rv 8+6

Lääkkeettömyyttä raskausaikana

1.5.2016

Flunssa:

Sain kuin sainkin lopulta kevätflunssan noin 5+3, joka onneksi oli lievää sorttia. Oireina oli pientä lämpöilyä ja limaneritystä, joiden vuoksi vietin sairaslomalla pari työpäivää. Normaalitilanteessa olisin ottanut parina päivänä flunssan peruslääkettä Duactia, mutta raskauden vuoksi jätin ne tietenkin syömättä. Uutena hoitomuotona kokeilin nenäkannua, jota minun on ollut jo parin vuoden ajan tarkoitus kokeilla talvisiin poskiontelo-/flunssavaivoihin ja kausiallergiaoireita helpottamaan. Huuhtelin poskionteloita muutaman päivän kahdesti päivässä ja jatkoin vielä muutaman päivän kerran päivässä. Ajatus on kokeilla, onko huuhtelusta oikeasti apua myös, kun koivu- ja heinäallergiat iskevät kunnolla päälle.

Päänsärky/migreeni:

Otin viimeisimpien piinapäivien aikana kertaalleen Panadolia päänsärkyyn, mutta sen jälkeen menin pari viikkoa keppijumpan, venyttelyn ja viljapussin avulla. Olen aika herkkä saamaan niskajännityspäänsäryn, mutta pärjäsin sen kanssa pari viikkoa ilman farmaseuttista lääkitystä. Onneksi migreeniksi asti päänsärky nykyään muuttuu enää aika harvoin (3-4 kertaa vuodessa) ja migreenilääkkeet vanhenevatkin puolessa välissä pakettia lääkekaappiin. Raskauden aikana niitä ei tietenkään voi käyttää, vaikka olisi kuinka huono olo.

Neuvola-aikaa varatessani terveydenhoitaja sanoi, että ensimmäisellä kolmanneksella saa syödä vain parasetamolia, mutta toisella kolmanneksella myös ibuprofeiinia. Kolmannella kolmanneksella ibuprofeiini on taas kielletty. Olen päättänyt, että pyrin olemaan mahdollisimman pitkälle ilman särkylääkettä, jos vain mitenkään päin kestän, ja yritän hoitaa niskajännitystä vielä aiempaa paremmin jumpalla ja lämmöllä myös ennaltaehkäisevästi. Ehkä se jää tavaksi raskauden jälkeenkin. Otan tavallisesti aika herkästi särkylääkkeen orastavaan päänsärkyyn, sillä yleensä se pahenee hoitamattomana sietämättömäksi.

Alkuraskauden aikana olen sinnittelystä huolimatta joutunut parina päivänä turvautumaan parasetamoliin. Esimerkiksi toissaviikko oli totaalista päänsäryn riemujuhlaa. Mennyt viikko sen sijaan on ollut ihanaa, koska niskat ovat olleet hyvässä kunnossa. Toivottavasti ne nyt pysyy myös auki!

Kausiallergia:

Aseina siitepölyallergioita vastaan on paikallishoitolääkeet eli nenäsuihke ja silmätipat. Neuvolan ensikäyntiä varatessa terveydenhoitaja kertoi, että setiritsiiniä saisi syödä raskausaikana, mutta haluan varmistaa sen vielä lääkäriltä. Normaalin allergialääkkeeni Histecin vaikuttava aine on nimenomaan setiritsiini ja sen pakkausselosteessa tuotteen käyttöä ei suositella raskauden aikana. Onneksi vielä oireet eivät ole olleet lääkitsemistasolla. Ensimmäinen lääkärineuvola on reilun kuukauden päästä (aikaa ei ole vielä varattuna), jolloin koivukausi on sopivasti pahimmillaan päällä.

Ilmeisesti viime kesän kylmyyden vuoksi koivun kukinta voisi tänä vuonna olla tavallista pienempää. Toivotaan, että ainakaan kaksi edellistä kesää ei toistu. Tavoite on joka tapauksessa ensisijaisesti hoitaa allergiaoireet paikallishoitolääkkeillä ja nenäkannulla. Joka iltaisen nenäkannuttelun aloitin jo viime viikolla, koska nenän limakalvot tuntuvat turvonneilta ja aivastelu on todennäköisesti vain muutaman päivän päässä, vaikka aika pohjoisessa asummekin.

Kommentit (2)

 1. Avatar
  coxia94 1.5.2016 klo 14:14

  Mä kysyin yliopiston apteekin chatista tosta Histecistä, koska itsellä käytössä myös, ja sieltä ainakin sanoivat että saisi käyttää myös raskauden aikana, joten aloitin sen (meillä siis vasta yritys tosiaan menossa). Lisäksi netissä on joku Teratologinen tietopalvelu tms mistä voi tiettyinä kellonaikoina kysyä nimenomaan raskauden aikaisesta lääkkeiden käytöstä.

  • Minttu
   Minttu 1.5.2016 klo 19:24

   Varmaan setiristsiini olisi ihan ok lääke raskaudenkin aikana, mutta sen(kin) välttäminen on vähän kuin periaatekysymys… Ainakin siihen asti kun vaan pystyy olemaan.

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle