rv 4+5

Piinapäivien oireet

2.4.2016

Nyt kun ensimmäinen plussa on saatu, pitää kirjata ylös myös tässä aiempiin yrityskertoihin nähden erilaiset piinapäivien oireet.

Piinapäivät sujuivat tällä kertaa aika helposti. Piinapäivien alussa olin useamman päivän työreissussa, mikä sai ajan kulumaan nopeasti eikä tuntemusten kuulosteluun ja testituloksen jännittämiseen ollut juuri aikaa tai energiaa. Toisen piinaviikon (ja vielä plussan jälkeenkin) olin talvilomalla, jolloin ulkoilin ja rentouduin oikein kunnolla. Marikkikaan ei hermoillut lähestyvää testipäivää niin kovasti, vaan unohti välillä koko piinapäivien vieton. Siihen vaikuttaa varmasti se, ettei hän pystynyt järjestämään töistä vapaata ja päässyt mukaan inseminaatioon tällä kertaa. Tietenkin pari viimeistä päivää ennen päättämäämme testipäivää (dpo 12) tuntuivat matelevan.

En kokenut aiemmista kierroista tuttuja nippailun tai kuplinnan tuntemuksia tässä kierrossa ollenkaan ja mietimmekin ihan piinapäivien alussa, että tuleeko tällä kerralla mitään oireita. Toisaalta se lisäsi luottamusta siihen, että nyt tapahtuu jotain uutta ja erilaista. Viidentenä päivänä inseminaatiosta aloin tuntea pientä kuukautiskipumaista jomottelua alavatsassa, ja kipu onkin oikeastaan jatkunut aaltoilevana siitä asti. Piinapäivien puolivälissä kipu voimistui ja muuttui ajoittain sykkivämmäksi. Sen jälkeen alkoi tuntua myös viiltävämäpiä hetkellisiä kipuja. Niitä tulee edelleen satunnaisesti. Voisivatko nämä olla repeilykipuja? Ylipäänsä erilaiset piinapäivien aikana ja nyt ilmenevät jomotukset eivät olleet samanlaisia kuin kuukautisia enteilevät pakotukset. Tarkemmin kun kipuja makustelee niin osa niistä tuntuu tavallaan samalla tavalla polttavalta kuin kuivat limakalvot nenässä.

Kipuiluoireet alkoivat useampaa päivää aiemmin kuin kuukautisia enteilevät jomotukset tavallisesti alkavat, joten olimme kohtuullisen luottavaisia, että kyse olisi tällä kertaa oikeasti kiinnittymis- ja alkuraskausoireista eikä vain kuvitelluista haamuoireista. Hetkeäkään kivut eivät (ole) olleet sietämättömiä enkä edes harkinnut särkylääkettä. Mikrotettua viljapussia olen käyttänyt muutamana päivänä.

Viikko inseminaation jälkeen rintani kipeytyivät ja ovat olleet siitä asti enemmän tai vähemmän kipeät ja turvonneen tuntuiset. Eilen olisin voinut vaikka löydä vetoa, että rintani ovat isommat kuin ennen. Tavallisesti kuukautiskierrossani on vain muutamia päiviä, kun rintani ovat arat eivätkä ne koskaan tunnu ”täydeltä”. Myös virtsaamisen tarve on lisääntynyt ja heräänkin nyt (vähintään) kerran yössä käymään vessassa. Normaalisti vessassa käynti yöllä on vain satunnaista. Minulla on myös koko ajan jano, joten juon vettä normaalia enemmän, mikä osaltaan ruokkii vessassa käyntien määrää.

Piinapäivien toisella viikolla mittasin lämpöni muutamana iltana, koska poskissa tuntui pientä kuumotusta. Lämpöni oli normaalia korkeammalla (36,8-36,9), mutta en osaa sanoa, liittyikö se orastavaan raskauteen vai ei. Muita flunssaoireita ei ollut havaittavissa. Nyt plussan jälkeen olen mitannut lämmön muutamana päivänä ja se on edelleen koholla (36,9-37,2), mutta edelleenkään en tunne flunssaoireita. Jos kohonnut lämpötila on raskausoire, tämä on ensimmäinen kevättalvi moneen vuoteen, kun en ole sairastunut flunssaan!

Erityisesti piinapäivien toisella viikolla olin normaalia itkuherkempi ja kyynelehdin ihan turhistakin syistä. Pääsiäisen myötä tuo oire hävisi – ainakin toistaiseksi. Jo lääkityksen aikana ihoni oli tosi huonossa kunnossa, näppyinen ja ärtynyt. Tämän viikon aikana se on ollut jo parempi. Liekö ärsyyntymisen syynä Letrozol/Menopur, itse tuotetut hormonit tai talven aiheuttama kuivuminen, mutta onneksi iho on menossa parempaan suuntaan.

Piinapäivien aikana en tuntenut väsymystä tai pahoinvointia eikä näitä oireita ole näkynyt myöskään ensimmäisen viikon aikana positiivisen raskaustestin jälkeen. Tilanne voi ainakin väsymyksen osalta olla eri ensi viikosta alkaen, kun palaan normaaliin työrytmiin. Toivon säästyväni pahemmilta pahoinvoinneilta, sillä minulla on muutenkin taipumusta migreeniin ja päänsärkyyn. Marikki tosin on muutamaan kertaan leikillään toivonut, että aamupahoinvointi tulisi kylään, jotta raskaus alkaisi tuntua todellisemmalta.

Kommentit (0)

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen!

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle