ensimmäinen kolmannes

rv 12+3

Niskaturvotusultrassa

26.5.2016

Kävimme tänä aamuna kuvauttamassa jälkikasvun. Niskaturvotusultrassa ei todettu poikkeamia tai tehty hälyyttäviä löydöksiä, vaan sikiö vastasi raskausviikkoja ja ultraaja totesi, että kaikki vaikuttaisi olevan tässä vaiheessa niin kuin pitääkin. Ultraaja muistutti, että seulonnan tulokset eivät ole ikinä täysin varmoja ja sen tiesimme etukäteen myös oman lähipiirin kokemusten perusteella. Oli kuitenkin todella helpottavaa nähdä, että sikiö on jatkanut kasvuaan ja kaikki tässä vaiheessa nähtävät rakenteet vaikuttaisivat olevan kunnossa. Pienen hahmon näkeminen tuntui ihanalta ja sai Marikin hieman herkistymään. Ihailimme kumpikin pienen sievää sivuprofiilia. Aiemmin Marikin kanssa leikkisästi Alieniksi nimeämämme sikiö näyttää tietenkin jo tässä vaiheessa kaikkia muita vauvoja ihanammalta!

Kuulimme Alienin sydänäänet nyt ensimmäisen kerran ja perheenlisäys alkoi meistä molemmista tuntua vielä paljon todellisemmalta. Pieni sydän löi mitatessa 161 kertaa minuutissa. Alienin pääperämitaksi saatiin 6,3 cm, joka on raskausviikkoja pari päivää edellä (noin 12+5). Reisiluu mittautui 7,6 mm pituiseksi, mikä vastaa raskausviikkoja. Laskettua aikaa ei näiden mittausten perusteella lähdetty muuttamaan. Alienilta löytyi pää, aivot, nenä, sydän, vatsalaukku, virtsarakko, selkäranka, kaksi kättä, joissa kummassakin oli viisi sormea, ja kaksi jalkaa. Varhaisultrassa klinikalla raskauspussin vieressä näkynyt pieni hematooma (tai joku muu musta kaiku) oli odotetusti kadonnut.

Mittauksia tehdessä kuvattava oli rauhallisesti paikallaan, mutta liikahti loppuvaiheessa hieman. Kun yskin pari kertaa hoitajan pyynnöstä, Alien könysi pää edellä kyljelleen samalla tyylillä kuin meidän laiska vanha kissa vaihtaa asentoa. Jo tutkimuksen alkuvaiheessa Alien vilkutti meille kädellään ja tämän enemmän liikkuessa näimme myös pienten jalkojen liikkuvan, mikä on kuulemma erittäin tärkeää.

Niskaturvotukseksi mitattiin 1,5 mm, joka on normaalin rajoissa (< 3 mm). Seulan yhteistulos saadaan noin viikon kuluessa.

Neuvolan ensikäyntiin verrattuna kokemus tämän hoitajan kanssa oli huomattavasti positiivisempi. Hän otti Marikinkin huomioon ja oli asiallinen ja ystävällinen. Käyntiin kului koko varattu 30 minuuttia eikä meille tullut oloa, että sieltä olisi kiire pois.

Ultraäänikuva raskausviikolla 12+3

Hyvistä ultraäänituloksista ilahtuneena kävimme illalla pyörimässä lastentarvikeliikkeissä ensimmäistä kertaa. Verkkokauppojen kautta muutaman merkin vaunu- ja turvakaukalovalikoima on tullut jonkin verran tutuksi, mutta nyt pääsimme ensimmäisen kerran näkemään niitä livenä. Emme sentään vielä alkaneet koeajamaan tai pyytämään tarjouksia! Jotain pientä sentään tarttui mukaan, kun ostimme tanskalaisen Done by Deer-merkin Elphee Cozy Friend-ystävän Alienia odottamaan. Samalla merkillä oli muitakin aivan ihania vauvan leluja ja tarvikkeita, kuten esimerkiksi yläkuvassa olevat soivat pehmoeläimet. Melody-sarvikuono pääsi ehdottomasti ostos-/toivelistalle!

 

rv 11+2

Toukokuun kuulumisia

18.5.2016

Aika kuluu hitaasti, ja kuitenkin yllättävän nopeasti. Päivät matelevat, mutta aivan yhtäkkiä olemmekin jo kahdennellatoista raskausviikolla. Minttu kävi maanantaina neuvolan lähetteellä verikokeissa. Seulontaultra on ensi viikolla, ja se on alkanut pyöriä nyt hiljalleen enemmän ajatuksissa. Yritämme olla luottavaisin mielin ja murehtimatta, mutta kyllähän se jännittää kovasti. Eniten minua pelottaa, että ultrassa paljastuisi että raskaus on keskeytynyt tietämättämme, kun edellisestä ultrasta on jo useampi viikko aikaa.

Mintulla on yhä aika vähänlaisesti oireita. Rintojen arkuus vähän tulee ja menee päivästä riippuen ja väsymys vaivaa. Aamuisin on heti aamupalan jälkeen hetkellinen etomisen tunne, mutta se menee onneksi nopeasti ohi. Viime viikolla Minttu sairasti muutaman päivän mittaisen vatsataudin jonka aikana painoa putosi 2 kg. Muutenkaan raskauskiloja ei ole vielä kertynyt, eikä mitään erityisiä himoja ruokia kohtaankaan ole ollut. Mintun alavatsa on alkanut ehkä vähän erilailla pömpöttämään nyt viimeisen parin viikon aikana, mutta ei mitenkään kamalan huomattavasti.

Kävimme parin päivän mittaisella ulkomaanreissulla  ja voi olla, että innostuin vähän liikaa vauvanvaateostoksilla… Olisihan nuo samat kimpsut ja kampsut saanut tilattua myöhemmin nettikaupoista kotiinkin, mutta ihanilla vauvanvaateosastoilla kiusaus oli yksinkertaisesti liian suuri ja sorruin ostamaan melkein puoli matkalaukullista vauvanvaatteita!

rv 9+1

Raskausuutisen kertominen

3.5.2016

Kerroimme raskausuutisen perheillemme puolisentoista viikkoa sitten. Raskausviikkoja ei tuolloin ollut kasassa vielä edes aivan kahdeksaa, joten ajankohta oli todella aikainen. Alunperin ajatuksena oli odottaa pidempään ja kertoa uutinen vasta lähempänä kolmattatoista raskausviikkoa. Halusimme kertoa uutisen ehdottomasti kasvotusten, mutta ongelmaksi meinasi muodostua sopivan ajankohdan löytyminen. Mintun perhe asuu pidemmän ajomatkan päässä ja loppukevään kiireiden, hankalien työvuorojen ja lähestyvän ulkomaanreissun takia seuraava vapaa kyläilyviikonloppu olisi ollut vasta kesäkuun puolivälin jälkeen. Raskausuutisen panttaaminen lähipiiriltä lähes juhannukselle asti olisi tuntunut vaikealta, etenkin kun olemme jo salanneet vauvaprojektia yli vuoden ajan. Niinpä päätimme kertoa uutisen jo näin varhaisessa vaiheessa.

Raskausuutinen yllätti perheemme täysin ja sai kaikilta todella ilahtuneen vastaanoton. Kerroimme uutisesta kaikissa kyläpaikoissa antamalla tulevalle isovanhemmalle kopion ultrakuvasta ja sisartemme lapsille Meidän pihan perhesoppa -kirjan siltä varalta, että uutinen herättäisi lasten kanssa keskustelua. Tulevat isovanhemmat olivat ultrakuvan kirjekuoresta kaivaessaan niin hölmistyneitä, etteivät aivan aluksi oikein edes tajunneet mistä oli kyse! Kun asianlaita selvisi, kaikki olivat äärettömän iloisia puolestamme. Mintun 4-vuotias siskontyttö hihkaisi uutisen kuultuaan iloisena että Mintusta ja Marikista tulee nyt isosiskoja! Tytön äiti joutui siihen oikaisemaan, että ei isosiskoja, vaan äitejä. Ajatus kahdesta äidistä meinasi ensin hihityttää siskontyttöä, mutta asia ei vaatinut sillä hetkellä sen enempää käsittelyä. On jännä ajatella, että lähipiirin lapset tulevat todennäköisesti aika pienestä asti pitämään aivan normaalina sitä, että perheessä voi olla myös kaksi äitiä tai isää siinä missä äiti ja isä tai yksi vanhempi.

Vaikka olisin alunperin halunnut jakaa uutisen vasta myöhemmin, olen todella tyytyväinen että teimme sen jo nyt. Tuntuu todella helpottavalta, ettei näin isoa asiaa tarvitse enää salata läheisiltä ihmisiltä ja että asiasta voi nyt avoimesti jutella. Lähipiirin lämmin ja liikuttunut reaktio uutiseen tuntui todella ihanalta. Kertominen sai aikaan myös sen, että raskaus tuntuu minusta nyt paljon todellisemmalta kuin aiemmin. Positiivisen raskaustestin tekeminen ja sydämenlyöntien näkeminen ensimmäisessä ultrassa tuntui tietenkin todella hienolta ja huojentavalta, mutta myös jotenkin epätodelliselta. Vasta raskaudesta ja hedelmöityshoidoista puhuminen lähipiirin kanssa on saanut raskauden tuntumaan todelta.

Se huono puoli asiassa on, että nyt kun raskaus tuntuu todellisemmalta, myös huoleni ja pelkoni raskauden etenemisen suhteen ovat voimistuneet. Tietenkin alkuraskaus on kaikinpuolin jännittävää aikaa, mutta olen yllättänyt itseni sillä, kuinka rauhallisin ja luottavaisin mielin olen kuitenkin pääasiassa ollut. Uutisen kerrottuamme olen huomannut jännittäväni näitä ns. riskiviikkoja paljon enemmän. Minttukin sanoi, että heti uutisen kerrottuamme hänkin murehti muutaman päivän kovasti sitä, että raskaus menisikin kesken, ja sitä pettymystä ja surua minkä se aiheuttaisi nyt myös lähipiirille. Toisaalta murehtiminen on aika turhaa, koska emme voi raskauden tässä vaiheessa itse vaikuttaa siihen mitä tapahtuu jos on tapahtuakseen. Jännitys varmasti jatkuu vielä pitkään, mutta täytyy yrittää olla luottavaisin mielin ja toivoa että kaikki menee hyvin.

rv 8+6

Lääkkeettömyyttä raskausaikana

1.5.2016

Flunssa:

Sain kuin sainkin lopulta kevätflunssan noin 5+3, joka onneksi oli lievää sorttia. Oireina oli pientä lämpöilyä ja limaneritystä, joiden vuoksi vietin sairaslomalla pari työpäivää. Normaalitilanteessa olisin ottanut parina päivänä flunssan peruslääkettä Duactia, mutta raskauden vuoksi jätin ne tietenkin syömättä. Uutena hoitomuotona kokeilin nenäkannua, jota minun on ollut jo parin vuoden ajan tarkoitus kokeilla talvisiin poskiontelo-/flunssavaivoihin ja kausiallergiaoireita helpottamaan. Huuhtelin poskionteloita muutaman päivän kahdesti päivässä ja jatkoin vielä muutaman päivän kerran päivässä. Ajatus on kokeilla, onko huuhtelusta oikeasti apua myös, kun koivu- ja heinäallergiat iskevät kunnolla päälle.

Päänsärky/migreeni:

Otin viimeisimpien piinapäivien aikana kertaalleen Panadolia päänsärkyyn, mutta sen jälkeen menin pari viikkoa keppijumpan, venyttelyn ja viljapussin avulla. Olen aika herkkä saamaan niskajännityspäänsäryn, mutta pärjäsin sen kanssa pari viikkoa ilman farmaseuttista lääkitystä. Onneksi migreeniksi asti päänsärky nykyään muuttuu enää aika harvoin (3-4 kertaa vuodessa) ja migreenilääkkeet vanhenevatkin puolessa välissä pakettia lääkekaappiin. Raskauden aikana niitä ei tietenkään voi käyttää, vaikka olisi kuinka huono olo.

Neuvola-aikaa varatessani terveydenhoitaja sanoi, että ensimmäisellä kolmanneksella saa syödä vain parasetamolia, mutta toisella kolmanneksella myös ibuprofeiinia. Kolmannella kolmanneksella ibuprofeiini on taas kielletty. Olen päättänyt, että pyrin olemaan mahdollisimman pitkälle ilman särkylääkettä, jos vain mitenkään päin kestän, ja yritän hoitaa niskajännitystä vielä aiempaa paremmin jumpalla ja lämmöllä myös ennaltaehkäisevästi. Ehkä se jää tavaksi raskauden jälkeenkin. Otan tavallisesti aika herkästi särkylääkkeen orastavaan päänsärkyyn, sillä yleensä se pahenee hoitamattomana sietämättömäksi.

Alkuraskauden aikana olen sinnittelystä huolimatta joutunut parina päivänä turvautumaan parasetamoliin. Esimerkiksi toissaviikko oli totaalista päänsäryn riemujuhlaa. Mennyt viikko sen sijaan on ollut ihanaa, koska niskat ovat olleet hyvässä kunnossa. Toivottavasti ne nyt pysyy myös auki!

Kausiallergia:

Aseina siitepölyallergioita vastaan on paikallishoitolääkeet eli nenäsuihke ja silmätipat. Neuvolan ensikäyntiä varatessa terveydenhoitaja kertoi, että setiritsiiniä saisi syödä raskausaikana, mutta haluan varmistaa sen vielä lääkäriltä. Normaalin allergialääkkeeni Histecin vaikuttava aine on nimenomaan setiritsiini ja sen pakkausselosteessa tuotteen käyttöä ei suositella raskauden aikana. Onneksi vielä oireet eivät ole olleet lääkitsemistasolla. Ensimmäinen lääkärineuvola on reilun kuukauden päästä (aikaa ei ole vielä varattuna), jolloin koivukausi on sopivasti pahimmillaan päällä.

Ilmeisesti viime kesän kylmyyden vuoksi koivun kukinta voisi tänä vuonna olla tavallista pienempää. Toivotaan, että ainakaan kaksi edellistä kesää ei toistu. Tavoite on joka tapauksessa ensisijaisesti hoitaa allergiaoireet paikallishoitolääkkeillä ja nenäkannulla. Joka iltaisen nenäkannuttelun aloitin jo viime viikolla, koska nenän limakalvot tuntuvat turvonneilta ja aivastelu on todennäköisesti vain muutaman päivän päässä, vaikka aika pohjoisessa asummekin.

rv 8+2

Ensimmäinen neuvolakäynti

27.4.2016

Kävimme eilen ensimmäisellä neuvolakäynnillä. Jännitin jostain syystä neuvolakäyntiä paljon enemmän kuin ensimmäistä ultraa. Hyvä kun sain nukutuksi edellisenä yönä! Murehdin kai lähinnä sitä, miten neuvolan terveydenhoitaja suhtautuisi meihin perheenä ja pelkäsin jopa tylyä kohtelua. Muistelen että pelkäsin kylmäkiskoista vastaanottoa myös ennen klinikan ensikäyntiä, mutta se pelko oli onneksi täysin aiheeton. Saimme klinikalla todella ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua, ja meihin suhtauduttiin aina mukavasti.

Neuvolassakaan emme saaneet tylyä kohtelua, mutta jotenkin epämukava olo käynnistä jäi silti meille molemmille. Ehkä neuvolan terveydenhoitaja yllättyi siitä, että vastaanotolle tuli naispari ja hänellä meni pasmat sekaisin, tai ehkä hän suhtautuu kaikenlaisiin pariskuntiin samalla tavalla ja tietynlaisella persoonattomalla liukuhihna-tyylillä. Hankala sanoa. Joka tapauksessa tuntui, ettei terveydenhoitaja pysähtynyt hetkeksikään tutustumaan meihin, vaan käynti oli pelkästään monenlaisten lappusten ja äitiyskortin täyttämistä ja seuraavien tapaamisten ja tutkimusten aikojen varaamista varten. Olimme kumpikin odottaneet etukäteen, että terveydenhoitaja kertoisi ensimmäisellä neuvolakäynnillä lyhyesti ylipäänsä neuvolapalveluista ja siitä, mitä kaikkea on matkan varrella odotettavissa. Mietimme, että unohtuiko tuo esittely käynnin alusta pois terkkarin yllättyessä perhemuodostamme, vai onko tuollaisia tietoja edes ylipäänsä tapana kertoa?

Minttu kertoi terkkarille heti käynnin aluksi, että raskaus on saanut alkunsa klinikalla sosiaalisen lapsettomuuden takia. Emme huomanneet siinä vaiheessa tarkentaa, että minä olen siis se lapsen toinen vanhempi ja Mintun puoliso, eikä terveydenhoitaja kysynyt minun roolistani, klinikkahoidoista tai raskauden alkamisesta yhtään mitään koko käynnin aikana. Vasta siinä vaiheessa, kun Mintun äitiyskorttia oli jo täytetty pitkä tovi, kysyi terveydenhoitaja Mintulta kuka merkitään hänen lähiomaisekseen neuvolan tietoihin. Sitä ennen olin kuitenkin saanut täytettäväkseni päihteiden käyttöä koskevan kyselyn, joten terveydenhoitaja kai oletti, että olen äidin puoliso muttei ollut varma olinko myös lähiomainen?

Kokonaisuudessaan käynnistä jäi hieman vaivaantunut olo. Terveydenhoitaja oli aivan ystävällinen, mutta olisimme kaivanneet että hän olisi tapaamisen alussa pysähtynyt hetkeksi että olisimme voineet esitellä itsemme puolin toisin. Emme olisi loukkaantuneet yhtään, jos terveydenhoitajalla ei olisi ollut sateenkaariperheistä entuudestaan tietoa tai jos hän olisi esittänyt kysymyksiä, mutta täysi hiljaisuus tuntui aika ikävältä. Voihan olla, että hiljaisuus johtui myös siitä, ettei terveydenhoitaja halunnut tehdä erilaisesta perheestämme numeroa, vaan yritti kohdella meitä samalla lailla kuin muitakin pareja ja pelkäsi, että olisimme kokeneet kysymykset loukkaavina. Totuus kuitenkin on, ettei raskaus ole saanut alkunsa samalla lailla kuin suurimmassa osassa perheistä, eikä perheemmekään ole perinteisen mallinen. Mielestäni neuvolassa jos jossain siitä voisi aluksi nopeasti jutella. Nyt, kun perhemuodostamme ja klinikkahoidoista ei puhuttu ollenkaan, tuli sellainen olo, että terveydenhoitaja koki ne vaivaannuttavina, emmekä me tulleet perheenä aivan nähdyksi ja kohdatuksi.