sukulaisille ennen nt-ultraa, mutta toisaalta nyt kun kaikki on mennyt hyvin, kertominen 7+jotain oli hyvä ratkaisu: sukulaisetkin on saanut nauttia uutisista monta viikkoa. Jokainen tietenkin tavallaan.

 5. Hiekkakakku 2.6.2016 klo 09:52

  Tässä toisessa raskaudessa kerroin esimiehelleni rv 13, eli nt-ultran jälkeen. En olisi kertonut muuten vielä tässä vaiheessa, mutta erinäisistä syistä oli tällä kertaa pakko. Muille työkavereille ajattelin kertoa vasta kesälomien jälkeen, jolloin olen noin rv 27. Edellisessä raskaudessa kerroin esimiehelleni (eri kuin nyt) työehtosopimuksen mukaisesti 2 kk ennen äitiyslomalle jäämistä ja se oli varsin hyvä ratkaisu, sillä olisi ylennys ja palkankorotus jäänyt saamatta, jos olisi tiennyt, että jään kohta äitiyslomalle. Itse en ajattele tippaakaan työpaikan näkemystä tässä asiassa, sillä se ei ole minun ongelmani, eikä tilalleni oteta sijaista. Esimies itsekin kertoi raskaudestaan tasan 2 kk ennen äitiyslomalle jäämistä (myös hoitovapaasta viime tipassa), vaikka hän on työpaikalla huomattavasti suuremmassa roolissa kuin minä ja tarvitsee sijaisen.

  Itse pystyn pitämään raskaudet ”salassa” hyvinkin pitkään, sillä maha ei juurikaan kasva ja neuvolakäyntejä yms. ei tarvitse selitellä työpaikalla. Saikulla en ole ollut kertaakaan raskauksien aikana, joten sitäkään kautta asia ei ole tullut esille. Mutta se on pakko myöntää, että mitä kauemmin asiaa ”salailee”, sitä vaikeammaksi tulee siitä kertominen. Kohta olen raskauden puolessa välissä, mutten ole vieläkään kertonut esim. äidilleni, eikä esikoinenkaan ole sitä möläyttänyt kenellekään. Ehkä kerron sitten rakenneultran jälkeen tai viimeistään synnytyssairaalasta! :D Toivoisin, että ihmiset huomaisivat raskauteni (en siis tarkoituksella salaile) ja edes epäilisivät, mutta asia tulee aina kaikille ihan puun takaa! :D

  • Minttu
   Minttu 2.6.2016 klo 12:56

   Hyvä että olet löytänyt sinulle sopivam rytmin kertoa. Minullakin tosiaan tuo mahdollinen työnkuvanmuutos hidastaa nyt kertomista. Ilman sitä olisin kertomassa ennen esimiehen loman alkua. Minä en loman jälkeen aio peitellä ja olen harvinaisen pettynyt, jos kukaan ei huomaa ja kysy. Luulisi, että maha 18+ viikolla jo näkyisi!

   Saanko kysyä, miksi et suvullekaan ole vielä kertonut?

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle