rv 7+1

Varhaisraskauden ultra

19.4.2016

Eilen oli vihdoin varhaisraskauden ultran aika. Kävimme ultrassa klinikalla oman lääkärimme luona, ja oli mukava nähdä hänet vielä näin plussan jälkeenkin ja käydä lyhyesti läpi kuulumisia. Lääkäri kyseli hieman Mintun voinnista ja antoi meille lomakkeita neuvolaa ja klinikkaa varten täytettäviksi. Ennen tutkimusta lääkäri laski eiliselle raskausviikoksi 7+0 hedelmöittymisajankohdan mukaan ja lasketuksi ajaksi itsenäisyyspäivän. Olimme itse laskeneet aiemmin raskausviikot Mintun kuukautisten perusteella, joten olimme olleet laskuissa kaksi päivää edellä. Korjasimme nyt nuo uudet raskausviikot myös tänne blogiin.

Meitä kumpaakin jännitti tietenkin ennen tutkimusta, tosin Minttua taisi jännittää eniten se, kuinka monta alkioita kohdusta löytyisi, kun mahdollisuus monikkoraskauteen oli kuitenkin olemassa. Minua huoletti enemmän se, että jos saisimmekin huonoja uutisia. Huolet eivät onneksi olleet aiheellisia, sillä ultrassa näkyi yksi pieni alkio, jonka sydän pumppasi vinhaa vauhtia. Alkiolla oli mittaa 9,7 mm, mikä vastasi lääkärin mukaan raskausviikkoja, ja kaikki muukin näytti kuulemma oikein hyvältä.

Kohdusta löytyi myös noin 2,5 cm pituinen mahdollinen verenpurkauma. Lääkäri ei ollut siitä huolissaan, mutta otti varmuuden vuoksi siitäkin kuvan neuvolaan vietäväksi. Lääkäri arveli, että se olisi saattanut syntyä mahdollisesti tilanteessa, jossa toinenkin hedelmöittynyt munasolu olisi yrittänyt kiinnittyä kohdun limakalvoon, mutta ei olisi lähtenyt kehittymään. Verenvuodon tai voimakkaiden kipujen ilmetessä lääkäri neuvoi meitä ottamaan heti yhteyttä lääkäriin tai neuvolaan, mutta oli sitä mieltä että asiasta ei kannata huolestua, ja että todennäköisimmin tuota mahdollista verenpurkaumaa ei enää näkyisi seuraavassa ultrassa.

Ultrassa kävi taas vähän samalla lailla kuin positiivisen raskaustestin kanssa. Emme vuodattaneet liikuttuneina onnenkyyneliä, vaan päällimmäisenä tunteena oli hiljainen huojennus siitä, että kaikki oli kuten tässä vaiheessa pitääkin. Positiivisesta raskaustestistä on nyt kolmisen viikkoa, ja tuntuu että vasta totuttelemme uutiseen. Se on vielä meidän (ja teidän!) oma salaisuutemme josta emme ole kertoneet muille, ja josta puhumme vähän varovasti keskenämme. Käytämme sitten jos kaikki menee hyvin -alkuisia lauseita puhuessamme tulevasta, mutta vähän kuin itseltämme salaa kuitenkin haaveilemme jo siitä kun Mintun maha alkaa kasvaa tai kun saamme alkaa sisustaa lastenhuonetta, itsenäisyyspäivän saapumisesta nyt puhumattakaan.

Kommentit (17)

 1. Avatar
  Hanska 19.4.2016 klo 22:37

  Ihania uutisia!! :) Onnea molemmille! Meidän varhaisultra on huomenna, toivottavasti tullaan kotiin samanlaisen foton kanssa :P

  • Marikki
   Marikki 20.4.2016 klo 08:42

   Kiitos! Pidetään peukkuja! On tämä jännää aikaa!

 2. Avatar
  Maissi 20.4.2016 klo 10:31

  Hienoa kuulla että kaikki näyttää hyvältä! Ei ole yhtään varmaa että vatsassa on mitään kasvamassa vaikka testi näyttäisi kuinka plussaa. Näin kävi yhdelle tutulleni. Siksi itselle varhaisultra olisi se mistä vasta oikeasti uskoisin olevani raskaana.
  Kaikkea hyvää teille!

  • Marikki
   Marikki 20.4.2016 klo 11:27

   Kiitos! Tuota minäkin murehdin etukäteen, ettei siellä löytyisikään mitään. Ei ultra pidemmän päälle mieltä silti huojentanut, kun alkuraskauden riskit ovat tiedossa, mutta varovasti tässä odotellaan päivä kerrallaan ja toivotaan että pian tulisi se 12 viikkoa täyteen. Osaisikohan sitä sitten huokaista helpotuksesta? Toisaalta pitää tästä yrittää nautiskella jo nyt, turhaan murehtii asiaa jolle ei mitään itse voi.

 3. Avatar
  lelu 20.4.2016 klo 13:46

  Voi ihana kuulla! nyt kaikkea hyvää ja pian se maha sieltä alkaa kasvamaan ja kohta huomaatte et aika on mennyt vauhdilla! :) peukkuja kovasti tulevaan :)

 4. Avatar
  Raija 20.4.2016 klo 16:16

  Ihania uutisia! Onnea kovasti! :) Toivotaan, että aika menee nopeasti ja kaikki menee hyvin.

  • Marikki
   Marikki 20.4.2016 klo 21:51

   Kiitos! Toivotaan kovasti niin :)

 5. Avatar
  Ruska 21.4.2016 klo 16:01

  Oi, miten ihania uutisia! Onnea! <3

  Aloitettiinko teillä äitiyskorttia klinikalla? Jossain paikoissa niinkin on. Mulla aloitettiin vasta NLA:ssa h.8+ ja silloin la. merkittiin automaattisesti kuukautisten perusteella vaikka tiesivätkin inssiraskaudesta. Koska siinä oli vain se päivän parin heitto, oli se mulle sama kuinka päin tehdään. La. yleensä varmistetaan h.12 uä:n aikoihin ja muutetaan tarv. jos heittoa tuollon on väh.5päivää. Kun sattuneesta syystä niin ei luonnollisestikaan ollut, niin kk:n mukaan laskettu jäi voimaan. Toki tässä käytännössä saattaa keinoalkuisten raskauksien kohdilla olla terkkakohtaisia merkintäerojakin :)

  • Minttu
   Minttu 21.4.2016 klo 17:12

   Kiitos!

   Kyllä lääkäri kaivoi neuvolakortin esiin ultraamisen jälkeen ja täytti pari riviä. Ensi viikolla on neuvolan ensikäynti 8+1. Saa nähdä, kelpaako lääkärin merkinnät terveydenhoitajalle.

   • Avatar
    Ruska 21.4.2016 klo 20:28

    Hieno homma, siittä se kortin täyttö alkaa :) Ja kappas; oisinhan sen voinut päätellä tosta teidän kuvastakin :D nimim.pahemman luokan aivolama

   • Avatar
    Hiekkakakku 22.4.2016 klo 22:16

    Mulla on myös molemmissa raskauksissa aloitettu neuvolakortti jo klinikalla ja neuvolan ensikäynneillä (kahdessa eri kaupungissa) ovat olleet vain tyytyväisiä, että tietyt tiedot ovat jo valmiina. Tokihan ennen ekaa käyntiä myös netissä piti täyttää esitietolomake, mutta sekin on varmaan paikkakuntakohtaista. Laskettu aika on siis myös pysynyt varhaisultran mukaisena, vaikka menkkojen mukaan olisikin eri. Tästä olen ihan tyytyväinen, sillä molemmissa yrityksissä kierto oli jokseenkin epätyypillinen (kun yleensä kellontarkka) ja menkkojen mukaan laskettuna, hedelmöittyminen olisi tapahtunut tyyliin jo monta päivää ennen ovista/inssiä :D

   • Minttu
    Minttu 23.4.2016 klo 13:53

    Meidän pitää myös täytellä esitietolomake ennen neuvolaa, mutta paperilla. Eiköhän neuvolalle ole ihan ok, että on vähän pohjatietoa kortissa.

    Raskausmatikka on hauskaa, kun raskaus alkaa ennen hedelmöittymistä. :D

 6. Avatar
  Nipsu 21.4.2016 klo 21:16

  Ihanaa! Onnea odotukseen! :)

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle