sektio

Suunnitellun sektion synnytyskertomus

21.2.2017

Pakkasen Poika on tänään jo 12-viikkoinen ja ainakin viimeisen kahdeksan viikon ajan minun on pitänyt kirjoittaa tämä postaus, mutta se on aina jäänyt. Vauva-arjessa löytyy muka parempaakin tekemistä niinä hetkinä, kun lapsi nukkuu. Tässä siis Marikin joulukuun alussa lupaama synnytyskertomus suunnitellusta (elektiivisesta) sektiosta ja siitä toipumisesta. Pahoittelen jo etukäteen pitkää kirjoitusta. Haluan julkaista tämän, koska kaiken kaikkiaan sektio oli positiivinen kokemus. Sektioon päädyttiin, koska vauva oli perätilassa eikä kääntöyrityksestä (rv 37+1/0) huolimatta suostunut kääntymään raivotarjontaan, ja koska en halunnut lähteä synnyttämään alateitse pylly edellä.

Raskausviikolla 39+1 (neuvolan kirjanpidon mukaan 39+0) menimme OYSin osastolle 13 (vierihoito- eli synnyttäneiden osasto). Meidät oli pyydetty saapumaan paikalle klo 6.30, mutta emme tienneet tarkasti, milloin sektio olisi. Meidät otti vastaan hoitaja/kätilö (osaston henkilökunnasta ei pysynyt perillä, kuka oli hoitaja ja kuka kätilö), joka ohjasi meidät perhehuoneeseen, jota olimme pyytäneet esitietolomakkeella. Perhehuoneen saaminen heti ensimmäisenä päivänä oli todella mukava yllätys, koska halusimme, että molemmat voisimme olla mukana lapsen ensimmäisinä päivinä ja öinä, koska kummallakaan ei ollut etukäteen kovin paljon kokemusta vauvan hoidosta. Perhehuone oli mukava myös siksi, että jouduimme odottamaan sektioon pääsyä jonkin aikaa. Saimme suurinpiirteisen arvion, että sektiomme olisi kymmenen jälkeen. Aamuyön aikana sektiojonoon oli kiilannut hätätapaus, mutta olisimme heti seuraavana.

Jouduimme odottamaan lopulta lähes yhteentoista asti. Odotuksessa pahinta oli jännityksen kohoamisen lisäksi syömättömyys ja juomattomuus. Minulle tulee helposti huono olo, jos syöntiväli jää liian pitkäksi, ja odotuksen loppua kohti olinkin jo hieman päänsärkyinen. Jos odotus olisi kestänyt vielä vähän kauemmin, olisin varmaankin pyytänyt luvatun nestetipan. Olin syönyt edellisenä iltana ja yön aikana olin juonut lasillisen vettä. Ennen sektiota piti olla yli 5 tuntia juomatta ja ravinnotta, jotta leikkauksen aikana ei mahalaukun sisältö nousisi ylös. Jos olisin tiennyt, että sektio venyy yli yhteentoista, olisi syönyt jotain aamulla, kun kuitenkin heräsin viiden kieppeissä. Odottaessa aika ei varsinaisesti käynyt pitkäksi, sillä kätilöitä ja hoitajia kävi huoneessa vähän väliä milloin milläkin asialla. Toivat vaatetta, tunnustelivat vauvan asentoa mahan päältä, mittasivat verenpainetta, kyselivät terveystietoja useampaan otteeseen, putsasivat napaa, sheivasivat, käskivät pesulle (aamuinen suihku kotona riitti), kertoivat mitä sektiossa ja sen jälkeen tapahtuisi, kysyivät kumman nimelle lapsi kirjataan (eivät tienneet, ettei Marikin sukunimelle kirjaaminen olisi ollut mahdollista),… Kävin myös leikkaavan lääkärin luona ultrattavana, koska vauvan perätila haluttiin tietenkin varmistaa, jotta leikkaus ei olisi turha. Ultran yhteydessä kävi myös ilmi melkein sivulauseessa, että mahdollisen seuraavan raskauden synnytys tulisi olla vähintään kahden vuoden päässä tästä synnytyksestä. Missään muualla ei tätä ole meille kerrottu.

Lopulta meille tultiin kertomaan, että olisi meidän vuoro. Kävelymatka saliin tuntui pitkältä ja sinne päästessämme pääni oli jo niin täynnä jännitystä, että vastasin salihenkilökunnan tervehdyksiin ihan sumussa. En esimerkiksi muista, missä kohtaa minulta riivittiin päällimmäinen sairaalakaapu ja kengät pois. Löysin ne myöhemmin heräämössä sängyn jalkopäästä. Salihenkilökuntaa oli yllättävän paljon: lääkäriä, hoitajaa ja opiskelijaa useampi kutakin – tai ainakin siltä se tuntui.

Anestesialääkäri oli kääntöyrityspäivältä tutun näköinen (hän kävi silloin kertomassa lyhyesti sektiosta) ja hän tuntui pyörittävän salishow’ta. Hän aloitti käymällä läpi tarkastuslistaa ja osana sitä käytiin läpi jälleen terveystietoni (allergiat, leikkaukset, jne.). Sain kanyylin käsivarteeni ja seuraavaksi anestesialääkäri alkoi laittamaan epiduraalikanyyliä. Tämä olikin arvioni mukaan sektion pisin vaihe, sillä vaikka kuinka pyöristin selkääni (hirveän vaikeaa mahan kanssa!) ja yritin olla paikallani ja rennosti, kanyyliä ei saatu oikeiden nikamien välistä. Sekään ei varmasti auttanut, että minulla on tapana alkaa täristä hallitsemattomasti, kun jännitän – erityisesti, jos jännitän viileässä ympäristössä. Tärinä alkoi jo tässä vaiheessa ja kesti pitkälle heräämöön. Marikki oli salissa Pakkasen Pojan syntymään asti vierelläni ja epiduraalia laittaessa puristin Marikin kättä ja sain voimia lohduttavasta katseesta. En olisi selvinnyt ilman häntä! Anestesialääkäri joutui lopulta soittamaan kokeneemman kollegan paikalle. Kollega tiesi vanhanaikaisen kikan, jolla sai kanyylin kerralla paikalleen. Heti perään laitettiin spinaalipuudute. Sen jälkeen kuluikin hyvä tovi, kun anestesialääkäri selvitti kylmällä sivelemällä, missä asti puudutuksen raja oli. Tarkoitus oli puuduttaa kaikki rintalastasta alaspäin. Lopulta minulta puuttui jopa sormet kevyesti, vaikka käsittääkseni spinaalipuudutetta ei lisätty, vaan alkuperäinen annos riitti.

Kun minut oli todettu hyvin puutuneeksi, henkilökunta teki loput leikkausvalmistelut ja Marikin ja minun näköyhteys operoitavalle alueelle estettiin liinoilla. Pian sen jälkeen joku sanoi, että he aloittelevat leikkausta. Tunsin jonkin verran kevyttä nykimistä ja vetoa vatsassani. Ajantaju on hieman kadoksissa, mutta sanoisin, että ei mennyt kovinkaan montaa minuuttia, kun joku jo sanoi jotain sievästä pyllystä. Seuraavaksi meille kerrottiin, että meillä on poika. Jännitys laukesi ja aloimme molemmat itkeä niiskuttamaan. Meille kerrottiin myös, että kaikki on hyvin, mutta vauva ei vielä itke, koska hengitysteitä imetään puhtaaksi. Ja heti sen jälkeen Pakkasen Poika alkoikin itkemään. Hänet tuotiin hetkeksi rintani päälle ja meille esiteltiin pojan kymmenen (sinistä) sormea ja varvasta. (Puhuimme Marikin kanssa jälkikäteen, että kummallekaan ei tullut etukäteen mieleen, että vauvan sormet tai varpaat ”pitäisi” laskea.) Muistan silittäneeni pojan pientä kättä ja sanoneeni jotain tyyliin ”Hei pienoinen, sinua on odotettu” ja itkin vielä enemmän. Ja sitten Pakkasen Poika pissasikin jo sekä minun että verenpainemittarin päälle. Marikki nappasi muutaman kuvan ja lähti sitten vauvan ja hoitajan kanssa toiseen huoneeseen.

Tässä kohtaa tärisin jo ihan kuin horkassa. Lääkärit (en oikeasti tiedä, puuhasteliko verhon toisella puolella useampi lääkäri vai lääkäri ja hoitaja/ia) hoitelivat sektion loppuun eli irrottivat istukan ja kursivat minut kasaan. Jälkikäteen saamistani papereissa lukee, että verta menetin leikkauksessa 500 grammaa (joissain papereissa puhutaan myös 350 grammasta). Jossain vaiheessa Marikki piipahti kertomaan Pakkasen Pojan strategiset mitat ja palasi sitten pojan luo lämpökaapille.

Salista minut kärrättiin sängyllä heräämöön, jossa olinkin melkein neljään asti. Heräämössä jatkoin tärisemistä ja minut käärittiin lämpöpeitteen alle. Sain myös annoksen tärinää poistavaa lääkettä, joka ei kyllä mielestäni kauheasti auttanut. Marikki käväisi Pakkasen Pojan kanssa heräämössä matkalla vierihoito-osastolle. Heräämössä Pakkasen Poika oli muutaman minuutin rintani päällä ja muisteekseni hoitaja käytti poikaa myös rinnalla. Jossain kohtaa sain ensin vettä ja mehua ja sitten proteiinijuoman. Kuinka hyvältä ne maistuivatkaan, kun edellisestä ruuasta oli pitkästi yli kellonympärys. Aika heräämössä kului yllättävän nopeasti siihen nähden, että en muista nukahtaneeni eikä minulla myöskään ollut puhelinta viihdykkeenä, sillä se oli jäänyt Marikin taskuun. Hoitajat kävivät vähän väliä ”painamassa kohtuani” ja kyselemässä vointia ja jalkojen tunnon palautumista. Jossain kohtaa minua käytettiin jalkeilla tuettuna, mutta silloin oikea jalkani oli vielä ihan pihalla. (Olin puudutetta laittaessa oikealla kyljellä, joten oikea puoli puutui vähän enemmän.) Puutuneet jalat tuntuivat aika mielenkiintoisilta. Kun yritin liikuttaa jalkojani niin ne heiluivat täysin holtittomasti ja tuntuivat ylikypsiltä spageteilta. En saanut niihin mitään otetta pitkään aikaan. Vähän ennen neljää minut kärrättiin osastolle, jossa minua odotti Marikki ja Pakkasen Poika.

Ensimmäisen kerran kävin jalkeilla avustettuna seitsemän jälkeen illalla. Katetri muistaakseni poistettiin vasta seuraavana aamuna. Käsivarren tippa irrotettiin jo ensimmäisenä iltana, kun lupasin juoda vettä riittävästi. Epiduraalikanlyyli ja käsivarren kanyyli poistettiin leikkausta seuraavana päivänä ja sen jälkeen sain kipua lievittävät lääkkeet (ibuprofeiinia ja parasetamolia) tabletteina. Yhden tai kahden lääkeannoksen kanssa sain myös jotain vahvempaa lääkettä. Vatsaa jomotteli sairaalassa olon ajan jonkin verran. Kipu oli lähinnä kuin pahaa kuukautiskipua. Sama kipu jatkui muutamia päiviä kotiutumisen jälkeen. Kotilääkinnän ohjeeksi sain ottaa kolmesti päivässä gramman parasetamolia ja 600 mg ibuprofeiinia. Tarkempaa lääkityksen kestoa minulle ei kerrottu, mutta vähensin noin viikon päästä sektiosta ibuprofeiinia 400 mg:aan ja samoihin aikoihin aloin ottamaan särkylääkkeet vain kahdesti päivässä. Noin kymmenennen päivän kohdalla jätin särkylääkkeet kokonaan pois. Totesin, että ehkä ne olisi voinut jättää pois jo päivää tai kahta aiemminkin.

Sairaalassa Marikki hoiti liikkuvimmat hommat, muun muassa haki meille ruuat huoneeseen (paitsi viimeisenä päivänä, kun menimme aamiaiselle porukalla). Sairaalassa otin haavan takia todella varovasti, koska en ole aiemmin ollut leikkauksissa enkä tiennyt, mitä leikkaushaava kestää. Koska Marikki oli mukana koko ajan pystyin heittäytymään vähän tarpeettomankin avuttomaksi. Haava parani jo osastolla todella hyvin. Kun kotiuduimme neljäntenä päivänä, haava ei enää vuotanut ja se oli alkanut arpeutumaan. Kotona haava oli nopeasti (jo alle kahdessa viikossa) hyvin huomaamaton ja jouduin ihan muistuttamaan itselleni, että en saa tehdä äkkinäisiä liikkeitä tai nostaa vauvaa painavampaa. En ollut leikkauspäivää lukuunottamatta ollenkaan petipotilaana, vaan olin joka päivä liikkeellä tarpeen mukaan. Kärrylenkit aloitimme kolmisen viikkoa leikkauksen jälkeen. Haavan hoito-ohjeet olivat antaa ilmakylpyjä (annoin kerran hankalan sijainnin vuoksi) ja huuhdella päivittäin ja suihkussa käydessä aina viimeisenä. Haava piti kuivata erillisellä puhtaalla pyyhkeellä taputellen. Tämän kestosta ei tosin ollut puhetta ja lopetinkin erillisen pyyhkeen käytön noin kahden viikon jälkeen. Tikit olivat itsestään sulavat, joten niitäkään ei tarvinnut käydä poistattamassa.

Koska minun piti ottaa haavan takia varovaisesti, Marikki oli meidän talouden lihas (sekä lumenluonnissa ja siivoksessa että kauppakassien kanssa) aina jälkitarkastukseen asti eli kahdeksan viikkoa. Tosin osallistuin turvakaukalon kantamiseen ja kevyempien ostoskassien nosteluun jo muutaman viikon ennen sitä. Vatsasta katosi leikkauksen aiheuttama turvotus ja mustelmat noin kolmessa viikossa. Vatsa tai leikkaushaava ei mielestäni ollut missään kohtaa tunnoton eikä vatsa aristanut missään vaiheessa. Vasemmalla puolella suoliluun kohdalla tuntui kolme-neljä viikkoa jännää säteilevää oloa, joka ei oikeastaan ollut kipua, vaan sellaista ihan uudenlaista häilyvää *jotain*, johon ei tarvinnut ottaa särkylääkettä. Sekä terveydenhoitaja kotikäynnillä että lääkäri myöhemmin jälkitarkastuksessa sanoivat sen johtuneen katkenneista hermopäistä (tms.), kun vatsaa on sektiossa venytetty. Nyt 12 viikkoa sektion jälkeen haava on edelleen hyvin näkyvillä, mutta todennäköisesti sitä ei juuri erota kunhan arpi vaalenee. Se sijoittuu muutenkin juuri sopivasti ”mahamakkaran” alle.

Vaikka olin asennoitunut sektioon jo monta viikkoa vauvan ollessa perätilassa, jännitti se tietenkin etukäteen, sillä sektiosta usein kuulee pelottavia tarinoita sekä operaatiosta että hitaasta toipumisesta. Onneksi muutama tuttu sanoi myös päinvastaista ja täytyy sanoa, että voin yhtyä sektiosta positiiviseen sävyyn kertoviin synnyttäjiin. Kaikin puolin tuntuu, että sektio meni tosi helposti ja toivuin siitä nopeammin kuin oletin. Minulle ei jäänyt sektiosta minkäänlaisia kammoja ja olen tarvittaessa valmis siihen uudelleen. Muiden bloggaajien tuoreita synnytyskertomuksia luettuani ja näin hyvän sektiokokemuksen jälkeen ei alatiesynnytys oikeastaan edes houkuttele, vaikka tietenkin olen siihen valmis, mikäli ei ole syytä valita taas sektiota.

Poika

2.12.2016

Meillä on pieni poika! Joulutonttumme saapui maailmaan tiistaina ja olemme viettäneet viime päivät sairaalan perhehuoneessa toisiimme tutustuen ja uudenlaista elämää opetellen. Menimme sairaalaan aikaisin tiistai-aamuna (rv 39+1, neuvolan laskujen mukaan 39+0) ja suunniteltu sektio tehtiin aamupäivästä. Pieni tonttumme syntyi vähän ennen puoltapäivää ja painoi 2930g ja oli 49cm pitkä.

Synnytys meni suunnitelmien mukaisesti, eikä sektiosta jäänyt meille kenellekään huonoja kokemuksia, vaikka se etukäteen jännittikin (Minttu suunnittelee kirjoittavansa lisää sektiosta ja siitä toipumisesta myöhemmin). Pillahdimme Mintun kanssa kumpikin onnelliseen itkuun kun lääkäri verhon takaa ilmoitti, että meille on syntynyt pieni poika! Vauva sai käydä hetkisen näytillä verhon toisella puolella (jolloin tämä jo ehti pissata suoraan Mintun käden ympärillä olleen verenpainemittarin päälle!), minkä jälkeen tämä laitettiin tunteroiseksi happikaappiin lämmittelemään. Minttu vietiin sektion jälkeen lepäilemään heräämöön, josta tämä pääsi osastolle noin kolmen tunnin päästä. Minä olin vauvalle seurana happikaapin luona, minkä jälkeen piipahdimme heräämössä Mintun luona, josta pääsimme kahdestaan osastolle, missä sain vauvan ihokontaktiin paidan alle.

Päivät (ja yöt) osaston perhehuoneessa menivät oikein mukavasti imettämistä, vaipanvaihtoa, vauvankäsittelyä ja katkonaisia yöunia opetellen sekä ihastellen pikkuista poikaamme (joka tietenkin täysin objektiivisesti arvioituna on maailman kaunein lapsi). Väsymys, jännitys, täydellinen rakastuminen uuteen pieneen ihmiseen ja osaston toistuva ruokailujen ja hoitajien kierrosten ympärille rakentuva rytmi antoivat näille päiville jotenkin sumuisen ja epätodellisen tunnun, aivan kuin aika olisi pysähtynyt aivan kokonaan, eikä vuorokauden ajankohdalla ollut mitään merkitystä, koska valveilla oltiin muutaman tunnin välein joka tapauksessa. Ulkopuolinen maailma tuntui unohtuvan aivan kokonaan, ellei lasketa sukulaisille ahkeraan lähetettyjä kuvia uudesta tulokkaasta. Sanoinkin Mintulle lähtiessämme, että tuntuu kuin olisimme olleet kolmistaan eristyksistä muusta maailmasta jollain tosi erikoisella hotellilomalla, jossa ainakin huonepalvelu pelasi hienosti!

Nyt harjoittelemme kotielämää joulutonttumme kanssa ja yritämme päästä selville minkälainen tyyppi meille on tupsahtanutkaan. Blogia on tarkoitus jatkaa samaan tyyliin kuin ennenkin, tosin kirjoitustahti voi ymmärrettävästä syystä rauhoittua hieman. Alla vielä yksi kuva pikkuisesta, jonka jalat juuri ja juuri yltävät 56-kokoisen haalarin haaruksiin, haalarin lahkeet ovat vielä tällä hetkellä kasvunvaraa.

Joulutontun kotiutumisvaatteet

rv 38+5

Raskauden loppumetreillä

26.11.2016

Raskauspäivät käyvät vähiin ja keisarinleikkaus lähenee. Tällä viikolla kävimme viimeistä kertaa äitiysneuvolassa, jossa käytiin läpi tulevaa sektiota ja siihen liittyviä juttuja, sairaalassa vietettävää aikaa ja meidän viime hetken mietteitä, ja lopuksi sovittiin kotikäyntiaika vauvan syntymän jälkeiseen aikaan. Alien on edelleen perätilassa, mutta pää on nykyään enemmän kallellaan jomman kumman kyljen puolelle, kun aiemmin se oli pääasiassa suoraan ylöspäin kohti palleaani. Tila käy vähiin. Alienin pylly on tiukasti lantiossani ja terveydenhoitaja totesikin kohtua tunnustellessaan, että jos ei tietäisi ja hätäisesti tutkisi, voisi helposti luulla, että pää on kiinnittynyt raivotarjontaan.

Terveydenhoitaja kertoi, että kuulemma OYSissäkin nykyään toteutetaan myös sektion jälkeen, mikäli synnyttäneen äidin ja vauvan vointi sen sallii, alatiesynnytyksen tapaan ihokontakti rinnalla. Puoliso ja vauva pääsevät myös sektion jälkeen heräämöön mukaan, jos heräämössä ei ole poikkeuksellisen huonovointisia potilaita. Tämä oli todella positiivinen uutinen, kun käsittääksemme tuo ei sektion jälkeen ole vielä oletuskäytäntö joka sairaalassa.

Marikki on viikon verran taistellut uhkaavaa flunssaa vastaan hunajateen ja vitamiinikoktailien avulla. Kaikkein isoin pelkomme sektioon liittyen on, että hän olisi liian sairas päästäkseen mukaan leikkaussaliin ja osastolle. Onneksi nyt näyttää, että tällä erää flunssa on sivuuttamassa meidän huushollin.

Aikaisin tänä aamuna vessareissun jälkeen sängyssä loikoillessani nukahtamista odotellessani tajusin yhtäkkiä, että ensi viikolla selkärankaani piikitetään puudutteita ja vatsani viilletään auki. Kuulosti äkkiseltään melko graafiselta, vaikka olemme orientoituneet sektioon jo viikkoja. Jostain syystä en silti ole kauhuissani tulevasta. Parempi kuitenkin olla ajattelematta koko asiaa. Enemmän on järkyttänyt ajatus, joka iski tajuntaan alkuviikosta: meille on oikeasti muuttamassa pieni ihminen, josta olemme vastuussa seuraavat 18+ vuotta. Hurjaa!

Vointini on edelleen kiitettävä raskausviikkoihin (38+5) nähden. Verenpaine on hyvä eikä esimerkiksi selkä ole vaivannut keskiraskauden jälkeen. Turvotusta on sormissa sen verran, että sormus on parempi ollut jättää pois sormesta reilun viikon ajan, mutta muuten suurempaa pöhötystä ei ole havaittavissa. Edelleen ainoat elämää häiritsevät ja menoa hidastavat vaivat ovat jatkuvasti kipeämmäksi muuttuva häpyliitos ja nukkuessa kipeytyvä lonkka. Lonkka varmasti olisi nauttinut kevyestä kävelyliikunnasta viime viikkoina, mutta koko alavatsaan ja nivusiin säteilevä kipu on estänyt reippailun. Kotona pystyn touhuamaan sen mitä muulta jakamiselta kykenen ja kauppareissut onnistuu, mutta ei tulisi kuuloonkaan, että lähtisin puoleksi tunniksi lenkille. Lonkkasärky haittaa yöunia ja lähes jokainen yö jää lyhyeksi, koska heräilen vähintään parin tunnin välein vaihtamaan asentoa ja nukahtaminen ei aina onnistu samoin tein. Siksi olenkin tällä viikolla nukkunut päiväunet lähes päivittäin.

Alien on jatkanut melko vilkasta liikkumistaan laiskempia ja aktiivisempia päiviä vuorotellen. Liikkeet ovat voimistuneet ja muuttuneet jatkuvasti tarmokkaammiksi. Välillä tuntuu kuin Alien pyrkisi ulos navan tai kyljen läpi. Liikehdintä on pääasiassa möyrintää, punkemista, ja aaltoilua, ja välillä tuntuu kuin joku vetäisi vatsaani sisäänpäin isolla imukupilla ja päästäisi sen molskahtaen vapaaksi sekunnin, parin päästä. Lisäksi nivusissa ja kyljissä tuntuu hipsuttelua, kopsuttelua ja potkuja. Parin päivän ajan kääntöyrityksen jälkeen jumppa ei tuntunut taukoavat kuin pätkittäin. Yötkin olivat melko vilkkaita. Tällä viikolla on tuntunut, että Alienin rytmi on siirtynyt päiväpainotteiseksi ja isommat yörymyämiset ovat jääneet taakse. Toivon mukaan se kertoisi jotain myös syntymän jälkeisestä rytmistä.

rv 37+1

Kääntyykö vauva vai ei?

15.11.2016

Meillä oli tänään poliklinikkakäynti synnytyssairaalassa perätilaan liittyen. Tarkoitus oli, että tarjonta tarkistetaan ja sen perusteella tehdään tarvittavat tutkimukset ja keskustellaan synnytystavasta. Ihan tarkkaan emme etukäteen tienneet, tutkiiko minut ensin kätilö vai lääkäri tai mikä proseduuri muuten on esimerkiksi aikataulun suhteen.

Eilinen superkuu ei näyttänyt ruuhkauttaneen synnytysosastoa, vaan meidät vastaanottanut kätilö sanoi, että pääsemme suoraan lääkärin luo. Lääkäri kyseli lyhyesti raskauden kulusta ja kysyi, kuinka kauan vauva on ollut perätilassa, sillä neuvolakorttiin ei terveydenhoitaja ole merkinnyt tarjontaa käyntien yhteydessä, vaikka vauva on ollut perätilassa ainakin 10 viikkoa ja joka kerta se on vatsan päältä todettu. Vasta parin viikon takaisessa ultrassa korttin merkittiin PT.

Lääkäri ultrasi tarjonnan (perätila edelleen) ja vauvaa muutenkin. Pylly oli syvällä lantiossani, selkä vatsani vasemmalla puolella, jalat suoraan oikealle. Täydellinen pepputarjonta. Lääkäri mittaili vauvan, koska pientä (muistelemme, että alle 2,5-kiloista) tai isoa vauvaa (yli 4-kiloista) ei yritettäisi kääntää eikä perätilasynnytystäkään suositeltaisi. Alienilla on viikkoja isompi pää (noin rv 39), mutta reisiluu ja vartalonympärys olivat keskikäyrän alapuolella (noin rv 34+5 vastaavat). Kone arvioi vauvan painoksi 2800 grammaa. Napanuora oli vauvan vierellä ja istukka oikealla etuseinässä. Napavirtaukset olivat normaalit ja vauva oli hyvävointinen. Lapsivettä oli normaalin rajoissa, vaikkakin lähellä alarajaa. Vauvan peppu tuntui lantiossa myös sisätutkimuksessa. Kohdunkaula oli edelleen kiinni ja noin 3 cm pituinen. Lääkäri myös kokeili vatsan päältä, nousisiko vauvan pylly ylös lantiosta. Pyllyllä oli potentiaalia nousta, mutta täysin ”irti” se ei tuntunut olevan.

En etukäteen ollut mitenkään innostunut ulkokäännösyrityksestä, mutta lääkäri puhui minut ympäri. Onnistumisen todennäköisyys olisi kuulemma 50 % ja komplikaatioriski esimerkiksi samoin tein käynnistyvälle synnytykselle olisi alle 1 %. Varmistimme kuitenkin, että kääntöyritys tehdään meidän ehdoilla ja lopetetaan heti, kun se ei tunnu minusta hyvältä. Sovimme siis, että ulkokäännösyritys tehdään kevyesti. Ajattelin, että eipä jää jälkikäteen kaivelemaan, kun tämäkin on kokeiltu,  ja onpa sitten oma kokemus kerrottavaksi eikä muilta kuullut ja netistä luetut kauhutarinat jää päällimmäiseksi mieleen. Keskustelimme lääkärin kanssa myös siitä, että mikäli vauva ei käänny, en halua synnyttää alateitse perätilassa, vaan siinä tapauksessa haluamme sektion. Normaalisti ensisynnyttäjän lantio magneettikuvattaisiin perätilasynnytyksen edellytyksiä laskiessa, mutta sektio-orientoitumisen vuoksi kuvausta ei tehtäisi, koska se olisi turha.

Lääkäri luovutti minut kätilölle, joka vei meidät synnytyshuoneeseen, asetteli minut sairaalakaavussa makaamaan sänkyyn kyljelleni jalat ja lantio koholle, ja laittoi käyrät tallentumaan. Vauvan vointia siis tarkkailitin ennen yritystä. Tarkoitus oli, että makaisin lievässä alamäessä puolisen tuntia, jonka jälkeen kääntöä yritettäisiin. Kului neljäkymmentä minuuttia ja kätilö toi minulle kaksi pientä ruskeaa pilleriä (lääkkeen nimestä ei haisuakaan), joiden pitäisi hillitä supistuksia ja rentouttaa kohtu. Kuulimme myös, että lääkärin kaveriksi tulisi erikoislääkäri. Lääkärit saapuivat lopulta yli 1,5 tuntia käyrille laittamisen jälkeen. He olivat ilmeisesti olleet kääntämässä toista tapausta.

Erikoislääkäri kurkkasi tilanteen ultralla, jonka jälkeen minut aiemmin tutkinut lääkäri alkoi kaivamaan vauvan peppua ylös lantiosta muutamallakin eri otteella. Se tuntui epämukavalta, mutta se ei missään nimessä sattunut. Kipeämpää minulla ottaa häpyliitokseen, kun puen tai kävelen. Hetken päästä lääkäri myös alkoi ”silittämään” vauvan yläselkää ja päätä kohti oikeaa kylkeäni tarkoituksena vihjata Alienille, että nyt voisi sukeltaa. Ylävatsaa käsitellessä tunsin muutaman kerran painavaa kipua oikeassa kyljessä/kylkiluissa, mistä mainitsin ja lääkäri lopetti ja vaihtoi käsittelytaktiikkaa. Koko operaatio kesti kaikkinensa ehkä 15 minuuttia, kun lääkäri aina hetken piti vauvaa tietyssä asennossa ja yritti hieromalla vihjata, että käännypä nyt. Aina välillä erikoislääkäri kurkkasi ultralla, missä asennossa vauva kohdussa oli.

Eipä tuo jääräpää mihinkään liikkunut, vaan lääkärit luovuttivat suosiolla. Meille varattaisiin sektioaika raskausviikolle 39.  Todennäköisesti oikealla puolella oleva istukka oli sukelluksen tiellä, mutta varmasti ei tässä vaiheessa voida sanoa. Kätilö laittoi käyrät taas tallentumaan, koska käännöksen tai käännösyrityksen jälkeen vauvan vointia seurataan vielä jonkin aikaa ennen kuin päästetään kotiin. Saimme myös kirjallisen ohjeen, milloin pitää olla yhteydessä synnyttäjien vastaanottoon (synnytys alkaa joko supistuksilla tai veden menolla, vatsa kovettuu pitkäksi aikaa, tulee veristä vuotoa, jne.), ja että omaa vointia ja vauvan liikkeitä pitää seurata parin päivän ajan aktiivisesti. Sain myös lähetteen käydä verikokeessa paria päivää ennen sektiota. Anestesialääkärikin piipahti paikalla (koska hänellä ei kuulemma muutakaan hommaa ollut) ja kertoi lyhyesti suunnitellun sektion puudutteista (ensin epiduraali ja sitten selkäydinpuudute) ja kyseli allergioista. Makoilin käyrillä (kuva alla) reilun puoli tuntia, kunnes kätilö vapautti meidät. Lähdimme sairaalasta neljä tuntia sinne saapumisen jälkeen.

Minulle ulkokäännösyrityksestä jäi positiivinen mieli, vaikka lopputulos ei ollutkaan toivottu. Minua/meitä kuunneltiin ja tulipa tosiaan tämäkin kokeiltua, ettei tarvitse jälkikäteen jossitella. Marikin ilme puolestaan oli aika huolestunut ja jopa tuskainen koko operaation ajan. Ehkä vellaus näytti pahemmalta, miltä se tuntui. Nyt illan aikana alavatsa on tuntunut hieman aralta enkä ihmettele, vaikka huomenna näkyisi jopa mustelma tai pari. Supistuksia ei ole kotiutumisen jälkeen tuntunut (normaalia kovettumista tietenkin). Kuten aina neuvolavellauksenkin jälkeen, Alien on jumpannut tänään tavallista aktiivisemmin.

Ensi viikolla meillä on vielä neuvolakäynti, todennäköisesti viimeinen sellainen. Sitten ollaankin jo todella lähellä, että meillä on Alien sylissä!

Käyrät kääntöyrityksen jälkeen

Yläkuva tältä aamulta eli rv 37+1.

rv 36+0

Kolme kertaa neuvolassa viikon sisään

7.11.2016

Viime viikolla (rv 35+1) kävin ylimääräisellä käynnillä terveydenhoitajan luona perätilakontrollissa. Vauva oli edelleen terveydenhoitajan tunnustelun perusteella pää ylöspäin. Sain sen vuoksi tarjonnantarkistusajan neuvolan ultraan seuraavalle päivälle. Menimme ultraan yhdessä Marikin kanssa, jotta kumpikin pääsi näkemään vilauksen vauvasta. Ultraäänihoitajalla meni alle 10 sekuntia vahvistaa, että Alien tosiaan on perätilassa. Vauva oli parkeerannut pyllynsä minun lantioon. Äitiyskorttiin kirjattiin ensimmäisen kerran virallisesti PT. Koska Alien piti sitkeästi käsiä kasvojen edessä, jäi tuloste tästä ultrasta saamatta, vaikka hoitaja yritti löytää sopivaa kuvakulmaa.

Ultraäänihoitaja laittoi vahvistetun perätilan myötä lähetteen synnytyssairaalaan synnytystapasuunnittelua varten. Hän kertoi  mahdolliset vaihtoehdot, jotka meillä on, mikäli Alien ei päätä kääntyä raivotarjontaan. Sairaalassa tarkempien tutkimusten jälkeen voidaan ehdottaa ulkokäännösyritystä, johon ei ole pakko suostua. Tällä hetkellä en ole kovin innostunut ulkokäännösyrityksestä (se voi käydä todella kipeää eikä onnistumisesta ole takeita). Yksi vaihtoehto voi olla synnytys perätilassa. Tämäkään ei kuulosta kaikkine riskeineen kovin houkuttelevalta, vaikka sairaalassa toteaisivat sen fyysisesti mahdolliseksi. Kolmes vaihtoehto on suunniteltu sektio, johon olemme jo lähes asennoituneet. Sairaalakäynti on ensi viikolla, joten sen jälkeen olemme viisaampia kaikin tavoin.

Googlailin terveydenhoitajakäynnin jälkeen neuvoja, miten perätilassa olevaa vauvaa voisi yrittää saada kääntymään raivotarjontaan. Terveydenhoitajan ainoa virallinen vinkki oli nukkua sillä kyljellä, jolla vauva asustaa. Tilan ahtaus saattaa laittaa vauvan vaihtamaan asentoa. Virallisesti tutkittuja keinoja ei ole. Netistä löytyy jos jonkinlaista jääpussipoppaskonstia, mutta olen pitäytynyt vähemmän rajuissa: venyttelyä ja lantion keinuttelua istuen ja kontillaan, ja ryhdikkäämpää istumista sekä sohvalla, ruokapöydässä että pallon päällä. Sohvalla olen istunut ylimääräisen tyynyn päällä, jotta lantio olisi korkeammalla kuin polvet. Ilmeisesti sohvalla rennosti löhöäminen on kaikkein epäedullisin asento perätilan kannalta.

Niin, ja tänäänkin ohjelmassa oli neuvolakäynti, lääkärineuvola tällä kertaa. Lääkäri tunnusteli synnytyskanavan (kiinni ja saman 3 cm kuin kesäkuussakin) ja totesi samalla pään olevan edelleen ylöspäin. Hän on otti myös streptokokkinäytteen, joka otetaan nähtävästi tässä vaiheessa raskautta, koska tartunta olisi vaarallinen vauvalle. Verenpaine todettiin hyväksi (129/76), mutta pissanäyte antoi pieniä viitteitä tulehduksesta, joten vien huomenna aamulla näytteen labraan. Lopuksi terveydenhoitaja ja opiskelija tunnustelivat kohtua (erityisesti pään sijaintia), kuuntelivat sydänäänet ja mittasivat kohdunpohjan korkeuden.

Kohdunpohjan korkeus oli kasvanut vain sentin kolmessa viikossa, mutta lääkäri ei ollut pienestä käyrän notkahduksesta huolissaan. Siihen nähden, että olen lähtöjään lievästi ylipainoinen, minulla on aika siro raskausmaha! Tämän aamun painon perusteella minulle on toistaiseksi kertynyt 7 raskauskiloa. Vaikka mittanauhan lukema ei isommin ole kasvanutkaan, tunnen selvästi, miten Alien on kasvanut isommaksi. Vatsa alkaa olemaan ns. täynnä ja koripallon mallinen kumpu on aina vain enemmän ja enemmän tiellä.

Mainitsin tänään neuvolassa jo muutaman viikon vaivanneen öisen lonkkakivun ja jalkasäryn ja häpyliitoksen ajoittaisen kovan jomotuksen, mutta niille ei voi oikein mitään. Kivut kuuluvat asiaan, kun paikat antavat periksi. Pitää vain kestää viimeiset viikot ja pysyä liikkeellä. Onneksi ihan joka yö ei mene pelkästään hyvää asentoa etsien, vaan välillä pystyn nukkumaan kohtuullisen katkottomia öitä. Vähäisten yöunien vuoksi olen yrittänyt nyt opetella päiväunien ihmeellistä maailmaa, mutta toistaiseksi en ole saanut päivittäisestä rytmistä kiinni.

Toinen viikko äitiysvapaata alkoi tänään. Olen aika huono lomailija, joten pidin itseni viime viikolla kiireisenä. Leivoin pullaa ja keksejä (pääasiassa pakastettavaksi), kävin ostoksilla, ompelin, ja katselin Netflixiä. Viikonloppuna saimme asunnon lähes lopulliseen järjestykseen ja aloitimme vauvanvaatteiden pesun. Tällä viikolla jatkan sekä ompelua että leivontaa. Ja neulontapuikotkin voisi taas kaivaa esille. Lisäksi pitää tehdä loput pienet hankinnat. (Nettishoppaajan unelma on seurata saapuvia lähetyksiä!) Tavoite on, että ensi viikolle ei jäisi mitään merkittävää tehtävälistalle, mikäli synnytyssuunnitelma laittaa pyörät pyörimään hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa.

Alien on muuten muuttanut kohdun vasemmalle laidalle, vaikka aiemmin viihtyi kuukausia oikeassa reunassa. Virkistävää vaihtelua saada monotusta välillä oikeaan nivuseen ja kylkeen vasemman sijaan!