Viikon vanha

6.12.2016

Vauva on tänään viikon vanha! On aivan hurjaa ajatella, että meidän pieni joulutonttumme on kokonaisen viikon ikäinen. Välillä käännymme Mintun kanssa katsomaan toisiamme ja ihmettelemme, että pikkuinen on todellakin täällä, kotonamme, tuossa noin omassa unipesässään tuhisemassa.

Vauva on niin pikkuinen, että nukkuu vielä suurimman osan ajasta. Valveilla ollessaan vauva on yleensä tyytyväisenä tuhisten tissillä syömässä, tai (suureksi surukseen) hoitoalustalla vaipanvaihto- tai pukeutumispuuhissa. Vauva ilmoittaa tyytymättömyytensä tilanteeseen kiljumalla pää punaisena koko toimituksen ajan, rauhoittuen vain pyllynpesun ajaksi. Kun vauva on saanut kaikki vaatteet takaisin päällensä, rauhoittuu tämä samantien. Yleensä tässä kohtaa saamme ihastella pikkuisen ihania nappisilmiä (tai nappisilmää, koska yleensä auki on vain vasen silmä, oikeanpuoleinen on ollut vähän hitaampi avautumaan ja sitä saamme ihastella harvemmin) kun tämä hetken jaksaa katsella ympärilleen. Paljon silmiä ei ehdi ihastella, koska suurimmaksi osaksi ajasta vauvalla on vielä silmät kiinni kuin pienellä kissanpennulla. Joka päivä näitä ympäristöntarkkailuhetkiä on kuitenkin enemmän. Tänään kuljeskelin vauva sylissäni pitkin asuntoa vaipanvaihtohetken jälkeen ja voi miten ihanasti vauva jaksoi olla katsekontaktissa kanssani. Olin niin otettu tiiviistä tapituksesta, etten edes loukkaantunut siitä, että hetken päästä vauva katsoi aivan yhtä lumoutuneena joulukuustamme ja unohti minut kokonaan!

Koska vauva oli syntyessään alle kolmekiloinen (ja paino tietenkin putosi aavistuksen sairaalassaoloaikana, joskin se ehti lähteä jo nousuun ennen kotiutumista), on meillä ohjeistus ruokkia tämä kolmen, korkeintaan neljän tunnin välein. Sairaalassa ruokinta sujui pääosin lisämaidolla (pullotetulla luovutetulla rintamaidolla), koska ahkerasta imetyksestä huolimatta Mintun maito ei ollut noussut vielä täysin, joten se ei yksinään riittänyt ahnaasti syövän vauvan nälkään. Kotiintulopäivänä ruokimme vauvan kerran korvikkeella imetyksen jatkeeksi, mutta sen jälkeen Mintun rintamaito on riittänyt hyvin eikä tuttipulloa ole tarvittu, ja imetys on päässyt alkuun todella mukavasti. Pulloruokinnan aikana minäkin pystyin osallistumaan vauvan ruokintaan, mutta nyt kotonaolopäivinä vetovastuu sillä osastolla on ollut luonnollisesti Mintulla. Koska Minttu huolehtii yösyötöistä, on tämä samalla hoitanut nyt kotona ollessamme myös ison osan yön vaipanvaihdoista. Minä olen puolestani ottanut päävastuun päivän vaipanvaihdosta, pyllynpesusta ja pukemisesta, aamupesuista sekä tietenkin pyykinpesusta ja rintakumien ja tuttien puhdistamisesta. Tavoitteemme on, että jonkin ajan kuluttua Minttu voisi pumpata hiukan maitoa, jotta minäkin voisin osallistua taas vauvan ruokintaan. Siitä olisi varmasti apua etenkin yösyötöillä, jos Minttu voisi nukkua hieman ehjemmät yöt kun minä ottaisin ainakin yhden ruokintavuoron yöllä.

Ensimmäinen viikko on kulunut täydellisessä vauvakuplassa. Käväisin lauantaina nopeasti ruokaostoksilla ja pikkuruisia yöpukuja ostamassa, mutta muuten emme ole kotiutumisen jälkeen poistuneet kotoa postilaatikkoa pidemmälle. Heräilemme aamupäivällä kymmenen ja yhdentoista välillä, ja siitä päivämme jatkuu noin kolmen tunnin rytmityksellä vaipanvaihdon, ruokinnan ja vauvan unien tahdissa. Päivät ovat leppoisia, vauva on todella tyytyväinen tapaus (vaipanvaihtohetkiä lukuunottamatta) ja vanha kissammekin on hiljalleen tottumassa uuteen perheenjäseneen. Loppuviikolle meillä on luvassa jo vähän ohjelmaakin, kun neuvolantätimme tulee käymään kotikäynnille ja saamme kylään ensimmäiset sukulaiset vauvaa ihastelemaan.

Kommentit (11)

 1. Raija 7.12.2016 klo 15:53

  <3 Ihana!

  Mielenkiintoista lukea, miltä ne ekat päivät ovat tuntuneet. Vaikea uskoa, että olemme itse samassa tilanteessa parin kuukauden sisällä/päästä.

  Nauttikaa! :)

 2. Lelu 7.12.2016 klo 20:46

  Voi ihana kuulla että eka viikko on mennyt hyvin! <3 :)

  • Marikki
   Marikki 7.12.2016 klo 20:56

   Onhan tämä vähän opettelua meiltä kaikilta, mutta pääosin on kyllä ihania päiviä olleet. Nyt juuri tämä päivä sattui sitten vähän haastavampi kun vauva on yhtäkkiä pulautellut kovasti mutta jospa se tästä :)

 3. Mikaela 8.12.2016 klo 18:53

  Isot onnittelut teille!!! Minulla oli tänään neljäs inseminaatio ja testin voin tehdä jouluaattona. :)

  • Marikki
   Marikki 8.12.2016 klo 21:19

   Kiitos! Pidetään peukkuja että saat jouluaattona parhaan lahjan ja plussan testiin! :)

 4. Umakki 15.12.2016 klo 08:33

  Onnea!!! <3 Miten ihana pieni <3

 5. Inka 16.12.2016 klo 10:34

  Hei! Itkien olen lukenut blogianne, teidän hoitojen lopputulos antoi minulle hurjasti voimia tähän päivään. Meillä juuri viidennen inseminaation piinapäivät päättymäisillään, odottelen kuukautisia jotka ovat jo kovasti itsestään ilmoitelleet. Raskaustestejä tehty tässä kierrossa nyt jo 3, negaa kaikki. Tänään dpo 14… Prosessi on ollut rankempi kuin mitä ikinä olisimme voineet kuvitella. Rahaa mennyt tähän mennessä hieman vajaat 5000 e, eli suht samoissa mennään kuin mihin te jäitte. Luultavasti kuudes kerta tehdään vielä lääkkeellisesti, mutta sitten on pakko miettiä siirtymistä IVF:n. Pelottaa, ahdistaa ja surettaa. Onneksi löysin tämän blogin josta jotenkin tuli parempi mieli, vaikka meillä yrityspolku ei päättynytkään viidenteen yritykseen, kuten teillä. Onnea teille kauniista, ansaitusta ja rakkaudella tehdystä pojasta! <3

  • Minttu
   Minttu 16.12.2016 klo 23:58

   Kiitos kommentistasi ja onnitteluista! (Minua alkoi ihan itkettää kommenttia lukiessa!) Tosi mukava kuulla, että blogista auttaa omalta osaltaan jaksamaan omalla taipaleellanne. Onnea teille seuraavaan yritykseen! Olkoot uimarit ja kuun asennot teille suosiollisia.

   • Inka 19.12.2016 klo 17:20

    Kiitos, toivotaan että vuosi 2017 tuo meille saman onnen kuin teille toi tämä vuosi! Tsemppiä vauva-arjen vuoristorataan ja nauttikaa!! :)

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle