ruoka

rv 5+4

Salmiakkihimo ja muita ruokajuttuja

8.4.2016

Olemme tienneet raskaudesta kaksi viikkoa. Ruokavalion ja ravinteiden osalta olen/olemme valmistautuneet raskauteen melko hyvin jo etukäteen. Olen syönyt tavallisen ruokavalion tukena ravintolisiä (foolihapollista B-vitamiinivalmistetta, C-vitamiinin ja sinkin yhdistelmää ja D-vitamiinia) sekä tulevaa raskautta että omaa terveyttäni silmällä pitäen jo reilusti yli vuoden. Reilu kuukausi sitten aloin ottamaan aamulla myös probioottikapselin. Plussan jälkeen otin repertuaariin mukaan myös kalsiumlisän ja kalaöljyn. Näitä olen ajoittain syönyt jo aiemmin, mutta nyt oli hyvä syy ostaa niitä taas.

Viime syksynä ennen ensimmäistä inseminaatiota etsiskelin tietoa raskaudenaikaisista ruokasuosituksista (pääasiassa kielloista), joita olen noudattanut päällisin puolin aina piinapäivien ajan, ja nyt plussan jälkeen säntillisesti. Ennen kuin lähdimme hedelmöityshoitoihin minulla oli tavallaan vääristyneen vaikea kuva raskaudenaikaisista ruoka-ainekielloista. Eihän tuossa listassa (Eviran ja THL:n ruokasuositukset lapsiperheille, 2016, pdf) ole oikeastaan mitään hankalaa! Lähes kaikkea voi syödä, jos se on käynyt uunissa tai se on muuten kypsennetty.

Olen aina juonut teetä melko paljon, joten aloitin sen vähentämisen jo vuodenvaihteessa, jotta plussan kohdalle osuessa pudotus 3-4 kupin päiväannokseen ei olisi niin kova. Vähennys oli yllättävän helppoa. En ehkä ollutkaan niin koukussa kuin aina kuvittelin! Pyrin nyt pysymään maksimissaan kolmessa päiväannoksessa, joista ainakin yksi on vihreää. Yhtenä päivänä join neljännenkin kupillisen mutta senkin vihreänä. Minttuteet unohdan nyt hetkeksi ennen kuin saan vahvistuksen luetaanko se yrttiteeksi. Muita yrttiteitä en ole koskaan juonut ja rooiboskaan ei maistu, joten isoja myönnytyksiä ei tarvitse kuumien juomien osalta tehdä.

Karkit ovat aina olleet minulle ykkösherkku ja syön niitä säännöllisesti ja viikottain. Raskauden myötä olen päättänyt vähentää karkkien syöntiä, koska en halua marinoida tulevaa lastamme sokeriliemessä tai altistaa alkiota/sikiötä ihan turhille lisäaineille. Leivonnaiset ja satunnainen jäätelö olkoot nyt minun sokeriherkkujani. Kieltämättä olen puolivahingossa vähentänyt karkkien määrää jo parin kuukauden ajan eikä minun yllättäen tee edes mieli ostaa irtokarkkeja, suklaata tai lakritsia.

Mutta se salmiakki. Oi se ihana suolainen salmiakki, jota en erityisesti nyt saa syödä (THL:n 22.1.2016 julkaistut uudistetut ravintosuositukset). Viimeisimpien piinapäivien aikana Ruotsista ostetut, nyt keittiön alalaatikossa lymyävät ”pingviinisalmiakit” kiusaavat minua niin niin paljon. Positiivisen raskaustestin jälkeen söin pieniä määriä salmiakkia muutamana päivänä, mutta sitten iski moraalinen krapula. En halua ottaa turhia riskejä herkutteluni vuoksi, joten en ole syönyt muruakaan salmiakkia viikkoon. Tutkimuksissa on todettu, että salmiakkia ja lakritsia raskausaikana syöneiden äitien raskaudet ovat olleet keskimäärin lyhyempiä, heidän lapsensa ovat saaneet keskimääräistä hieman huonompia tuloksia älykkyystesteissä, ja heidän lapsilla on todettu muita enemmän keskittymishäiriötä. Suosituksissa noudatetaan varovaisuusperiaatetta, joten salmiakki ja lakritsi ovat ”käyttöä ei suositella” -osastossa, vaikka täyttä varmuutta pohjimmaisista aiheuttajista ei ole. Suositusten mukaan olisi edelleen sallittua syödä muutama makeinen satunnaisesti, mutta parempi pitäytyä nollalinjassa. Lupaan kuitenkin olla ajamasta itseäni hermoromahduksen partaalle, jos jonain päivänä raskauden aikana syön vahingossa salmiakkia tai lakritsia.

Kuudennen viikon lopulla, kun yksikään raskausajan himotus ei ole vielä iskenyt päälle, on helppoa ja idealistista pauhata omista päätöksistä. Joten katsotaan tilannetta sitten uudestaan, kun on aika perua puheita.

Kielletyt ruoka-aineet raskausaikana

1.9.2015

Vaikka ensimmäinen inseminaatio on vasta edessä, olen jo alkanut kaivamaan tietoa raskauden aikaisista ravintosuosituksista ja erityisesti kielletyistä ruoka-aineista. Vaikka en huolehdikaan asioista etukäteen yhtä paljon kuin Marikki, ruuan suhteen haluan olla valmistautunut jo ennen ensimmäistä yritystä, jos vaikka sattuisi heti tärppäämään!

Emme syö kovin eksoottisesti, mutta minulla on omat herkkuni, joita tulen raskaus- ja imetysvaiheissa varmasti kaipaamaan, kun toivottavasti sinne asti päästään. Graavilohi, ilmakuivattu kinkku ja pastöroimattomat maitotuotteet ovat sukulaisten raskauksien myötä jo tiedossa, mutta muuten meidän lähtötaso tiedon suhteen oli matala. Selailin siksi muutaman sivuston suosituksia ja eniten minuun vaikuttaa nämä rajoitukset/kiellot:

  • kofeiinia enintään 300 milligrammaan vuorokaudessa (n. 7,5 dl mustaa teetä)
  • yrttijuomia ja -teetä pitää välttää, joten piparminttuteestä pitää luopua raskausaikana
  • maksaa ja maksamakkaraa ei saa syödä kovin usein
  • jo mainittuja graavilohta, ilmakuivattua kinkkua ja pastöimattomia maitotuotteita pitää välttää; maitotuotteita tosin voi käyttää ”kuplivan kuumaksi” lämmittettynä ja ilmakuivattua kinkkua kuumennettuna; mozzarella-kirsikkatomaatti-parmankinkku-pitsaa saa siis syödä!
  • puoliraakaa lihaa ei saa syödä, joten naudanlihapihvit pitää syödä kypsinä
  • salmiakkia ja lakritsia ei saa syödä säännöllisesti ja korkeintaan 50 g kerralla, nyyh

Mielenkiintoista on, että olen aiemmin kuullut, että vihreää teetä ei saisi juoda raskausaikana, mutta millään nyt löytämälläni listalla sitä ei kielletty ja esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos mainitsi sen erikseen sallittujen teejuomien joukossa. Vihreässä teessä on vähemmän kofeiinia kuin mustassa teessä, joten siksi todennäköisesti juon raskausaikana teeni painottaen vihreää.

Googlailun isoin yllätys oli se, että keinotekoisia makeutusaineita saa käyttää raskausaikana lähes mielinmäärin. Asesulfaamia (E950), aspartaamia (E951) ja sukraloosia (E955) ei käytännössä ole rajoitettu mitenkään, mutta syklamaattia (E952) ja sakariinia (E954) ei suositella. Stevian suhteen en löytänyt varmaa tietoa. Saako sitä käyttää raskausaikana? Käytän steviaa jonkin verran teen makeuttajana, joten jos varmaa tietoa ei löydy, pitää siitä luopua.

Muuten näyttää riittävän, että ajattelee maalaisjärjellä. Ulkolaiset pakastemarjat pitää kiehauttaa, salaatit ja juurekset pestä, ja kädet pestä esimerkiksi raa’an lihan ja kanan käsittelyn jälkeen hyvin.

Onko ihan järjetöntä ajatella, että alkaisin heti inseminaation jälkeen noudattamaan raskausajan rajoituksia kunnes kierron raskaustestin tulokset saadaan? Istukka kait alkaa muodostumaan, kun alkio on viikon ikäinen, mutta ilmeisesti alkio on heti kiinnittymisen jälkeen samassa verenkierrossa odottavan äidin kanssa. Onko raskausruokavalion noudattaminen heti yrityksen alusta alkaen hätävarjelun liioittelua?