rv 23+1

Äitiyspakkaus

9.8.2016

Seuraavalla neuvolakäynnillä saamme todistuksen raskaudesta ja voimme hakea Kelalta äitiysavustusta. Olen raskauden alusta asti haaveillut äitiyspakkauksen avaamisesta ja katsellut Kelan sivuilta pakkauksen tuotekuvia jo useampaan kertaan. Äitiyspakkauksen saaminen on mielessäni edustanut jotenkin sitä kohtaa, kun raskaus on jo niin pitkällä, että siitä voi iloita kunnolla ja saa ihan luvan kanssa alkaa valmistautumisen vauvan tuloon.

Pakkauksessa etenkin makuupussin, toppapuvun ja aivan pienimpien kokojen vaatteiden (kuten tämän suloisen potkupuvun) kuosit miellyttävät silmääni kovasti. Toisaalta pakkauksessa on myös jonkin verran sellaisia vaatteita joita ei tulisi itse poimittua kaupan hyllyltä, ja muutama sellainen jotka varmasti jäisivät meillä kokonaan käyttämättä koska ne eivät ole oman maun mukaisia. Arvostamme äitiyspakkausta silti todella paljon. Miten hienoa onkaan, että valtio tukee tällä tavalla kaikkia vauvaperheitä.

Äitiysavustus on mahdollista ottaa vastaan myös rahana, jolloin äitiyspakkauksen sijasta saa 140 euroa. Sillä summalla ei varmasti saa itse ostettua (ainakaan uutena) yhtä paljon vauvanvaatteita ja hoitotarvikkeita kuin mitä äitiyspakkaukseen sisältyy. Silti pohdimme nyt, kannattaisiko meidän kuitenkin ottaa avustus rahana. Huomasimme nimittäin vasta, että pakkauksen ulkovaatteet ovat oikeastaan juuri väärän kokoisia joulutontullemme. Emmekä nyt varsinaisesti edes tarvitse enää lisää vauvanvaatteita, niin innokkaasti olen niitä kuluneen vuoden aikana ostoskellut… Silti mietin, että jos jätämme pakkauksen ottamatta, tuntuuko minusta kuin jäisimme jotain tärkeää raskauden aikaista rituaalia vaille jos emme saa innoissaan hakea postista pakkausta ja sitä yhdessä ihastella ja haaveilla tulevasta vauvasta. Mutta ehkä on hassua ottaa pakkausta pelkästään tuosta syystä?

Listasin alle äitiyspakkauksen sisällön ja kommentteja siitä, tulisivatko vaatteet ja tarvikkeet käyttöön ja tarpeeseen. Ehkä se auttaa minua tekemään päätöksen pakkauksen suhteen (Minttu on jo aika vakaasti sitä mieltä, että meidän ei kannata ottaa pakkausta).

Ulkovaatteet

 • Ulkohaalari (68-74) ja tumput ja töppöset (19-21)
 • Makuupussi
 • Kevyt toppapuku (68-74)
 • Villasekoitehaalari (68-74)
 • Kypärämyssy (62-68)

Pakkauksen ulkohaalari on juuri väärän kokoinen joulukuun alussa syntyvälle vauvalle. Ensimmäisenä talvena se on aivan liian suuri, ja toisena talvena jäänyt jo pieneksi. Olemme päättäneet, ettei vauvalle hankita ensimmäiseksi talveksi toppapukua, vaan vauva tulee kulkemaan lämpöpussissa turvakaukalossa ja lämpimämmässä untuvapussissa vaunuissa. Olemme miettineet turvakaukaloon Baby’s Onlyn kaunista vaaleanharmaata lämpöpussia, mutta lopullinen päätös on vielä tekemättä asian suhteen. Untuvapussin ehdimme jo hankkia, kun löysimme Elodie Detailsin vaaleanharmaan untuvapussin Verkkokauppa.comista satasella, kun sen normaalihinta näyttäisi olevan 180-190 euroa.

Pakkauksen makuupussi on aivan ihana ja harmittaa jos se jää saamatta. Muistan vieläkin oman äitiyspakkaukseni makuupussin, se oli lapsena monesti leikeissä mukana. Kevyt toppapuku sen sijaan on mielestäni pakkauksen ehdottomasti kamalin kampe, eikä se pääsisi käyttöön ihan täysin pinnallisista syistä. Villasekoitehaalarille ja kypärämyssylle sen sijaan varmasti löytyisi käyttöä, mutta toisaalta sellaisia ei ole kallis ostaa itsekään. Yksi 62-kokoinen fleece-haalari meillä jo on, se löytyi Reiman kesäalesta edullisesti.

Vaatteet

 • Myssy (0-3kk)
 • Potkuhousut x2 (62-68)
 • Kietaisubody x3 (50-56)
 • Potkuhousut (50-56)
 • Body x5 (62-68)
 • Body (68-74)
 • Puolipotkuhousut x2 (50-56)
 • Housut x2 (62-68)
 • Housut x2 (68-74)
 • Sukkahousut (62-68)
 • Sukat x2 (19-21)
 • Lapaset (19-21)
 • Yöpuku/potkupuku (62-68)

Meillä on jo pieni myssy, sukkahousuja, sukkia, lapasia sekä yöpukuja. On myös bodyja ja housuja monessa koossa. Emme ole hankkineet yhtään puolipotkuhousuja tai potkuhousuja, sillä Minttu ei niin välitä niistä. Voi olla että joudumme vielä lähempänä ostamaan jotain kamppeita, mutta pääasiassa pienimpien kokojen (56-62) vaateostokset on jo tehty. 50-kokoa ei meillä ole kuin yksi body ja muutamat pienet pöksyt ja pari (varmasti hyvin epäkäytännöllistä) paitaa. Täytyy hankkia sitä kokoa lisää sitten jos joulutonttunen on syntyessään kovin pieni.

Sänky

 • Vuodelaatikko
 • Peitto
 • Pussilakana
 • Aluslakana
 • Patja
 • Patjan suoja

Olemme suunnitelleet babynestin ostamista, joten todennäköisesti vauva tulisi aluksi nukkumaan siinä pinnasängyn sisällä. Pinnasänkyvalinta on jo tehty, ja sänky on tarkoitus hakea alkusyksystä kotiin. Samalla ostamme siihen sopivan patjan ja petivaatteet. Saamme Mintun siskolta hyvän peiton pinnasänkyyn, joten sitäkään ei tarvitse hankkia.

Muut tarvikkeet

 • Kylpypyyhe
 • Harso x4
 • Taskuvaippa ja kaksi imuosaa
 • Liivinsuoja
 • Kynsisakset
 • Hammasharja
 • Digitaalinen kuumemittari
 • Talkki
 • Nännivoide
 • Kondomit
 • Terveyssiteet
 • Kylpylämpömittari
 • Hiusharja
 • Ruokalappu
 • Pehmolelu/uniriepu
 • Ensikirja
 • Kuolalappu

Harsoja on hankittu jo pino. Kuolalappujakin on jo muutama. Ensikirjoja on jo pienen kirjaston verran, ja muutama uniriepukin jo löytyy kaapista. (Alkaa käydä harvinaisen selväksi että tämä mamma on tosiaan hieman innostunut ostoskelemaan kaikkea vauvaan liittyvää…) Ruokalapun ehtii hankkia vähän myöhemminkin. Kondomeille ei meidän perheessä ole juuri tarvetta. Nuo loput ovat aika pieniä ostoksia, joihin ei kamalasti mene rahaa vaikka ne ostaisi itse.

Voi ei. Käytyäni listan läpi on pakko tunnustaa, ettemme oikeasti tarvitse äitiyspakkausta. Että sen ottaminen olisi oikeastaan aika hassua, kun päällekkäisiä hankintoja on ehditty tehdä jo aika paljon, ja osa tuotteista jäisi kokonaan käyttämättä. Mutta kun olen niin haaveillut siitä äitiyspakkauksen avaamisesta…

Olisi mukava kuulla millaisia suunnitelmia muilla on äitiysavustuksen suhteen. Miellyttävätkö äitiyspakkauksen värit ja kuosit? Tuntuuko siltä että vaatteet ja tarvikkeet tulisivat käyttöön? Löytyykö muita äitiyspakkauksesta haaveilijoita?

Kuva: Kela

Kommentit (18)

 1. Avatar
  Pieceofme 10.8.2016 klo 07:41

  Esikoisen odotusaikana otimme äitiyspakkauksen, meille tosin tulikin kesävauva jolloin lämpimämpien vaatteiden koot oli sopivampia. Nyt kun toisen on määrä tulla tammikuun lopussa, ja kaikki tarpeet on muutenkin jo kaapissa, emme ota pakkausta vaan laitamme rahan babynestiin ja vaippoihin. Korkeintaan pienimpien kokojen pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita ostetaan uusina, niitä on melko vähän.

  • Marikki
   Marikki 10.8.2016 klo 20:51

   Babynestit ovat aivan ihania ja uskoisin että varmasti vauvan kanssa käteviä ja suojaisia nukkumapaikkoja :) Minkälaista/merkkistä babynestiä olette suunnitelleet hankkivanne?

 2. Avatar
  Hiekkakakku 10.8.2016 klo 12:35

  Itse järkeilin näin, että jos otan rahana, niin sillä tulee ostettua kuitenkin vain ruokaa tai maksettua pari laskua, eikä käteen jää mitään näkyvää. Eli päädyin pakkaukseen, vaikka kaikkea jo onkin, kun kyseessä on toinen lapsi.

  Sen verran pitää sanoa, että noiden äitiyspakkauksen kokolappujen perusteella ei kannata päätöstä tehdä. Esikoisen pakkauksen vaatteetkin olivat niin reiluja, että mahtuivat vielä 2-vuotiaanakin (ainakin hoikalle lapselle) päälle! :D Tuon toppapuvunhan saa nyt muokattua myös sellaiseksi pussiksi, joten se käy kokolappuaan pienemmällekin lapselle paremmin kuin esim. juurikin talvella 2014, jolloin toppapuku jäi meillä kokonaan käyttämättä (loppuvuoden lapsella). Vanuhaalarin tämän vuotisesta kuosista en välitä, mutta sille oli viimeksi tosi paljon käyttöä, kun oli niin leuto talvi.

  Silläkin on tietty juuri merkitystä, että minkä kokoinen lapsi sieltä tulee ja kuinka nopeasti kasvaa, mutta sitä kun ei voi etukäteen tietää :) Itsellenikin sanottiin, ettei kannata ostaa 50 cm vaatteita, kun ei niitä käytetä kuin pari päivää, mutta niin niitä käytettiin varmaan 3-4 kk, vaikka pituuden suhteen on aina mennyt keskikäyrällä. Painon suhteen sitten miinuksella. Sairaalassakin käytössä oli 44 cm vaatteet, vaikka syntymäpituus oli 49 cm.

  Mutta pakkauksen kannalla olen siis, kun 140 euroa on niin pieni raha ja onhan siitä kiva säilyttää edes pari asiaa tuleville jälkipolville :) Itselläni on omasta pakkauksestani käytössä edelleenkin kynsisakset ja koira makoilee samalla peitolla, jolla itsekin olen maannut 80-luvun alussa. Äitiyspakkauksen kirjakin (Pallero?) taitaa vielä pyöriä jossain…

  Päätös tuli Kelalta heti seuraavana päivänä hakemisesta ja pakkaus oli reilun viikon päästä Matkahuollon pisteellä K-kaupassa. Postin kuljetus oli aikanaan nopeampi, mutta aika nopsaanhan tuo nytkin tuli! :) Esikoisesta on myös kiva tutkia ”vauvan laatikkoa” ja on leikkinyt sillä jo vaatekauppaakin! :D

  • Marikki
   Marikki 10.8.2016 klo 20:55

   Meillekin on kamalasti sanottu tuota ettei 50 kokoisia vaatteita kannattaisi hankkia (juuri) ollenkaan. Vielä niitä onkin vähänlaisesti mutta nyt kun päätimme ettemme ota äitiyspakkausta sovimme että käydään hankkimassa vielä pari aivan pikkuista bodya. Ikävähän se on aluksi aivan liian suuriinkaan vaatteisiin vauvaa laittaa, kun vauvan käsittely muutenkin on uutta. Ja voihan tosiaan käydä noinkin kuin teillä että pienet koot menevätkin käytössä pitempään vaikka lapsi ei syntyisi mitenkään erityisen pienikokoisena :)

   Olet kyllä oikeassa että 140€ ei ole kamalasti rahaa, ja se humpsahtaa äkkiä aivan arkimenoihin. Päätimmekin nyt että hankitaan sillä kaikki mitä meiltä puuttuu vielä tuon pakkauksen tavaroista – kuumemittari, kynsisakset, pyyhe yms.

 3. Avatar
  Matkalla Onneen 10.8.2016 klo 17:43

  Meillä sama mietinnässä.. Olishan se ihana hakea ja siitä tulis se fiilis, mutta oikeesti ei varmaan tarvittais, kun kaikkea on jo niin paljon. Suurinosa niistä vaatteista jäis varmasti myöskin käyttämättä, varsinkin nyt jos tää tulokas on tyttö.

  • Marikki
   Marikki 10.8.2016 klo 21:00

   Me nyt päätettiin tämän blogikirjoitukseni pohjalta että jätetään pakkaus ottamatta. Vähän se tietenkin harmittaakin, mutta mietimme että olisihan se hassua ottaa pakkaus ja sitten jättää puolet kamppeista käyttämättä. Tavallaan ekologisempaakin olla ottamatta turhaksi jäävää tavaraa pyörimään kaappeihin (jotka ovat jo valmiiksi aivan liian täynnä). Siksi emme ole hakeneet tai tilanneet mitään ilmaislahjuksiakaan joita vauvantarvikefirmoilta saa.

 4. Avatar
  Raija 10.8.2016 klo 19:45

  Me ollaan jo päätetty, että otetaan ilman muuta pakkaus. Päästiin hypistelemään sitä muutama viikko sitten yhden kaverin luona. Siinä näki ihan kivasti, mitä kaikkia vaatteita boxi sisältää ja minkäkokoisia ne oikeasti ovat. Me ei tosiaan olla ostettu mitään etukäteen ja nytkin todella todella maltillisesti ja samalla silmällä pitäen sitä, mitä kaikkea boxi sisältää. Eli aiomme hyödyntää boxin vaatteet ja ostamme sitten lisäksi kaikkea sellaista, mitä tarvitsee. Vähän mietittiin meidänkin kohdalla sitä haalaria: mahtaako olla jo liian pieni seuraavana talvena. Mutta eihän sitä voi tietää, minkäkokoinen bebe sieltä on tulossa. Jos jää pieneksi, niin sit ostetaan seuraavana talvena uusi. :)

  Itse tykkäsin monista boxin väreistä ja kuoseista, mutta kyllä sieltä myös muutama ei-niin-kiva vaate löytyi. Meillä tosin ei ole niin väliä, minkävärisiä vaatteita meidän Pena käyttää (kunhan eivät ole vaaleanpunaisia!). :D

  • Marikki
   Marikki 10.8.2016 klo 21:04

   Varmasti siinä tapauksessa jos meillä ei olisi jo valmiiksi niin paljon hankintoja otettaisiin pakkaus meillekin. Meilläkään ei tulla suosimaan vaaleanpunaista vaikka tyttö sattuisi tulemaankin. :) Tykkään kyllä joistain tietyistä vanhahtavista ei-räikeistä vaaleanpunaisistakin joita on esimerkiksi Kappahlin Newbie-vaatteissa, mutta ne ällön maireat tai super-ärtsyt peruspinkit eivät ole ollenkaan makuuni.

   • Avatar
    Raija 11.8.2016 klo 15:47

    Joo, se vanhahtava vaaleanpunainen on ihan ok ja just noit Newbie-vaatteita olen myös katellut, että niitä vois ehkä ostaa. Mutta en oikein tiedä, mistä tulee tuo ällötys ihan vaaleanpunaiseen – ja siihen oletukseen, että tytöt pitäisi pukea nimenomaan vaaleanpunaiseen ja pojat sit johonkin sinisenvihreään. :D

   • Marikki
    Marikki 11.8.2016 klo 20:26

    Minulla on sama ällötys siihen että tytöillä pitäisi olla sitä yhtä tiettyä pinkkiä ja tiettyä violettia ja pojilla taas puolestaan se tietty sininen ja vihreä toistuvat aina vain uudestaan. Etenkin markettien lastenvaatehyllyt on kyllä tehokkaasti värikoodattu näillä väreillä sukupuolten mukaan. Pidän kyllä sinisestä kamalasti, jos on oikeaa sävyä. Meillä onkin aika sinisävyisiä vaatteita, kun pidetään siitä kumpikin ja käytetään myös omissa vaatteissa. Se sopii mielestäni tytölle ja pojalle (paitsi jos ei sävy sovikaan vauvan väritykseen pitää jatkossa isommissa kamppeissa ottaa se sitten kai huomioon). Paljon tykkään myös Polarn O Pyretin ihan perus sinisestä ja punaisesta, ne sopivat kumpikin mielestäni niin tytöille kuin pojille.

  • Marikki
   Marikki 10.8.2016 klo 23:07

   Kiva että blogi löytyi ja että jätit kommentin! Mukava tutustua uusiin bloggaajiin :)

 5. Avatar
  Mari 10.8.2016 klo 22:40

  Me otettiin äitiyspakkaus ja ollaan oltu sen sisältöön tosi tyytyväisiä. Meillä oli siis vain vähän omia hankintoja tehtynä. Siro syysvauva oli pakkauksen haalareihin ekana talvena liian pieni, joten hankittiin kirpparilta sopivampia. Samaten pientä käyttövaatetta ja laadukas villamyssy. Tulevana talvena ilmeisesti mahtuu pakkauksen haalareihin! Meillä ollaan ehkä enemmän käytännöllisiä kuin muotitietoisia, joten kaikkea on käytetty. Tai no, ei kuolalappua, kun vauva ei ole ollut kuolaavaa sorttia :) Kummasti alkaa tuntua toissijaiselta, että kuinka kiva asukokonaisuus tämäkin nyt on ja värit yhteensopivia, kun vaihtaa vauvalle jo N:n vaatekerran saman päivän aikana… Mitä tarkemmin suunniteltu asukokonaisuus, sitä todennäköisemmin lentää pyykkikoppaan juuri ennen sitä kyläreissua tai viimeistään heti perillä :D Ja tunnin päästä myös se söpö vara-asu pyykkiin ja päälle varavaravetimet.
  Äitiyspakkauksen vaatteet ovat olleet hyvälaatuisia, pehmeitä, joustavia ja herkkäihoiselle vauvallemme sopivia. Käytännössä kaiken voi pestä 60 asteessa. Väljiä (ja monen mielestä rumia?) potkareita ja puolipotkareita on käytetty jatkuvasti, koska housut ja sukat -yhdistelmä rikkoo meidän vauvalla nilkkojen ihon. Tuotakaan ei voinut etukäteen tietää ja monta söpöä sukkaparia jäi ihan käyttämättä.
  Sellainen käytännön vinkki, että kannattaa suosia ekoina kuukausina kietaisubodyjä ja yöpukuja, joissa vetoketjun saa auki myös alhaaltapäin. Tuo jälkimmäinen siksi, että uniselle vauvalle saa vaihdettua vaipan ilman sen suurempaa riisumista, ei pääse heräämään.
  Ai niin, ja jos tyttö tulee, niin ärhäkän pinkkiä vaatetta tulee lahjana takuuvarmasti, vaikkei itse osta mitään :D Kyllä siihen silmä sitten vähitellen tottuu, koska lahjoja tietenkin käytetään :D Yhtään juhlamekkoa ei ole tarvinnut itse ostaa, joten tytön juhlalook on ollut 100-prosenttisesti muiden valitsema ja varsin pinkki! Jos kuulostaa pahalta, kannattaa aloittaa mekkojenostokiellosta tiedottaminen ajoissa. Meille tuli mekkoja useampana kappaleena jo synnärille! No, nämä oli siis meidän kokemuksia. Toiselle lapselle ei pakkausta tarvita, kaikki on edelleen uutta vastaavassa kunnossa.

  • Marikki
   Marikki 10.8.2016 klo 23:15

   Kiva kuulla kokeneimpien kokemuksia! :) Pääasiahan on ehdottomasti se, että vaatteet ovat vauvalle mukavia päällä ja että arjen elämä sujuu ja lämpimänä ja suhteellisen puhtaana pysytään. Kaikki muut on sitä ekstraa ja pinnallisempaa hömpötystä, johon näin ensimmäistä odottavana keskittyy kun ei vielä oikein tiedä millainen tapaus sieltä on tulossa ja minkälaiset kimpsut sopivat meidän arkeemme parhaiten. :) Kietaisubodyja on kehuttu niin kovasti että niitä löytyy kovasti näistä hankkimistamme pienimpien kokojen vaatteista.

   Ja ihan totta, jos tulee tyttö on varmasti pinkkiä ja rimpsumekkoja tiedossa! Olemme tosin aloittaneet jo hyvissä ajoin läheisimpien muistuttamisen siitä että ei olla kamalasti ärtsypinkin ystäviä. Saa nähdä sitten miten asia unohtuu siinä vaiheessa jos tyttö tulee :D Tulen kyllä sitten siinä tapauksessa itsekin ostamaan varmasti jotain mekkoja tai jotain vaaleanpunaista, mutta niiden pitää olla muuta kuin pitsiunelmia ja peruspinkkiä :D

 6. Avatar
  Mari 11.8.2016 klo 00:27

  Hömpötys on parasta :D Mutta vielä yksi niksipirkka= tee se itse babynest. Rullaa paksu kylpypyyhe pitkäksi rullaksi ja muotoile siitä pesä (ei riitä ympäri, mutta sopiva turvakaari siitä tulee). Ta-daa, 0 €. Puklun tullen erittäin helppo pestä.

  • Marikki
   Marikki 11.8.2016 klo 20:21

   Mutta kun se Done By Deerin harmaa babynest on niiiiiiin ihana ettei siinä tee itse-versiot kelpaa rinnalla :D

 7. Avatar
  Pieceofme 11.8.2016 klo 08:12

  Mäkin voisin antaa vinkin, nimittäin pienemmissä 50-56 koon bodyissä on hyviä sellaset missä on käännettävät hihansuu-tumput samassa. Ovat useimmiten vieläpä kietaisumalleja. Ainakaan meidän bebellä ei tumput (eikä sukatkaan) pysyneet jalassa ja vauva helposti pääsee itseään raapaisemaan.
  Meidän vauva oli yli 4kg ja 53cm syntyessään ja pitkähelmainen. 2kk iässä jo suurin osa 56 koon bodyistäkin pieniä… Saas nähdä minkä kokoinen tästä toisesta tulee.

  En tiedä vielä babynestin osalta miten toimitaan. Saattaa olla että huutelen tutut ja kirpparit läpi ensin jos löytyisi vähän käytettyä tai harkitsen itse tekemistä. Uutena super kalliita.

  • Marikki
   Marikki 11.8.2016 klo 20:20

   Hyviä vinkkejä! Olen katsellutkin noita käännettävillä hihansuilla varustettuja bodyjä mutta näyttävät olevan aika harvassa nykyään. Muutama sellainen on kuitenkin onneksi löytynyt :)

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle