Voihan itku!

18.1.2017

Kuten otsikosta voi päätellä, on meillä viime aikoina itketty oikein kunnolla. Vauva on itkeskellyt ilmavaivoja jonkin verran jo aiemminkin, mutta viime aikoina iltaitkuisuus on lisääntynyt huomattavasti. Itku on selvästi erilaista kuin vauvan muut itkut, ja olemme tulkinneet sen johtuvan juurikin ilmavaivoista ja kipeästä mahasta. Kun kipeä maha aiheutti aikaisin maanantai-aamuna puolitoistatuntisen huutoitkukohtauksen johon ei tuntunut auttavan mikään, päätimme varata ajan ihanalle lastenlääkärille (jolla kävimme joulukuussa) vielä samalle päivälle. Juttelimme lääkärin kanssa mahdollisuudesta, että vauvalla saattaa olla lehmänmaitoallergia, kuten lähes kaikilla Mintun sisarusten lapsilla on vauvana ollut. Saimme lääkäriltä reseptin korvikkeeseen, jota vauvan vatsan pitäisi kestää paremmin, ja Minttu on myös nyt hetken maidottomalla ruokavaliolla. Toivotaan, että tästä olisi apua, ja vauvan kivut ja itkuisuus hellittäisivät. Jos niin ei käy, mietitään lääkärin kanssa seuraavaksi muita vaihtoehtoja.

Vielä on liian varhaista sanoa, onko Mintun maidottomuudesta hyötyä ja onko uusi korvike vauvalle sopiva. Itkuisuus jatkuu yhä, tosin tänään pikkuisen pierut taisivat olla aavistuksen lyhkäisempien itkujen takana kuin eilen, jolloin sydäntäsärkevää huutoitkua kesti illalla yli tunnin. Vauva kuitenkin nukahti nyt pinnasänkyynsä yöunille noin kahden tunnin ”nukuttelun” (joka sisälsi vatsavaiva-itkun, ilta-korvikkeen, rauhoittelun, tissittelyn, huutoitkun, kakkavaipan vaihdon, uuden tissittelyn, rauhoittelun ja vielä yhden tissittelyn) jälkeen. Vauva on nukkunut nyt muutaman yön omassa sängyssään, koska vauvanpesä on ollut pesussa ja kuivamassa parin yön takaisen vaipanvuotamisvahingon takia. Vauva näyttää viihtyvät pinnasängyssä hyvin. Suurempia ongelmia uusi nukkumisjärjestely aiheuttaakin äidille. Tietenkin on mukava mahtua pitkästä aikaa nukkumaan rennosti, kun vauvanpesä ei vie kolmasosaa sängyn pinta-alasta, mutta samalla tuntuu että vauva on aivan liian pikkuinen nukkuakseen niin kaukana (huoneen toisella puolella).

Edistystä on tapahtunut myös päiväuniosastolla. Vauva ei suostunut hetkeen nukkumaan päiväunia muualla kuin äitien sylissä tai kärrykävelyn aikana vaunuissa, mutta nyt olemme saaneet muutaman kerran pikkuisen rauhoittumaan päiväunille pinnasänkyyn tai sohvalle. Tänään tapahtui suorastaan ihme ja vauva nukkui kahden tunnin päiväunet omassa sängyssään!

Kommentit (4)

 1. Avatar
  Mari 19.1.2017 klo 12:47

  Voi, tutulta kuulostaa – kuten moni muukin asia matkan varrelta. Meillä ekat kuukaudet olivat tosi itkuisia ja periaatteessa sopivat koliikkivaivaksi (tuntikausien huuto alkoi aina samaan aikaan illalla, kivun takia nukkumaanmenot kestivät aamupuolelle yötä ja tiukoilla oltiin kaikki). Mutta kun allergiat vihdoin kuukausien jälkeen testattiin, niin löytyihän sieltä lehmänmaitoallergia. Vauva oli saanut hiukan korviketta ekoina viikkoina, kun painon kanssa oli vielä ongelmaa. Toivottavasti teillä asiat selviävät vähän nopeammin!

  • Minttu
   Minttu 19.1.2017 klo 22:30

   Teidän alku kuulostaa rankalta! Onneksi syy lopulta löytyi.

   Meillä on lehmänmaitovälttö käynnissä. Ensi viikolla tiedettäneen jo, onko tällä mitään vaikutusta ilmavaivoihin vai pitääkö syytä etsiä muualta. Sukurasitteeni vuoksi lähdimme lääkärin juttusille aika herkästi. Toivomme tietenkin, ettei allergiaa löydy, mutta toisaalta, jos se on syy itkuihin niin hyvä, jos löytyy, jotta se osataan ottaa huomioon.

 2. Avatar
  Juli 20.1.2017 klo 22:22

  Harmi juttu että pikkuinen on joutunut kärsimään vatsan väänteistä! Se on aina niin sydäntä riipivää kuunneltavaa kun pieni itkee eikä pysty tekemään oikein mitään olon helpottamiseksi. Toivottavasti maidoton ruokavalio toisi pian tilanteeseen selvyyttä ja helpotusta! L:llä oli myös vatsakipuja, ei varmastikaan noin pahoja mutta kuitenkin. Apua tuli Cuplatonista ja Disflatylistä, mutta nää on varmaan teilläkin jo kokeiltu?

  • Minttu
   Minttu 20.1.2017 klo 22:57

   Tuntuu vatsan väänteet olevan yleisiä vauvoilla. Disflatyl oli käytössä jo aiemmin, kun ilmavaivat olivat vielä itkuttomia, mutta jätimme sen pois, kun ei siitä tuntunut olevan apua. Tänään alkuillasta kaivoimme pullon taas esille, koska kovaa ilmaa tuntuu vauvan vatsassa riittävän. Ainakin nyt näyttää, että tämä ilta selvittiin itkuitta! (Itkut tulivat jo aamu- ja iltapäivällä.)

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle