rv 22+3

Vaunuvalinnan vaikeus

4.8.2016

Kävimme ensimmäisen kerran koeajamassa lastenvaunuja Haaparannassa juhannusviikolla. Kesäkuun lopun ja elokuun alun väliin mahtuu (ainakin meidän taloudessa) monta uutta suosikkia ja mielipidettä. Kesäkuussa olimme lähes varmoja, että vaunuvalintamme on ruotsalais-saksalainen Britax Go Next. Niissä ei ollut varsinaisesti mitään vikaa ja ne vaikuttivat valkoisella rungolla ja meleeratun harmailla kankailla sopivan sporttisilta ja keveiltä olematta kuitenkaan rimpulat. Mutta olivatko ne sittenkin tylsä valinta?

Bugaboo Buffalo vs. Emmaljunga NXT90

Uskallettuamme katsella myös (Suomessa) perinteisten merkkien ulkopuolelle, aloimme tosissamme harkita Bugaboo Buffaloita (kuvassa vasemmalla), ja mitä enemmän niitä tuijotimme netissä (kuvia, videoita), sitä mielenkiintoisemmilta ne vaikuttivat, ja sitä vakuuttuneempia olimme, että olimme löytäneet ne vaunut. Päätimme, että otamme riskin ja tilaamme vaunut alumiinin värisellä rungolla ja meleeratun harmailla kankailla sokkona Hollannista, jossa Bugaboo-hinnat ovat selkeästi suomalaiskauppoja halvempia. Onhan merkkikin hollantilainen. Listasimme jo kaikki lisätarvikkeetkin (kesäkuomu, seatliner, turvakaukaloadapterit), jotka vaunutilaukseen liittäisimme. Järkevä aika vaunuostoksille ei kuitenkaan ollut vielä heinäkuun alussa, joten jäimme odottamaan myöhäisempiä raskausviikkoja. Liityin jopa Bugaboo-ryhmään Facebookissa. Ryhmään liittyminen oli onni, sillä emme olleet jakseneet etsiä käyttäjäkokemuksia muutamaa (ylistävää) blogipostausta kauempaa ja ryhmä avasi silmämme Bugabooiden yllättävän yleisille laatuongelmille. Renkaat prakaavat, kankaat virttyvät, muoviosat hajoilevat. Ei kiitos 1200 euron panostuksella.

Heinäkuussa Emmaljunga toi uuden NXT90-mallin (kuvassa oikealla) Suomenkin markkinoille. Bugaboohon pettyneenä tajusimme, että tässähän olisi luotettavana tunnetulta ruotsalaiselta merkiltä hyvin Buffalon näköiset ja oloiset kaupunkilaisvaunut isoilla ilmakumirenkailla. Olisiko näistä meille lastenvaunuiksi? Ne olivat ensimmäinen Emmaljungan lastenvaunu, jotka miellyttivät silmäämme ja olivat lisäksi ominaisuuksiensa puolesta kuin meille tehty. Ne olisi myös mahdollista nähdä luonnossa paikallisella Emmaljunga-kauppiaalla, kunhan ne sinne asti ehtisivät. NXT90:nkin valikoimasta löytyy meleerattu harmaa, joten meidän ei tarvitsisi luopua edes kankaan väristä. Parin viikon kuvien ja videoiden tuijottelun jälkeen olimme lähes valmiita hyppäämään NXT90-kelkkaan.

Emmaljunga Super Viking vs. Britax Go Big

Vihdoin eilen ehdimme tehdä uuden lastenvaunukierroksen paikallisissa lastentarvikeliikkeissä. Suuntasimme ensimmäisenä Emmaljungan vaunuja myyvään liikkeeseen NXT90 ja Super Viking mielessämme. Emmaljunga Super Viking (kuvassa vasemmalla) tuntuu nykyään olevan suosittu malli, jota on myös tavallaan verrattu Bugaboo Buffaloihin. Niissä on Buffaloiden tapaan isot renkaat ja kuppimallinen penkki. Lisätarvikkeina myytävillä värikuomuilla saa niihinkin tarpeen mukaan uutta ilmettä. Ja onhan Super Vikingissä se etu, että myöhemmin siitä saa lisäosalla sisarusrattaan. Siinä on myös Emmaljungan mallistosta eniten visuaalisesti samaa kuin Britaxin Go-mallistossa, johon alunperin ihastuimme. Super Viking oli oikeastaan pakko nähdä luonnossa ennen päätymistä mihinkään rattaaseen, jotta jälkikäteen ei tarvitse katua.

10 sekunnin koeajon jälkeen totesimme, että NXT90 ei ole meidän vaunu. Se oli erittäin hankala ja raskas ohjattava, eturenkaat tuntuivat elävän omaa elämäänsä. Puolen tunnin vaunulenkki lumisilla kävelyteillä takaisi kunnon niskajumin. Paljon muita ominaisuuksia emme edes siitä tutkineet, sillä emme yksinkertaisesti päässeet sinuiksi ohjauksen kanssa. Super Viking puolestaan kulki kuin unelma ja sitä pystyi helposti ohjaamaan yhdelläkin kädellä. Se oli periaatteessa oikein hyvän tuntuinen, mutta oliko se sittenkään meidän vaunu? Molemmissa koeajamissamme Emmaljungissa oli yllättävän paljon muovisia osia, joten ihan täysin emme Super Vikingiin vielä sitoutuneet, vaikka alustavan pakettihinnan sille, lisätarvikkeille (sadesuoja, ratasosan jalkapeite, kaukaloadapterit) ja Britax Baby-Safe Plus SHR II-turvakaukalolle ja ISOFIX-jalustalle kysyimmekin. Vuoden 2017 mallistoon tuleva Super Viking Outdoor ruskeilla kankailla olisi kieltämättä aika tyylikäs kokonaisuus.

Emmaljung-kokemukset hyppysissämme kurvasimme seuraavaksi Britax-jälleenmyyjän luo tarkoituksenamme kokeilla Go Nextiä uudelleen. Yllätykseksemme Britax Go Big (kuvassa oikealla) oli myös ehtinyt liikkeeseen. Olin hiljaa mielessäni asetellut sitä omassa vertailussani jopa Go Nextin yläpuolelle, koska sen täysin makuuasentoon kallistuva ratasistuin ja isommat eturenkaat vaikuttivat mielenkiintoisilta lisiltä jo ennestään varmalta (tylsältä) valinnalta tuntuneeseen Go Nextiin. Go Next vaikutti edelleen yhtä hyvältä, ketterältä ja vakaalta kuin kesäkuussakin, mutta niin vaikutti myös Go Big. Go-sarjalaiset kiilasivat kirkkaasti Emmaljungien edelle. Muotokieli ja käytettävyys ovat meidän mielestämme Go-sarjassa yksinkertaisesti ylivoimaisia Emmaljungiin verrattuna.

Joten näyttää siltä, että valintamme on joko Britax Go Next tai Britax Go Big. Isompirenkainen Go Big on tällä hetkellä listan kärjessä, mutta meidän pitää vielä päättää, kestämmekö hieman rumemmat (tavalliset) harmaat kankaat kauniiden meleerattujen sijaan. Isoja päätöksiä. Meitä ei edes haittaa, että Go Bigiä ei saa valkoisella rungolla, tai että renkaat ovat puhkeamattomat eivätkä ilmakumit. Alla nopeat plussat ja miinukset näistä viidestä lastenvaunusta.

Britax Go Big

+ muotoilu
+ erittäin suojaava ratasistuimen kuomu
+ ketteryys, ohjauksen helppous
+ kokoontaitto ratasosan kanssa
+ kokoontaitetun paketin mitat (pisin sivu 82 cm)
+ yhden käden irrotus Britaxin Baby-Safe Plus SHR II-turvakaukalolla, adapteri kuuluu hintaan
+ työntöaisan muotoilu/säädöt
+ isot eturenkaat
+ vaakatasoon kallistuva ratasistuimen selkänoja
+ 10 kg tavarakori, vertailun isoin
+ ratasosan jalkapeite kuuluu hintaan
– tylsät kangasvaihtoehdot

Edit 05/2017: päädyimme ostamaan Britax Go Big-rattaat ja niistä voi lukea kokemuksiamme matkarataspohdinnan johdannosta.

Britax Go Next

+ muotoilu
+ erittäin suojaava ratasistuimen kuomu
+ ketteryys, ohjauksen helppous
+ kokoontaitto ratasosan kanssa
+ kokoontaitetun paketin mitat (pisin sivu 78 cm)
+ yhden käden irrotus Britaxin Baby-Safe Plus SHR II-turvakaukalolla, adapteri kuuluu hintaan
+ työntöaisan muotoilu/säädöt
+ kauniit kankaat
+ ratasosan jalkapeite kuuluu hintaan
– pienet eturenkaat, isot saatavilla lisätarvikkeena

Emmaljunga Super Viking

+ ketteryys, ohjauksen helppous
+ työntöaisan muotoilu/säädöt
+ isot eturenkaat
+ 2017/Outdoor-värit, lisätarvikevaihtoehdot
+ laajennettavissa sisarusrattaiksi
+/- kuppipenkki ratasistuimessa
– rungon muotoilu kopan/istuimen kiinnityskohdassa
– kokoontaitto vain ilman ratasosaa
– tarpeettoman monimutkaisen oloinen vaunukopan kiinnitysmekanismi (kaapelit, salpa pohjassa)
– erikseen ostettava turvakaukaloadapteri
– kokoontaitetun paketin mitat (pisin sivu 93 cm)
– ratasosan jalkapeite lisätarvike

Bugaboo Buffalo

+ muotoilu
+ ketteryys, ohjauksen helppous (netin mukaan)
+ kokoontaitto ratasosan kanssa
+ isot eturenkaat
+ kauniit kankaat
+ runsaasti lisätarvikevaihtoehtoja
+/- kuppipenkki ratasistuimessa
– ei pääse kokeilemaan ennen ostoa
– ei jousitusta
– kokoontaitetun paketin mitat (pisin sivu 88 cm)
– erikseen ostettava turvakaukaloadapteri
– työntöaisan säädöt
– työntöaisa ja kantokahva käytännössä vaatii suojan pinnoitteen murtumisen vuoksi
– ratasosan jalkapeite lisätarvike
– laatuongelmat, reklamaatioiden teko Hollantiin

Emmaljunga NXT90

+ muotoilu
+ isot eturenkaat (jotka tosin osoittautuivat todella surkeiksi)
+ työntöaisan säädöt
+ ratasosan jalkapeite kuuluu hintaan
+ kauniit kankaat
+/- kuppipenkki ratasistuimessa
– ohjaus
– ohjaus
– ohjaus
– ei jousitusta
– erikseen ostettava turvakaukaloadapteri

Ja nyt kun vaunuvalinta alkaa olemaan melkein tehty, piti Britaxin tietenkin julkistaa uusi turvakaukalo, uuden i-SIZE-standardin mukainen Baby-Safe i-SIZE. Tähän asti on siis ollut selviö, että ostamme Baby-Safe Plus SHR II:n, koska siinä on sivutörmäyssuojan lisäksi viisipisteturvavyöt. Nyt tuo uusi tuli sotkemaan valintakuvioita. Uusi malli ehtinee kauppoihin riittävän ajoissa meidän hankintaa silmällä pitäen (noin syyskuun alku), mutta tuskin sitä ehtii esimerkiksi Autoliitto testata. Mennäkö siis turvalliseksi todetulla vanhemmalla mallilla vai ostaa riskillä todennäköisesti yhtä hyvä tai parempi malli? Tämä siis sillä varauksella, että uusi malli sopii vanhemman tapaan Go Nextin adaptereihin.

SaveSave

Kommentit (2)

 1. Avatar
  Matkalla Onneen 8.8.2016 klo 18:46

  Käytiin kanssa vilkasemassa noi Britax Go Big rattaat ja oli kyllä tosi kivan oloiset :) Me ei itse siitä työntöaisan muotoilusta niin tykätty, mutta jos Super Vikinkiä ei olisi, saatettaisiin me päätyä tohon Go Big:iin. Varmasti on hyvä valinta kumpi vaan noista teidän suosikeista! :)

  • Minttu
   Minttu 8.8.2016 klo 21:43

   Rattaiden valinta on kyllä niin henkilökohtaista. Toinen tykkää toisenlaisesta, toinen taas arvostaa ihan eri juttuja. Onneksi valikoimaa on ihan laidasta laitaan.

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle