rv 6+2

Lahjasolulapsi

13.4.2016

Katsoin tänään Perheaikaa-sivustolta luennon lahjasolulapsista sateenkaariperheissä. Luennolla ei varsinaisesti tullut mitään uutta tietoa, mutta se oli mielestäni oikein hyvä alustus aiheeseen. Pidin erityisesti siitä, että luennoitsija painotti kovasti avoimuutta lapsen lahjasolutaustasta ja sitä, että olisi tärkeää että vanhemmat olisivat itse sinut asian kanssa eivätkä arastelisi keskustella aiheesta. Vanhempien avoimuus sekä onni ja ylpeys lapsesta ovat lapsen tärkein turva ja viesti lapselle siitä, ettei omassa perhemallissa ja taustassa ole mitään kummallista eikä varsinkaan hävettävää.

Luulisin, että lapsen alkuperän salaaminen muilta ja jopa lapselta itseltään on varmasti tavallisempaa heteroparien perheissä, joissa salaaminen onnistuu huomattavasti helpommin. Naispareilla lahjasukusolujen käytön salaaminen on aikalailla mahdotonta pidemmänpäälle, mutta se ei vielä itsessään takaa mitään. Jos vanhempi aina kiemurtelee vaivautuneena ja vaikuttaa nolostuneelta kun aihe tulee puheeksi, lapsi tuskin saa positiivista kuvaa asiasta. Usein myös esimerkiksi suvuissa ja perheissä on asioita, jotka ovat kyllä kaikkien tiedossa, mutta niistä ei syystä tai toisesta kuitenkaan puhuta avoimesti. 

Minulle on hyvin tärkeää, että tulevan lapsen alkuperä on alusta asti osa hänen tarinaansa ja että meidän perhemuotomme ei vaadi selittelyitä tai salailua. Toivomme (ja uskomme), että myös lähipiirissämme osataan suhtautua asiaan luontevasti ja ilman vaivaantuneita hiljaisuuksia. Lähipiirissä on paljon pieniä lapsia, joten keksimme mukavan keinon pohjustaa hieman tätä aihetta: annamme jokaiseen lapsiperheeseen Meidän pihan perhesoppa -kirjan sitten samalla kun kerromme vauvauutisesta! Kirjassa on kerrottu mielestämme todella kivasti erilaisista perheistä ja annettu ohjeita siitä, miten lahjasukusoluista kannattaa kertoa lapselle.

Kommentit (0)

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen!

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle