Menopelit ja turvaistuimet
Hedelmöityshoitojen jälkeen suurin kustannus tulevaan lapseen liittyen lienee vaunut/rattaat ja turvaistuin. Rahan lisäksi näihin hankintoihin liittyy tukku turvallisuus-, käytettävyys- ja tarpeellisuusseikkoja, joita pitää pohtia etukäteen, jollei aio vaihtaa välineistöä muutaman kuukauden välein. Rattaisiin ja vaunuihin liittyvät tarpeet ovat hyvin perhekohtaisia, joten yhden ratkaisua ei todennäköisesti pystyy suoraan kopioimaan, vaikka aiheesta löytyy sivukaupalla keskusteluja eri foorumeilta.
Olemme miettineet omia tarpeitamme ja todenneet, että haluamme kattaa kuljetustarpeet tarkoituksenmukaisesti, mutta mahdollisimman vähillä palasilla vastasyntyneestä taaperoon. Emme halua hankkia välineitä, joiden hyödyllinen käyttöaika on vain muutamia kuukausia, vaan kattaa samoilla varusteilla mahdollisimman pitkä aikaväli. Asunnossamme ei myöskään ole ylimääräistä säilytystilaa, jonne lyhytaikaiset varusteet voisi hukata seuraavaa lasta odottamaan. Otimme vaunuvalintaan varaslähdön viime viikolla, kun kävimme (kyselemässä tyhmiä ja) koeajamassa muutamia malleja Haaparannan reissulla.
Vaunuttelun lisäksi oletamme, että haluamme kärrytellä vauvaa tarpeen mukaan myös turvakaukalossa eli kaukaloon pitää saada renkaat alle. Tällä hetkellä ajatuksemme on, että vaunuttelu ja muu kärryttely pitää pystyä hoitamaan yhdellä ratasrungolla. Toisin sanoen katselemme yhdistelmävaunuja, joihin saa suoraan tai helppokäyttöisellä adapterilla kiinni (todennäköisesti) Britax Römer Baby-Safe Plus SHR II-turvakaukalon. Kaukalokärryttely tulee tapahtumaan kaupoissa ja kauppakeskuksissa. Vaunuttelemme pääasiassa asfaltoiduilla (ja kohtuullisen hyvin auratuilla) kevyenliikenteen väylillä ja lisäksi vaunuja käytettäisiin ulkona nukuttamiseen. Rattailla kärryttely tapahtuisi sekä kaupungilla että kävelyteillä.
Yhdistelmävaunujakin vain on monenlaisia. Joissakin ratasistuin poistetaan, kun käytetään vaunukoppaa (kuvassa vasemmalla), ja joissakin vaunukoppa istuu ratasosan sisälle (kuvassa oikealla). Kaikissa rungoissa ratasistuin irrotetaan kaukalon tieltä. Kun tähän lisätään vielä runkojen muut ominaisuudet renkaiden koosta ja rakenteesta, jousituksesta, istuimen ja ohjaustangon säädöistä ja tavaratilasta, valinta ei ole millään muotoa helppo.
Palasia on yhdenkin rungon tapauksessa melko monta, mutta ajallisesti niitä ei käytetä yhtä aikaa. Yritin hahmottaa tarpeita aikajanalla:
noin 0-6 kk: käytössä turvakaukalo, runko ja vaunukoppa
noin 6-9 kk: käytössä turvakaukalo, runko, vaunukoppa ja ratasistuin
noin 9-10 kk eteenpäin: käytössä vauvan koosta riippuen turvakaukalo tai turvaistuin, runko ja ratasistuin
Toisin sanoen vain ensi kesänä meillä on kaikki neljä osaa käytössä. Syksyllä vauva ei todennäköisesti enää mahdu vaunukoppaan ja autossakin matkustaminen siirtyy kiinteään turvaistuimeen. Tällöin turvakaukalo ja vaunukoppa siirtyvät pitkäaikaissäilytykseen.
Tällä hetkellä ykkösvaihtoehtomme yhdistelmävaunuksi on Britax Go Next (kuvassa vasemalla), jossa ratasistuin ja vaunukoppa ovat erilliset. Britaxin kaukalot saa kiinni mukana tulevalla adapterilla. Siinä on ilmatäytteiset renkaat ja melko massiivinen tavaratila. Rattaat saa taiteltua pienehköön tilaan, vaikka siinä olisi ratasistuin kiinni. Syksymmällä kauppoihin saapuva Britax Go Big on myös mielenkiintoinen. Sitä saa sekä erillisellä kovalla vaunukopalla että rattaan sisään laitettavalla pehmeällä kantokopalla (kuvassa oikealla). Siinä on aavistuksen isommat eturenkaat kuin Go Nextissä, mutta ne eivät ole ilmatäytteiset vaan puhkeammattomat (kovat). Runko on ilmeisesti hieman Go Nextiä kapeampi, mutta tavaratila puolestaan isompi.
Lisäksi olen vilkuillut myös Bugaboo Buffalo-ja Hartan Topline X-rattaita. Kumpaakaan vaan ei pääse koeajamaan meidän seudulla ja kieltämättä Bugaboo on aika tyyris, mutta silti tavallaan mielenkiintoinen. Siitä pitänee lukea vielä vähän lisää. Hartaniin ei taida saada kaukaloa kiinni, joten se tipahtanee listoilta. Emmaljungan mallisto vaikuttaa puolestaan kookkaalta ja kömpelöltä. Niitä voisi harkita, mikäli samalla rungolla ei olisi tarve pyöriä myös turvakaukalon kanssa kaupungilla. Todennäköisesti käymme niitä kuitenkin koeajamassa ennen lopullista päätöstä.
Mitä muita malleja kannattaisi tutkia? Teemmekö tämän tarpeettoman monimutkaiseksi ja vaikeaksi itsellemme? Miten te muut olette ratkaisseet ratas-/vaunuhankintanne
19.7.2016: lisätty linkki Britax Go Bigin tuotesivulle
Me ostettiin babyjogger summit x3, ja noilla pärjää niin kauan kun istuu rattaissa. Babyjoggereissa ylipäänsä ei tarvitse ratasosaa irrottaa kopan tai kaukalon tieltä. Kannattaa tsekata esim city mini malli tai valmiiksi tuplarattaiksi myöhemmin muunneltavissa oleva city select
Pitääpä vilkaista Baby Joggerin malleja. Eikö ne ole pelkästään juoksurattaita?
Noi summit x3 on periaatteessa juoksurattaat, mutta city mallit ei. Parasta noissa on super iisi kokoontaitettavuus, joka on niiden oma patentoitu tekniikka. Kannattaa tsekata.
Vilkaisin City- ja muita malleja aiemmin tänään. Haemme hieman vankempia rattaita. Minissä varsinkin äärettömän kiikkerän näköisesti eturenkaat kapealla. Emme siis etsi ronskeja Emmaljunga-vankkureita, mutta jotain niiden ja ketterien kaupunkirattaiden välistä.
Jos kuljette paljon autolla, kiinnittäisin ennen kaikkea huomiota kokoontaitettavuuteen ja paljonko vie tilaa, onko esim renkaissa pikakiinnitys. Kaupunkiolosuhteissa ehdottomasti kääntyvät eturenkaat joissa miel lukitus et menee suorankin halutessa. Itse suosimme ilmakumirenkaita koska jousto ja parempi myös mukulakivellä. Isommalla renkaalla pääsee talvella paremmin ja kolmipyöräinen on aina nelipyöräistä ketterämpi.
Teidän tarpeet toki hyvin erilaiset kuin meidän mutta ei se ominaisuuksien eroja poista. Kyse on ennemminkin just että mistä kaikista ominaisuuksista on itselle hyötyä niin paljon että niistä kannattaa maksaa.
Autoilijalle helppo kokoontaitettavuus on valtti. Julkisilla liikkuva arvostaa pientä kokoa ja keveyttä. Luonnossaulkoilija kaipaa jousitusta ja isoja renkaita, jne jne.
Kannattaa käydä koeajamassa ?
Ilmakumirenkaat ostamme ehdottomasti, samoin pieneen tilaan taittuvan rungon. Meillä on farmariauto, joten renkaita ei tarvitse saada irti helposti, mutta ei sekään huono ominaisuus ole. Myös kääntyvät, mutta lukittavissa olevat eturenkaat on listalla. Siksi Britax Go Next on ykkösenä tällä hetkellä. Kolmepyöräiseen tuskin lähdemme, koska käyttö ei ole pelkästään kaupungissa. Nelipyöräisetkin vaikuttivat Haaparannan kokeilujen perusteella riittävän ketteriltä meidän käyttöön.
Mites noi Emmaljunga Viking tai Super Viking ? :) Ei tietenkään oo vielä omaa kokemusta, mutta vaikuttaisi aika hyvältä vaihtoehdolta noiden teillä mietinnässä olevien rinnalle, koska ovat aika samanlaiset :)
Emmaljungalta nimenomaan Viking ja Super Viking ovat ne, joita olen eniten katsellut. Pitää vielä tehdä tarkempi katselmointi ja käydä livenä kaupassa hypistelemässä.
Hyvä postaus, kiitos! Ollaan itsekin mietiskelty samoja asioita, mutta on ollut hieman haastavaa, koska ei ymmärretä vaunuista tuon taivaallista. Saati sitten siitä, minkälaisia härpäkkeitä oikeasti tarvitsee ja missä ikävaiheessa.
Meillä on pieni aavistus vaunuista ja niiden ominaisuuksista sisarustemme kokemusten kautta, mutta silti jokaisen pitää miettiä omat tarpeet. En esimerkiksi voi kuunnella kuin puolet toisen siskoni vinkeistä ja kommenteista, koska hänen kärryjen käyttöympäristö on täysin erilainen kuin meillä.
Etukäteen jännitimme, että miten lopulta pärjäämme oman valintamme kanssa. Meillä vaunulenkkejä myös sorateillä ja ei niin hyvin auratuilla reiteillä. Silti valitsimme ketterän ja kevyen yhdistelmän (Brio Smile + siihen lukittuva kaukalo). Ei mitään ongelmaa! Etupyöriä emme ole kertaakaan lukinneet ja joka paikkaan on päästy. Nyt mennään jo ratasosalla. Toki jääkeleillä vauva sai välillä täristellä aika lailla, mutta koliikkivauvalle se oli vain iloksi… Ollaan tyytyväisiä, että uskallettiin ottaa ketterä & edullinen paketti. Rahaa saa menemään niin paljon muuhunkin…
Hyvä kuulla, että soratiellä jne. selviää kevyemmilläkin rattailla!
Me saadaan vaunut lahjaksi (ainakin tiettyyn hintapisteeseen asti), joten ollaan voitu katsella vähän kalliimpiakin kärryjä. Silti mennään tietenkin tarve ja käytettävyys edellä.
Kummilapseni perheellä on tuo Bugaboo käytössä ja täytyy sanoa, että vaikuttaa älyttömän kätevältä! He siis käyttivät kaukalon kanssa kaupungilla käydessä jne. ja nykyään ratasosan kanssa. Menee farmarin takakonttiin näppärästi vaunukoppineen ja helppo tuntuu olevan laittaa kasaan jne. Talvella kulki yllättävän hyvin lumessakin nuo pyörät. Ketterät ja kevyet. Olen ymmärtänyt, että aika tyyriithän nuo ovat (en ole sen tarkemmin tutustunut). Mutta en ole kuullut mitään valituksen sanaa noista ja sen verran, mitä olen kummilasta noissa itsekin työnnellyt niin todella hyviltähän nuo vaikuttavat. Varmasti hintansa väärti, tosin en osaa tietysti verrata onko joku edullisempi malli käytössä yhtä kätevä jne. :)
Täytyy tunnustaa, että vaikka Bugaboo Buffalo on sieltä kalliimmasta päästä eikä niitä pääse kokeilemaan paikallisissa liikkeissä, se on tämän postauksen jälkeen kirinyt sekä minulla että vaimolla vaihtoehtolistan kärkeen. Pääsimme kai lopulta yli merkin hipsterimäisyydestä. :D Vielä emme ole tehneet lopullista päätöstä, mutta kyllä Buffalo aika vahvoilla on. Kunhan vain saisi edes minuutin kokeilla vaunua livenä. Hyvä kuulla positiivisia kommentteja!
Meillä on Gesslein-merkkiset yhdistelmät käytössä. Meille hankinnassa tärkeintä oli vaihdettavat etupyörät, kesällä pienet ja talveksi saa isommat. Tärkeää oli myös se, ettei vaunuja työnnettäessä jalat osu vaunun alaosiin vaan siellä on ns. tilaa omille jaloille. Käytettävyys kieseillä on helppoa ja kevyttä, ja nyt rattaina ne menevät vielä hyvin.
Hienoa että tuntuu löytyneen itselle sopiva vaunumerkki! Vähän kauhistuttaa kun näitä merkkejä ja malleja on niin monia, että mistä voi varmuudella tietää mitkä ominaisuudet sopivat omaan arkeen sitten loppujen lopuksi parhaiten. En ole edes osannut ajatella tuollaista asiaa että jalat eivät osuisi sinne vaunun alaosiin!
Mietin muuten itse tuota samaa asiaa, kun olen aika pitkä, että ekoja kertoja kun työntelin kummilasta noissa Buffaloissa niin jalat kolisi sinne alakoriin! Tajusin sitten säätää lisää pituutta siihen työntöosaan (mikä se on nimeltään? :D) ja eipä enää kolissut, kun pystyin kävelemään vähän kauempana vaunuista. Kunhan meille joskus tulee ajankohtaiseksi, niin alan kyllä testaamaan noita kärryjä meidän lenkkimaastoissa yms. koska kaikin puolin muuten ne on niin hyvän oloiset vaunut.
Buffalot tuntuu kuvien ja lyhyen Brotax-testin perusteella häviävän eniten Go Nexteille juuri työntöaisan kohdalla. Go Nextejen aisa on mukavan mallinen ja säätöjä on enemmän kuin Buffaloissa. Buffaloissakin toki tuo pituussäätö riittänee. Ei Go Nextinkää. kohdalla tietenkään pysty sanomaan, miten pitkän ihmisen jalat mahtuu liikkumaan.
Siskoni vinkkasi, että Emmaljungan (Super) Vikingit olisivat melko lähellä Bugaboon Buffaloita. Niitä pitää kyllä käydä paikallisessa liikkeessä vielä työntelemässä.
Kuulin, että Haaparannassa olisi jo 2017 vuoden Emmaljunga malleja näytillä! :) Ilmeisesti lastentarvikkeessa. Vissiin ne taitaa tossa elo-syyskuussa tulla muihin myymälöihin.
Ainakin Barnens Husin Facebookissa oli postaus, että uusi NXT90 olisi nähtävillä. Se olisi mielenkiintoinen nähdä ennen lopullista päätöstä, mutta pitänee odottaa, että tulee myös vähän lähemmäs katsottavaksi.