mahan kanssa

rv 15+2

Indigo Girlsiä Alienille

15.6.2016

Vauvat tiettävästi tunnistavat raskauden aikana kuulemansa äänet ja melodiat myös syntymän jälkeen. Suomalaistutkimuksen mukaan vauva tunnistaa säännöllisesti raskauden aikana kuulemansa melodian vielä 4 kuukauden ikäisenäkin. Raskauden aikainen äänimaailma vaikuttaa mahdollisesti myös sikiön hermoston kehitykseen. Äänimaailmalla voi siten olla sikiölle myös haitallisia vaikutuksia, joten äänenvoimakkuuden kanssa lienee järkevää pysyä maltillisissa lukemissa.

Musiikkia käytetään myös vanhemman ja lapsen välisenä vuorovaikutus- ja kommunikaatiokeinona. Musiikilla on jopa vaikutusta lapsen kielelliseen kehitykseen. Joidenkin lähteiden mukaan raskauden aikana sikiö aistii, kun äiti pitää kuulemastaan musiikista, joten toistuvasti sikiölle soitettavan musiikin pitäisi olla äidille mieleen. Vielä parempi olisi, jos odottava äiti itse laulaisi melodiaa, jolloin se kuuluisi kohdussa vielä paremmin.

No, minä en kykene laulamaan edes nuotin vierestä eikä Marikkikaan ole kovin musikaalinen, joten olemme tallenteiden varassa. Tutkitusti toistuvien melodioiden soittamisesta on enemmän hyötyä vasta raskauden loppupuolella (viimeinen kolmannes), mutta musisoinnin aloittamisesta aiemmin ei liene haittaakaan. Kokeilimme siis eilen illalla nukkumaan mennessä soittaa Alienille yhden kappaleen. Ajatus syntyi siinä hetkessä ilman valmistautumista, joten Marikki valitsi nopeasti hänelle mieleisen iltarauhoittumiseen sopivan kappaleen. Valinta oli Indigo Girlsin Southland in the Springtime. Vauva-lehden raskaussovelluksessa kerrotaan, että sikiö alkaa kuulemaan 16. raskausviikon tietämillä, joten ehkä ajoitus ei ole kaikkein huonoin.

Minä en välitä Indigo Girlsistä, joten jatkossa musiikkivalinnat eivät todennäköisesti kohdistu heidän tuotantoonsa. Jos kerran odottavankin äidin pitäisi kuunneltavasta musiikista pitää! Ilmeisesti toistuvasti soitettavaksi kappaleeksi pitäisi valita joku sellainen teos, jota haluamme soittaa lapselle myös syntymän jälkeen, joten meidän pitää toisen kolmanneksen aikana pohtia, mikä olisi meille se kappale. Toki vatsalle voi soittaa myös muuta musiikkia ja kuuleehan Alien kaiken, mitä ympärilläni tapahtuu.

Eilisen tuutulaulun voi halutessaan kuunnella alta.