rv 17+5

Neuvolaan

2.7.2016

Ensi viikolla meillä on kolmas neuvolakäynti. Vointini on ollut melko hyvä… mitä nyt väsyttää ihan samalla tavalla kuin keväälläkin – missä on se kuuluisa toisen kolmanneksen hehku ja energisyys? Mutta vatsan seudulla on ilmennyt tiettyjä pieniä oireita, jotka pitää mainita terveydenhoitajalle, jotta voimme huohahtaa ja unohtaa ne.

Jo toukokuussa tuntui, että en aina saa virtsarakkoa täysin tyhjäksi, vaan vessassa pitää käydä esimerkiksi puolen tunnin päästä uudelleen. Vessassa käyntien määrä on muutenkin lisääntynyt ja ihan kerrasta riippuen virtsaa tulee normaali määrä tai liru. Mainitsin tästä jo lääkärineuvolassa kesäkuun alkupuolella ja silloin sekä terveydenhoitaja että lääkäri sivuutti sen. Nyt uutena tähän liittyvänä vaivana on ilmennyt se, että jos pissahätä ehtii oikeasti kovaksi (vaikkapa yön jäljiltä), koko alavatsa on erittäin kipeä. Kipu jatkuu muutaman minuutin rakon tyhjentämisen jälkeen, mutta helpottaa sitten. Vastaavaa kipuilua ei ole ilmaantunut muuten. Raskausfoorumeilta löytyy keskusteluja, joissa vastaavaa vaivaa ilmenee varsinkin odottajilla, joilla on taaksepäin kallistunut kohtu, kuten minulla on. Toisin sanoen, tämä ei liene vakavaa, mutta haluan käydä sen vielä neuvolassa uudestaan läpi.

Kesäkuun toisella puolikkaalla ilmestyi uusi vaiva, jota ei ole näkynyt nyt useampaan päivään. Muutaman kerran aivastaessa olen tuntenut nivusissa repeävää kipua. Vastaavaa kipua pidempiaikaisena olen tuntenut muutamaan kertaan, kun esimerkiksi pidemmän istumisen jälkeen olen noussut ylös. Kylkien alaosa, lantio ja nivuset ovat olleet (kuin) repeämäisillään ja tulessa. Kipu helittää heti, kun olen kumartunut, mutta alkanut oikaistaessa. Lantiota eteenpäin työtämällä ja vatsaa näin venyttämällä kipu on hellittänyt muutamassa minuutissa. Näitä epäilen liitos- ja repeilykivuiksi, jotka ovat kai ihan tavallisia, kun jänteet ja kudokset venyvät kasvavan kohdun vuoksi, mutta haluamme jutella tästäkin terveydenhoitajan kanssa.

Kolmas oire on ajoittain lisääntynyt valkovuoto. Se ei ole samanlaista kuin normaalisti, vaan vähän vetisempää, ja se vuotaa lorahdellen eikä päivän mittaan jatkuvasti. Nettikeskusteluiden perusteella vastaavaa on muilta odottajilta tutkittu ihan lääkärin toimesta asti. Eihän vuoto voi olla lapsivettä?! Tuskin, mutta pakko ottaa puheeksi.

Kävimme tällä viikolla hammashoitolassa suuhygienistin luona sekä saamassa ohjausta tulevan lapsen suunterveyteen liittyen että tarkistuttamassa omat suumme. Tunnista noin 10 minuuttia käytettiin lapseen liittyvissä ohjeissa. Sen jälkeen suuhygienisti tarkisti minun suuni ja poisti hammaskivet ja värjäytymät. Lopuksi Marikinkin suu tarkistettiin ja hammaskivet poistettiin. Suunterveyden osalta olemme valmiit Pikku-Alienia varten!

Harmittaa, että väsymyksen vuoksi en ole jaksanut liikkua niin paljon kuin olisi ollut terveellistä. Pari sauvakävelylenkkiä viikossa höystettynä yksittäisillä pyörälenkeillä on pitänyt turvotuksen pois, mutta toivon, että ensi viikon töihinpaluun myötä jaksan taas liikkua vähän enemmän (matalilla sykkeillä totta kai). Työmatkapyöräilyä on ainakin luvassa, jos kelit vain pysyvät vähäsateisina. Syömisistä olemme sentään jaksaneet pitää vähän parempaa huolta ja kesäloman ajan olemmekin syöneet huomattavasti tervellisemmin kuin keväällä ja talvella. Kasvisten määrää on niin helppo lisätä kesällä. Minulle on tullut tavaksi käydä maanantaiaamusiin kotipuntarilla, sillä aina maanantaisin meillä pyörähtää laskuriin uudet viikkolukemat. Tämän viikon maanantaina painoni oli vieläkin hieman alle lähtöpainon, mutta oletan, että tulevana maanantaina lähtöpaino on kurottu kiinni. Jotain apua pienestä liikuntamäärästä ja paremmista ruokailutottumuksista on siis ollut, sillä painonnousu voisi olla paljon rivakampaakin näillä viikoilla.

Ai niin. Tunsin ensimmäiset kevyet liikeet noin 14+5! Illalla jalkapalloa katsellessa todella alhaalla alavatsassa tuntui kuin joku olisi hipaissut minua sisältä päin neljällä sormella. Jalat ja kädet ehkä osuivat kohdunseinämään Alienin venytellessä? Seuraavana iltana tuntui vastaava töytäisy, mutta kolmella sormella ja neljäs pyyhkäisten. Sen jälkeen olen silloin tällöin (erityisesti iltaisin sohvalla tai sängyssä rauhoittuen) tuntenut yksittäisi hipaisuja, kuplia ja mylläyksiä, mutta millään tavalla liikkeet eivät vielä ole tulleet säännöllisiksi.

Ja se salmiakkihimo. Se kummittelee edelleen, päivittäin ja rajuna. Yritän pysyä lujana.

Kommentit (8)

 1. Raija 2.7.2016 klo 10:49

  Ah, salmiakkihimo! Siihen voin samaistua ihan sataprosenttisesti! Onneksi selkeästi en ole yksin kärsimysteni kanssa.

  • Minttu
   Minttu 2.7.2016 klo 11:52

   Minua ei salmiakkihimossa auta ainakaan se, että viime aikoina on tullut useita salmiakkiuutuuksia tai -nostoja (salmiakkivissy, hopeatoffeepurkka, turkinpippurijäätelö). Eikä se, että keittiön laatikossa lymyää avaamaton pingviinisalmikkipurkki. Se lähtee synnärille mukaan, ehdottomasti. :D

   • Raija 2.7.2016 klo 13:23

    :D :D :D

    Mäkin sanoin jo Pirkolle, että se saa käydä ostamassa mulle ison pussin salmiakki-irtsareita, jotka saa sit ottaa synnärille mukaan tai jättää kotiin odottamaan kotiutumista. :D

    Meillä oli kaapissa vähän jotain lakritsaa ja salmiakkia, mutta lahjoitettiin ne eteenpäin, koska olivat mulle aivan liian suurena kiusana ja houkutuksena.

 2. Pieceofme 2.7.2016 klo 20:19

  Sama täällä, tuskallisinta väsymyksen lisäksi on salmiakkihimo jolle ei vaan tule loppua.

  • Minttu
   Minttu 2.7.2016 klo 20:39

   Salmiakkitukikerho pystyyn!

   • Raija 2.7.2016 klo 21:15

    Loistava idea! :D

 3. Hanska 4.7.2016 klo 20:32

  Wau! Mahtavaa, että siellä(kin) jo tunnetaan liikkeet ja potkut! Meillä N tunsi ensimmäistä kertaa rv 17+0 :)

  Ja mitä noihin oireisiin tulee, niin toivottavasti neuvolakäyntinne selventää asioita ja rauhoittaa mieltä. Onhan se raskaus niin kokonaisvaltainen tila ja koettelemus keholle, että suurin osa vaivoista osaa olla tosi ikäviä – mutta ovat onneksi usein täysin vaarattomia :)

  N&H

  • Minttu
   Minttu 5.7.2016 klo 09:14

   Kiva että teilläkin on tunnettu jo liikkeitä!

   Neuvolassa käyty eikä kivut tuottanut lisätutkimuksia. Kivistukset kuulemma normaaleja tässä vaiheessa ja jos menevät ohi pian niin ei tarvitse huolehtia.

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle