Kielletyt ruoka-aineet raskausaikana

1.9.2015

Vaikka ensimmäinen inseminaatio on vasta edessä, olen jo alkanut kaivamaan tietoa raskauden aikaisista ravintosuosituksista ja erityisesti kielletyistä ruoka-aineista. Vaikka en huolehdikaan asioista etukäteen yhtä paljon kuin Marikki, ruuan suhteen haluan olla valmistautunut jo ennen ensimmäistä yritystä, jos vaikka sattuisi heti tärppäämään!

Emme syö kovin eksoottisesti, mutta minulla on omat herkkuni, joita tulen raskaus- ja imetysvaiheissa varmasti kaipaamaan, kun toivottavasti sinne asti päästään. Graavilohi, ilmakuivattu kinkku ja pastöroimattomat maitotuotteet ovat sukulaisten raskauksien myötä jo tiedossa, mutta muuten meidän lähtötaso tiedon suhteen oli matala. Selailin siksi muutaman sivuston suosituksia ja eniten minuun vaikuttaa nämä rajoitukset/kiellot:

 • kofeiinia enintään 300 milligrammaan vuorokaudessa (n. 7,5 dl mustaa teetä)
 • yrttijuomia ja -teetä pitää välttää, joten piparminttuteestä pitää luopua raskausaikana
 • maksaa ja maksamakkaraa ei saa syödä kovin usein
 • jo mainittuja graavilohta, ilmakuivattua kinkkua ja pastöimattomia maitotuotteita pitää välttää; maitotuotteita tosin voi käyttää ”kuplivan kuumaksi” lämmittettynä ja ilmakuivattua kinkkua kuumennettuna; mozzarella-kirsikkatomaatti-parmankinkku-pitsaa saa siis syödä!
 • puoliraakaa lihaa ei saa syödä, joten naudanlihapihvit pitää syödä kypsinä
 • salmiakkia ja lakritsia ei saa syödä säännöllisesti ja korkeintaan 50 g kerralla, nyyh

Mielenkiintoista on, että olen aiemmin kuullut, että vihreää teetä ei saisi juoda raskausaikana, mutta millään nyt löytämälläni listalla sitä ei kielletty ja esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos mainitsi sen erikseen sallittujen teejuomien joukossa. Vihreässä teessä on vähemmän kofeiinia kuin mustassa teessä, joten siksi todennäköisesti juon raskausaikana teeni painottaen vihreää.

Googlailun isoin yllätys oli se, että keinotekoisia makeutusaineita saa käyttää raskausaikana lähes mielinmäärin. Asesulfaamia (E950), aspartaamia (E951) ja sukraloosia (E955) ei käytännössä ole rajoitettu mitenkään, mutta syklamaattia (E952) ja sakariinia (E954) ei suositella. Stevian suhteen en löytänyt varmaa tietoa. Saako sitä käyttää raskausaikana? Käytän steviaa jonkin verran teen makeuttajana, joten jos varmaa tietoa ei löydy, pitää siitä luopua.

Muuten näyttää riittävän, että ajattelee maalaisjärjellä. Ulkolaiset pakastemarjat pitää kiehauttaa, salaatit ja juurekset pestä, ja kädet pestä esimerkiksi raa’an lihan ja kanan käsittelyn jälkeen hyvin.

Onko ihan järjetöntä ajatella, että alkaisin heti inseminaation jälkeen noudattamaan raskausajan rajoituksia kunnes kierron raskaustestin tulokset saadaan? Istukka kait alkaa muodostumaan, kun alkio on viikon ikäinen, mutta ilmeisesti alkio on heti kiinnittymisen jälkeen samassa verenkierrossa odottavan äidin kanssa. Onko raskausruokavalion noudattaminen heti yrityksen alusta alkaen hätävarjelun liioittelua?

Kommentit (2)

 1. Avatar
  Ruska 2.9.2015 klo 16:51

  Raskausruokavalio. Päättymätön aihe, oravanpyörä. Pitäis syödä kaikkea, mut ei kuitenkaan sitä, sitä, sitä, tätä ja tota. Kalojen, pakastevihannesten ja pastoröimattomien maitotuotteiden lista kylvää listeriahysteriaa. Sisävesien petokaloja vältellään myrkkykerääntymien takia. Tuoreiden pesemättömien kasvisten multajämissä voi majailla toksoplasmoosi. Pellavarouheessakin on kadmiumia ja syaanivetyä. Jne. Lista tuntuu loppumattomalta. Phuuh..

  Itse olen miettinyt ihan samaa. Helpoilta osin varmaan tulee siirryttyä jo etukäteen, mut muu arkeen kuuluva kulinarismi jääköön odottamaan kahta viivaa. Ainoo minkä aloitin selkeesti hyvissä ajoin on foolihappolisä. Muussa mielestäni pätee juurikin tuo maalaisjärki; kohtuu kaikessa ja kaikkea kohtuudella :)

  • Minttu
   Minttu 2.9.2015 klo 17:39

   Onneksi en ole ainoa, joka miettii näitä!

   Minä olen syönyt tietämättäni foolihappoa jo puoli vuotta. Sitä nimittäin on juuri suositeltu 400 mg Beko Strong -B-vitamiinisekoituksessa. Samoin D:tä on tullut syötyä usean vuoden ajan. Muutama viikko sitten aloitin rautakuurin (tabletti noin joka toinen päivä), koska hemoglobiinin kanssa on joskus ollut lievää ongelmaa.

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle