lastenvaatteet

rv 36+2

Menopelit ja ulkoiluvarusteet

9.11.2016

Jatketaan taas varustelun merkeissä… Tällä kertaa vuorossa vauvan menopelit ja ulkoiluvarusteet. Vaunuvalinta tuntui aluksi hankalalta, koska valinnanvaraa oli niin paljon ja oli vaikea etukäteen osata ennakoida millaisia ominaisuuksia arvostaisimme käytössä. Lopulta päätös oli kuitenkin helppo, sillä ihastuimme Britaxin Go Big -yhdistelmävaunuihin. Ne vaikuttivat laadukkailta, käteviltä ja isohkosta koostaan huolimatta ketteriltä ohjata. Myös vaunujen simppeli ja sporttinen ulkoasu miellytti heti silmää. Odotan innolla että pääsemme testaamaan vaunuja tositoimissa talven aikana!

Vaunujen lisäksi on täytynyt hankkia jos jonkinlaista vaunutarviketta. Mietin kauan aikaa Baby Wallabyn (aika tyyriin hintaisen mutta ah, niin komean) kaksipuolisen vaunuverhon hankkimista, mutta lopulta päädyimme ostamaan edullisemman Färg&Formin vaunuverhon Babystylen kantispäiviltä. Meillä on samalta merkiltä myös vaippalaukkuun taiteltava hoitoalusta. Vaippalaukuksi valikoitui lopulta Fjällrävenin keltainen duffelilaukku. Emme halunneet hankkia varsinaista hoitolaukkua, vaan sellaisen laukun, jolle löytyisi käyttöä myöhemminkin lapsen kasvaessa, esimerkiksi viikonloppureissuilla. Duffeli on aika reilun kokoinen, mutta mahtuu oikein mukavasti vaunujen tavarakoppaan. Vaunujen mukana ei tullut sadesuojaa, joten ostimme Elodie Detailsin hauskan pilkullisen Dots-sadesuojan, jonka pitäisi istua Go Big-vaunuihin hyvin. Hyttyssuoja on vielä hankkimatta, eikä mitään kummempaa vaunuleluakaan ole ostettu. Tilasimme tosin turvakaukaloa varten (uudelta lempi-lelumerkiltäni) saksalaiselta Sigikid-merkiltä roikkuvan apinalelun, jonka voi ripustaa tarvittaessa vaunuihinkin.

Näin ensikertalaisina meitä hieman jännittää olemmeko osanneet varautua oikein talvivauvan pukemiseen. Voi olla, että olemme tehneet liikaakin hankintoja, kun olemme yrittäneet varautua tuleviin pakkasiin. Alunperin suunnitelmana oli selvitä ensimmäisestä talvesta vain kahden lämpöpussin voimin ja jättää toppahaalarin hankkiminen seuraavalle talvelle. Hankimme vaunuihin ulkoilua varten Elodie Detailsin untuvatäytteisen lämpöpussin, jonka alle vauvalle puetaan sään mukaan enemmän tai vähemmän kerroksia. Autoilua ja kauppareissuja varten hankimme ihanan Baby’s Onlyn kaukalopussin, joka on untuvapussia ohkaisempi ja kooltaan pienempi. Hankittuamme kaukalopussin huomasimme kuitenkin, että se ei ole täysin yhteensopiva turvakaukalomme kanssa. Kaukalossa on viisipistevyö, jota ei (ymmärtääksemme) saa pujotettua kaukalopussin vyörei’istä, vaan se sujautetaan pussin sivuilla olevista lovista. Tämä ei kuitenkaan onnistu silloin kun turvakaukalon vyöt on säädetty kaikista pienimmälle koolle, eli kaukalopussi pääsee meillä käyttöön vasta kun vauva on hieman kasvanut. Päätimme siis lopulta kuitenkin hankkia vauvalle myös toppahaalarin alkutalvea ajatellen. Löysimme Prismasta suloisen ja suhteellisen edullisen haalarin (koossa 56) joka sopii kivasti jo aiemmin hankittuihin Reiman Torkku-pipoon ja lapasiin. Näiden lisäksi meillä on kirpputorilta käyttämättömänä löytynyt vuoden 2015 äitiyspakkauksen toppapuku (joka tuntuu niin hurjan isolta, että emme edes harkinneet sen pukemista aivan pienelle vauvalle) sekä Kappahlista ostettu ohuempi vanupuku (kokoa 62), jota on toivottavasti kätevä käyttää lämpöpussien sisällä.

Tavaran määrä (ja rahanmeno!) hieman hirvittää, mutta esikoista odottaessa kaikki on hankittava kerralla. Onneksi lähes kaikki hankinnat ulkoiluun alkavat olla nyt tehtynä! Isäni lupasi nikkaroida portaisiin rampin vaunuja varten, joten kun saadaan vielä se paikalleen, on kaikki valmiina vauvan kanssa kärryttelyä varten!

 

varusteet_istuin

rv 25+0

Vaatehankintoja

22.8.2016

Järjestelin viikonloppuna kaikki vauvanvaatehankinnat työhuoneen kaappiin josta on tulema vauvan oma vaatekaappi. En ole vielä pessyt vaatteita (muutamaa kirpputorilöytöä lukuunottamatta) tai irrottanut niistä edes hintalappuja, mutta halusin jo näin hyvissä ajoin testata miten aiemmin toimistotavarakäytössä ollut pienehkö kaappi toimii vaatekaappina. Pikkuiset vaatteet mahtuivat kaappiin hyvin, täytyy vain hankkia pari pientä koria sukille ja muille kaikista pienimmille kimpsuille. Kaappi on kaksiosainen, joten suunnittelin, että kaapin yläosassa säilyttäisimme käytössä olevia (ja pian käyttöön tulevia) vaatteita, aina noin kahta kokoa kerralla. Aluksi lastasin siis kokojen 50 ja 56 vaatteet yläkaappiin. Kaapin alaoven takaa löytyvät sitten isompien kokojen vaatehankinnat koottain pinoissa, niin että ne on helppo ottaa sieltä käyttöön. Emme ole luottaneet sokkona vaatteiden kokomerkintöihin, vaan olemme myös vertailleet vaatteita toisiinsa varmistaaksemme sen, ettei tulisi ikäviä yllätyksiä ja joku vaate jäisi kokonaan käyttämättä vain siksi, että se onkin todelliselta kooltaan kokomerkintää pienempää sorttia. Täytyy tehdä vertailu vielä uudestaan pesun jälkeen siltä varalta, että joku vaate kutistuu pesussa huomattavasti (jotkut brittiläisistä vaatekaupoista hankkimani vaatteet hieman epäilyttävät tällä saralla).

Paljonko niitä vaatteita sitten tarvii? Sen kun tietäisi. Nyt kuitenkin tuntuu, että meillä on varmaankin riittävästi pienimpien kokojen vaatteita että pääsemme alkuun. Tehdään sitten lisää hankintoja jos vauva on kovin piiskuinen syntyessään tai jos huomaamme puutteita vauva-arjessa. Laskin mielenkiinnosta yläkaapin valikoiman, ja nyt meiltä löytyy…

 • 50cm paita x3
 • 50cm housut x3
 • 50cm kietaisubody x3
 • 50-56cm yöpuku x4
 • 50-56cm sukkahousut x4
 • 56cm paita x2
 • 56cm housut x8
 • 56cm kietaisubody x3
 • 56cm body x6
 • 56cm lyhythihainen body x1
 • 56cm neulehuppari
 • 56cm collegehuppari (hupparit ovat aika reilua kokoa)
 • sukat (0-3kk) x8
 • töppöset x2
 • ohuemmat tumput x5
 • lämpimät tumput
 • Pieni myssy x2
 • pipo
 • 62cm fleecehaalari
 • 62cm vanuhaalari
 • puuvillaharso x17
 • pieni bambuharso x3
 • kuolalappu x7
 • huppupyyhe
 • pieni pyyhe x2

Fleecehaalari ja vanuhaalari ovat kokoa 62 että ne riittäisivät toivottavasti kylmimmän talven ajaksi. Niiden päällä käytetään sitten jompaa kumpaa lämpöpussia riippuen säästä ja kulkuneuvosta. Ostamatta on vielä kypärämyssy pipon alle ja lämpimämpi pipo pakkasille. Baby Merino-langoista on tarkoitus vielä tehdä (ja tilata anopilta) jotain lämpöistä ja pehmeää, varmaankin neuleasua ja villasukkia.

Vauvanvaatteissa pidämme kummatkin raikkaista väreistä ja kuoseista jotka sopivat niin tytölle kuin pojalle. Polarn O. Pyretin reippaat raidat ja perusvärit miellyttävät silmää kovasti, toisaalta taas pidämme myös KappAhlin ja Lindexin murretummista ja pehmeämmistä sävyistä. Olemme tehneet hankintoja myös ulkomaalaisista vaatekaupoista reissuilla ja netin välityksellä, ja niistä etenkin John Lewisin, Nextin, Frugin ja Gapin vaatteet ovat tyylinsä puolesta mieleemme. Suomalaisista merkeistä Hilla Clothing-merkin hillitymmät kuosit ovat todella ihania. On mielenkiintoista sitten käytössä seurata, miten hyvin eri vaatemerkkien vaatteet kestävät kulutusta ja pesua, ja mitkä tuntuvat käytössä mukavimmilta ja kätevimmiltä.

rv 23+1

Äitiyspakkaus

9.8.2016

Seuraavalla neuvolakäynnillä saamme todistuksen raskaudesta ja voimme hakea Kelalta äitiysavustusta. Olen raskauden alusta asti haaveillut äitiyspakkauksen avaamisesta ja katsellut Kelan sivuilta pakkauksen tuotekuvia jo useampaan kertaan. Äitiyspakkauksen saaminen on mielessäni edustanut jotenkin sitä kohtaa, kun raskaus on jo niin pitkällä, että siitä voi iloita kunnolla ja saa ihan luvan kanssa alkaa valmistautumisen vauvan tuloon.

Pakkauksessa etenkin makuupussin, toppapuvun ja aivan pienimpien kokojen vaatteiden (kuten tämän suloisen potkupuvun) kuosit miellyttävät silmääni kovasti. Toisaalta pakkauksessa on myös jonkin verran sellaisia vaatteita joita ei tulisi itse poimittua kaupan hyllyltä, ja muutama sellainen jotka varmasti jäisivät meillä kokonaan käyttämättä koska ne eivät ole oman maun mukaisia. Arvostamme äitiyspakkausta silti todella paljon. Miten hienoa onkaan, että valtio tukee tällä tavalla kaikkia vauvaperheitä.

Äitiysavustus on mahdollista ottaa vastaan myös rahana, jolloin äitiyspakkauksen sijasta saa 140 euroa. Sillä summalla ei varmasti saa itse ostettua (ainakaan uutena) yhtä paljon vauvanvaatteita ja hoitotarvikkeita kuin mitä äitiyspakkaukseen sisältyy. Silti pohdimme nyt, kannattaisiko meidän kuitenkin ottaa avustus rahana. Huomasimme nimittäin vasta, että pakkauksen ulkovaatteet ovat oikeastaan juuri väärän kokoisia joulutontullemme. Emmekä nyt varsinaisesti edes tarvitse enää lisää vauvanvaatteita, niin innokkaasti olen niitä kuluneen vuoden aikana ostoskellut… Silti mietin, että jos jätämme pakkauksen ottamatta, tuntuuko minusta kuin jäisimme jotain tärkeää raskauden aikaista rituaalia vaille jos emme saa innoissaan hakea postista pakkausta ja sitä yhdessä ihastella ja haaveilla tulevasta vauvasta. Mutta ehkä on hassua ottaa pakkausta pelkästään tuosta syystä?

Listasin alle äitiyspakkauksen sisällön ja kommentteja siitä, tulisivatko vaatteet ja tarvikkeet käyttöön ja tarpeeseen. Ehkä se auttaa minua tekemään päätöksen pakkauksen suhteen (Minttu on jo aika vakaasti sitä mieltä, että meidän ei kannata ottaa pakkausta).

Ulkovaatteet

 • Ulkohaalari (68-74) ja tumput ja töppöset (19-21)
 • Makuupussi
 • Kevyt toppapuku (68-74)
 • Villasekoitehaalari (68-74)
 • Kypärämyssy (62-68)

Pakkauksen ulkohaalari on juuri väärän kokoinen joulukuun alussa syntyvälle vauvalle. Ensimmäisenä talvena se on aivan liian suuri, ja toisena talvena jäänyt jo pieneksi. Olemme päättäneet, ettei vauvalle hankita ensimmäiseksi talveksi toppapukua, vaan vauva tulee kulkemaan lämpöpussissa turvakaukalossa ja lämpimämmässä untuvapussissa vaunuissa. Olemme miettineet turvakaukaloon Baby’s Onlyn kaunista vaaleanharmaata lämpöpussia, mutta lopullinen päätös on vielä tekemättä asian suhteen. Untuvapussin ehdimme jo hankkia, kun löysimme Elodie Detailsin vaaleanharmaan untuvapussin Verkkokauppa.comista satasella, kun sen normaalihinta näyttäisi olevan 180-190 euroa.

Pakkauksen makuupussi on aivan ihana ja harmittaa jos se jää saamatta. Muistan vieläkin oman äitiyspakkaukseni makuupussin, se oli lapsena monesti leikeissä mukana. Kevyt toppapuku sen sijaan on mielestäni pakkauksen ehdottomasti kamalin kampe, eikä se pääsisi käyttöön ihan täysin pinnallisista syistä. Villasekoitehaalarille ja kypärämyssylle sen sijaan varmasti löytyisi käyttöä, mutta toisaalta sellaisia ei ole kallis ostaa itsekään. Yksi 62-kokoinen fleece-haalari meillä jo on, se löytyi Reiman kesäalesta edullisesti.

Vaatteet

 • Myssy (0-3kk)
 • Potkuhousut x2 (62-68)
 • Kietaisubody x3 (50-56)
 • Potkuhousut (50-56)
 • Body x5 (62-68)
 • Body (68-74)
 • Puolipotkuhousut x2 (50-56)
 • Housut x2 (62-68)
 • Housut x2 (68-74)
 • Sukkahousut (62-68)
 • Sukat x2 (19-21)
 • Lapaset (19-21)
 • Yöpuku/potkupuku (62-68)

Meillä on jo pieni myssy, sukkahousuja, sukkia, lapasia sekä yöpukuja. On myös bodyja ja housuja monessa koossa. Emme ole hankkineet yhtään puolipotkuhousuja tai potkuhousuja, sillä Minttu ei niin välitä niistä. Voi olla että joudumme vielä lähempänä ostamaan jotain kamppeita, mutta pääasiassa pienimpien kokojen (56-62) vaateostokset on jo tehty. 50-kokoa ei meillä ole kuin yksi body ja muutamat pienet pöksyt ja pari (varmasti hyvin epäkäytännöllistä) paitaa. Täytyy hankkia sitä kokoa lisää sitten jos joulutonttunen on syntyessään kovin pieni.

Sänky

 • Vuodelaatikko
 • Peitto
 • Pussilakana
 • Aluslakana
 • Patja
 • Patjan suoja

Olemme suunnitelleet babynestin ostamista, joten todennäköisesti vauva tulisi aluksi nukkumaan siinä pinnasängyn sisällä. Pinnasänkyvalinta on jo tehty, ja sänky on tarkoitus hakea alkusyksystä kotiin. Samalla ostamme siihen sopivan patjan ja petivaatteet. Saamme Mintun siskolta hyvän peiton pinnasänkyyn, joten sitäkään ei tarvitse hankkia.

Muut tarvikkeet

 • Kylpypyyhe
 • Harso x4
 • Taskuvaippa ja kaksi imuosaa
 • Liivinsuoja
 • Kynsisakset
 • Hammasharja
 • Digitaalinen kuumemittari
 • Talkki
 • Nännivoide
 • Kondomit
 • Terveyssiteet
 • Kylpylämpömittari
 • Hiusharja
 • Ruokalappu
 • Pehmolelu/uniriepu
 • Ensikirja
 • Kuolalappu

Harsoja on hankittu jo pino. Kuolalappujakin on jo muutama. Ensikirjoja on jo pienen kirjaston verran, ja muutama uniriepukin jo löytyy kaapista. (Alkaa käydä harvinaisen selväksi että tämä mamma on tosiaan hieman innostunut ostoskelemaan kaikkea vauvaan liittyvää…) Ruokalapun ehtii hankkia vähän myöhemminkin. Kondomeille ei meidän perheessä ole juuri tarvetta. Nuo loput ovat aika pieniä ostoksia, joihin ei kamalasti mene rahaa vaikka ne ostaisi itse.

Voi ei. Käytyäni listan läpi on pakko tunnustaa, ettemme oikeasti tarvitse äitiyspakkausta. Että sen ottaminen olisi oikeastaan aika hassua, kun päällekkäisiä hankintoja on ehditty tehdä jo aika paljon, ja osa tuotteista jäisi kokonaan käyttämättä. Mutta kun olen niin haaveillut siitä äitiyspakkauksen avaamisesta…

Olisi mukava kuulla millaisia suunnitelmia muilla on äitiysavustuksen suhteen. Miellyttävätkö äitiyspakkauksen värit ja kuosit? Tuntuuko siltä että vaatteet ja tarvikkeet tulisivat käyttöön? Löytyykö muita äitiyspakkauksesta haaveilijoita?

Kuva: Kela

rv 9+4

Lankoja

6.5.2016

Dropsin langoissa oli viime viikolla hyvä alennuskampanja, joten hetken mielijohteesta tilasimme kasan Baby Merino-lankaa. Niiden lopullinen muoto on vielä päättämättä, mutta jotain pehmeää ja lämpöistä näistä on tarkoitus syksyn puolella neuloa tulevalle vauvalle. Tehtävää riittänee sekä itselle että tulevalle isoäidille.

Sateenkaarivauva

19.2.2016

Jos toive lapsesta toteutuu, meistä ei tule pelkästään perhettä, vaan sateenkaariperhe. Näin etukäteen kuvittelisin, ettei sillä ole loppujen lopuksi juurikaan merkitystä arjen perhe-elämässä ja lapsen hoidossa. Toisaalta, jos asia olisi täysin merkityksetön, olisimme tuskin perustaneet tätä blogia vertaistuen toiveissa. Näin etukäteen on vaikea tietää miten sateenkaariperheys tulee vaikuttamaan elämäämme tai miten muut tulevat suhtautumaan perheeseemme. Lähipiiri tuskin tulee suhtautumaan meihin erilailla kuin muihinkaan pikkulapsiperheisiin, mutta jännitän hieman sitä miten ulkopuoliset näkevät perheemme ja miten se heijastuu lapseen. Toivon että perhemuotoomme suhtaudutaan luontevasti ja etenkin niin, ettei lapsi koe sen takia häpeän, pelon tai ulkopuolisuuden tunteita.

Emme tunne (blogimaailman ulkopuolella) yhtään sateenkaariperhettä tai toista perheen perustamista suunnittelevaa samaa sukupuolta olevaa paria. Olen todella iloinen että olemme löytäneet näin netin välityksellä muita samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä joiden kanssa jakaa kokemuksia ja ajatuksia, enkä erityisemmin tunne tarvetta osallistua esimerkiksi paikalliseen sateenkaariperheiden yhdistyksen toimintaan. Emme ole olleet koskaan aktiivisesti mukana Setan toiminnassa, emmekä taida muutenkaan olla ryhmä- tai yhdistysihmisiä, vaan vietämme mielummin aikaa muutaman vanhan tutun ystävän kanssa tai sukulaisten seurassa.

Nyt olen kuitenkin miettinyt, että pelkkä nettiyhteisö ei riitä kovin pitkälle. Mielestäni olisi hyvä lapsen kannalta, että tämä kasvaisi pienestä asti ympäristössä johon kuuluisi muitakin sateenkaariperheitä. Toivoisin, että lapsella olisi kavereita joiden perheessä olisi myös kaksi äitiä, että lapsi ei tuntisi olevansa ainoa erilaisesta perheestä tuleva – lähipiirissä kun kaikilla serkuilla ja tuttujen lapsilla on äiti ja isä, eikä päiväkodista tai koulustakaan löydy välttämättä toista sateenkaariperheen lasta. Eli ehkäpä sinne paikalliseen sateenkaariperheiden ryhmään on kuitenkin otettava joskus projektin onnistuttua yhteyttä.

Eniten tulevalla sateenkaariperheydellämme on valitettavasti merkitystä virallisten tahojen kanssa asioidessa. On aika surullista, että valtion lait ja byrokratia nostavat joka vaiheessa perheemme muista perheistä poikkeavaksi, ja toiminnallaan aiheuttavat lisästressiä, vaivaa ja kuluja. Olisipa ollut mukavaa, jos olisimme voineet mennä viime syksynä naimisiin sen sijaan että jouduimme rekisteröimään parisuhteemme. Tai että olisin voinut ottaa liiton virallistamisen myötä Mintun sukunimen helposti ja maksutta. Etenkin harmittaa se, että lapsemme on heti syntyessään käytännössä lastensuojelun asiakas ja että meidän täytyy käydä läpi kuukausia kestävä adoptioprosessi vain siitä syystä, että olemme samaa sukupuolta oleva pari.

Tuntuu hullulta, että äitiyslakia ei ole saatu aikaiseksi, ja että maassa voi olla tilanne, että ihmiset ovat lain edessä eriarvoisessa asemassa sukupuolensa ja seksuaalisen suuntaumisensa takia. Jos olisin mies ja saisimme lapsen hedelmöityshoitojen kautta luovutetuilla sukusoluilla, ei turhaa adoptioprosessia tarvisi käydä ollenkaan, vaan voisin tunnustaa isyyteni neuvolassa jo ennen lapsen syntymää. Minua kieltämättä suututtaa aika kovasti kun mietin sitä, kuinka eriarvoisessa asemassa olemme heteropareihin ja että joudun tulevaisuudessa adoptoimaan oman lapseni. Ärsyttää myös se, että perheensisäisen adoption käytännöt ovat niin erilaiset paikkakunnittain – ymmärtääkseni prosessi on suhteellisen simppeli ja nopea Helsingissä, missä sateenkaariperheitä on enemmän, kun taas toisilla paikkakunnilla adoptio on paljon koukeroisempi prosessi. Ilman kunnon äitiyslakia tasa-arvo perheiden välillä ei toteudu oikein millään lailla.

Ps. Ettei nyt menisi vain valitukseksi, oli pakko lisätä kirjoitukseen ihania sateenkaarikamppeita.

Kuvat: Mothercare, Frugi