varustelu

Matkarattaat hankintalistalla

20.5.2017

Britax Go Big

Päädyimme viime syksynä pitkällisen mietinnän ja useamman koekäpistelyn perusteella hankkimaan vaunuiksi Britax Go Big -rattaat. Vaunut ovat palvelleet erinomaisesti ensimmäiset kuusi kuukautta. Pakkasen Poika nukkuu päivittäin rattaissa vähintään yhdet päiväunet, ja runko taitellaan useamman kerran viikossa mukaan kauppa- ja kaupunkireissuille. Tällä hetkellä Go Bigin vaunukoppa alkaa käymään pieneksi, kun yhdeksän kilon painoraja lähestyy, ja siirrymme käyttämään ratasosaa, jonka selkänojan onneksi saa lähes vaakatasoon.

Talven mittaan lenkkeilimme monenlaisessa lumi- ja jääyhdistelmässä ja muistaakseni vain kerran isot eturenkaat piti lukita, jotta pehmeässä lumessa pääsi kevyemmin eteenpäin. Rungossa on mielestäni hyvä jousitus eikä Pakkasen Pojan uni ole häiriintynyt, vaikka maasto olisi ollut röpelöisempikin, esimerkiksi jäätynyttä loskaa. Varsinainen ratas(istuin)osa on ollut käytössämme vasta muutaman kerran, mutta tosiaan ihan näinä päivinä se tulee korvaamaan sekä vaunukopan että turvakaukalon. Tähän asti kaupoilla käydessä Pakkasen Poika on kulkenut mukana turvakaukalossa (Britax Römer Baby-Safe Plus SHR II), jonka saa Go Bigin runkoon kiinni mukana tulleilla adaptereilla.

Britax Go Bigeistä ei löydy mitään muuta huonoa puolta kuin se, että ne vievät paljon tilaa sekä käytössä että kokoontaitettuna. Onneksi emme asu kerrostalossa ja julkisillakin kuljemme vaunujen kanssa harvakseltaan. Ruokamarketissa ja ostoskeskuksissa rattaat kulkevat ketterästi, mutta ahtaammissa liikkeissä olemme välillä umpikujassa vaunujen kanssa. Kokoontaitettuna vaunut vievät reilusti yli puolet Opel Astra-farkun takakontista, joten yöreissuille emme vaunuja ole ottaneet mukaan. Tosin isommatkin ruokaostokset mahtuvat vaivatta vaunujen viereen. Isohkojen vaunujen osto oli kuitenkin tietoinen valinta. Halusimme rehelliset joka maaston rattaat ja päädyimme Go Bigeihin, jotka taittuvat selkeästi pienempään tilaan kuin monet muut vaihtoehdot.

Nyt, kun Pakkasen Poika alkaa olemaan niin iso, että istuminen alkaa sujumaan, olemme alkaneet miettimään matkarattaiden hankintaa. Go Bigit jäisivät päiväuni- ja lenkkikäyttöön, mutta reissussa ja kaupungilla niiden tilalle tulisi huomattavasti pienempään pakattavat matkarattaat. Poika alkaa selvästi kaipaamaan sitä, että kaupungillakin rattaista näkisi ympärilleen paremmin, kun uni nykyään loppuu jossain kohtaa kesken. Pian siirrymme turvakaukalosta Cybex Sirona-turvaistuimeen, joten senkin puolesta liikkumiseen tulee muutoksia.

Ykköskriteerinä matkarattaille on siis pieni kokoontaitettu koko. Ideaalitilanteessa rattaat taittuisivat jopa lentoyhtiöiden käsimatkatavarakokoon (Finnairilla 56 x 45 x 25 cm). Vertailun lähtökohtana onBritax Go Bigin mitat (PxLxK) 80,5 x 61,5 x 52 cm. Toinen kriteeri on ainakin lähes vaakatasoon laskeutuva selkänoja. Kolmas kriteerimme on se, että matkarattaat eivät näytä tai tunnu kiikkaroilta. Viimeisin Vauva-lehti listasi sattumalta 12 matkarattaat, joten lehden koonti osui meille juuri sopivaan kohtaan. Alla neljä mallia, joita olemme jossain kohtaa harkinneet, ja bonusvaihtoehtona Bugaboon meille liian tyyris ratas.

Baby Jogger City Tour

Näimme Baby Jogger City Tourit pikaisesti Haaparannassa keväällä. Harmillisesti paikallisella myyjällä ei ole esittelykappaletta liikkeessä, joten ilman uutta Ruotsin reissua olemme internetin varassa. City Tour taittuu erittäin pieneen tilaan (56 x 45 x 23 cm). Se kulkisi jopa Finnairilla käsimatkatavarana kohteeseen. Selkänojaa ei saa ihan vaakatasoon. Rattaat ovat tukevan näköiset, mutta ulkonäöltään tylsät ja värivaihtoehtoja on vain muutama. Työntöaisaa ei saa säädettyä mitenkään. Kuomu peittää hyvin ja kuljetettava lapsi voi painaa jopa 20 kiloa.

Babyzen Yoyo+

Näimme myös Babyzen Yoyo+:t pikaisesti Haaparannassa. Etukäteen olin ajatellut, että ne olisivat meidän ykkösvaihtoehto, mutta livenä ratas vaikutti heppoiselta. Koeajoa emme tosin tehneet. Paikallisissa liikkeissä tätäkään ei pääse näkemään paikan päällä. Yoyo+ taittuu näistä viidestä kaikkein pienimpään (52 x 44 x 18 cm), joten sekin kulkisi käsimatkatavarana. Selkänojaa ei saa ihan vaakatasoon. Värivaihtoehtoja on riittävästi. Työntöaisaa ei saa säädettyä, kuomu on peittävä ja kuljetettavan lapsen painoraja on 18 kg. Hinta on toiseksi korkein.

Britax B-Agile 4

Britax B-Agile 4 -perusrattaita katselimme viime kesänä jopa vaunukäyttöön, kun aloitimme vaunujen vertailua. Pian kuitenkin siirsimme katsemme Go-tuoteperheeseen. B-Agile 4:t eivät taitu yhtä pieneen tilaan kuin kilpakumppanit (71 x 58 x 30 cm). Työntöaisaa ei saa tässäkään rattaassa säädettyä. Värivaihtoehtoja on muutama. Selkänojan saa melkein vaakatasoon ja kuomu on peittävä. Painoraja on 15 kg. Hinta on houkutteleva – varsinkin kun nämä ovat usein alennuksessa, mutta kokoontaiteltunakin ratas on meidän käyttöön liian massiivinen, sillä Go Bigit ovat vain hieman isompi paketti.

Bugaboo Bee 5

Bugaboo Bee 5 olisi trenditietoisen valinta. Näitä ei meidän seudulla voi nähdä livenä, joten osto pitäisi tehdä pelkästään kuvien ja videoiden perusteella. Kokoontaiteltuna ratas on yllättävän iso matkarattaaksi (90 x 46,5 x 32 cm). Näistä rattaista Bee 5 on ainoa, jonka istuimen pystyy kääntämään selkä tai kasvot menosuuntaan. Selkänojan saa melkein vaakatasoon ja kuomu on kuvien peruseella näistä viidestä peittävin. Työntöaisassa on korkeussäätö ja ratasta pystyy kustomoimaan mieleisekseen eri runko- ja kangasvärein. Kuljetettavan lapsen painoraja on 17 kg. Hinnan ja kokoontaittelumittojen vuoksi Bee 5 ei ole meidän valinta matkarattaaksi.

Mutsy Nexo

Mutsy Nexo on myös aika trendikkään näköinen ratas. Saatavuus on Nexoilla tällä hetkellä heikko, mutta periaatteessa rattaan pystyy näkemään paikan päällä paikallisessa liikkeessä ennen ostopäätöstä. Kokoontaiteltuna ratas on ilman pyöriä lähes käsimatkatavarakokoa (64 x 51 x 44 cm – 59 x 41 x 26 cm ilman pyöriä). Selkänojan saa lähes vaakatasoon. Värivaihtoehdot ovat tyylikkäät (kuvan mereelattu harmaa + konjakki!) ja työntöaisassa on korkeussäätö. Kuomu on yhtä peittävä kuin Bee 5:ssa. Lapsen painoraja on 15 kg.

Näiden joukosta valitsemme todennäköisesti joko Baby Joggerin City Tourit (painoraja) tai Mutsyn Nexot (ulkonäkö ja säädettävä työntöaisa). Näiden hintaero on alle 50 euroa, joten sen perusteella päätöstä ei tarvitse tehdä. Olisipa olemassa Nexot City Tourin painorajalla! 

Mitä muuta valintaa tehdessä pitäisi miettiä? Onko muita varteenotettavia matkaratasvaihtoehtoja?

rv 36+2

Menopelit ja ulkoiluvarusteet

9.11.2016

Jatketaan taas varustelun merkeissä… Tällä kertaa vuorossa vauvan menopelit ja ulkoiluvarusteet. Vaunuvalinta tuntui aluksi hankalalta, koska valinnanvaraa oli niin paljon ja oli vaikea etukäteen osata ennakoida millaisia ominaisuuksia arvostaisimme käytössä. Lopulta päätös oli kuitenkin helppo, sillä ihastuimme Britaxin Go Big -yhdistelmävaunuihin. Ne vaikuttivat laadukkailta, käteviltä ja isohkosta koostaan huolimatta ketteriltä ohjata. Myös vaunujen simppeli ja sporttinen ulkoasu miellytti heti silmää. Odotan innolla että pääsemme testaamaan vaunuja tositoimissa talven aikana!

Vaunujen lisäksi on täytynyt hankkia jos jonkinlaista vaunutarviketta. Mietin kauan aikaa Baby Wallabyn (aika tyyriin hintaisen mutta ah, niin komean) kaksipuolisen vaunuverhon hankkimista, mutta lopulta päädyimme ostamaan edullisemman Färg&Formin vaunuverhon Babystylen kantispäiviltä. Meillä on samalta merkiltä myös vaippalaukkuun taiteltava hoitoalusta. Vaippalaukuksi valikoitui lopulta Fjällrävenin keltainen duffelilaukku. Emme halunneet hankkia varsinaista hoitolaukkua, vaan sellaisen laukun, jolle löytyisi käyttöä myöhemminkin lapsen kasvaessa, esimerkiksi viikonloppureissuilla. Duffeli on aika reilun kokoinen, mutta mahtuu oikein mukavasti vaunujen tavarakoppaan. Vaunujen mukana ei tullut sadesuojaa, joten ostimme Elodie Detailsin hauskan pilkullisen Dots-sadesuojan, jonka pitäisi istua Go Big-vaunuihin hyvin. Hyttyssuoja on vielä hankkimatta, eikä mitään kummempaa vaunuleluakaan ole ostettu. Tilasimme tosin turvakaukaloa varten (uudelta lempi-lelumerkiltäni) saksalaiselta Sigikid-merkiltä roikkuvan apinalelun, jonka voi ripustaa tarvittaessa vaunuihinkin.

Näin ensikertalaisina meitä hieman jännittää olemmeko osanneet varautua oikein talvivauvan pukemiseen. Voi olla, että olemme tehneet liikaakin hankintoja, kun olemme yrittäneet varautua tuleviin pakkasiin. Alunperin suunnitelmana oli selvitä ensimmäisestä talvesta vain kahden lämpöpussin voimin ja jättää toppahaalarin hankkiminen seuraavalle talvelle. Hankimme vaunuihin ulkoilua varten Elodie Detailsin untuvatäytteisen lämpöpussin, jonka alle vauvalle puetaan sään mukaan enemmän tai vähemmän kerroksia. Autoilua ja kauppareissuja varten hankimme ihanan Baby’s Onlyn kaukalopussin, joka on untuvapussia ohkaisempi ja kooltaan pienempi. Hankittuamme kaukalopussin huomasimme kuitenkin, että se ei ole täysin yhteensopiva turvakaukalomme kanssa. Kaukalossa on viisipistevyö, jota ei (ymmärtääksemme) saa pujotettua kaukalopussin vyörei’istä, vaan se sujautetaan pussin sivuilla olevista lovista. Tämä ei kuitenkaan onnistu silloin kun turvakaukalon vyöt on säädetty kaikista pienimmälle koolle, eli kaukalopussi pääsee meillä käyttöön vasta kun vauva on hieman kasvanut. Päätimme siis lopulta kuitenkin hankkia vauvalle myös toppahaalarin alkutalvea ajatellen. Löysimme Prismasta suloisen ja suhteellisen edullisen haalarin (koossa 56) joka sopii kivasti jo aiemmin hankittuihin Reiman Torkku-pipoon ja lapasiin. Näiden lisäksi meillä on kirpputorilta käyttämättömänä löytynyt vuoden 2015 äitiyspakkauksen toppapuku (joka tuntuu niin hurjan isolta, että emme edes harkinneet sen pukemista aivan pienelle vauvalle) sekä Kappahlista ostettu ohuempi vanupuku (kokoa 62), jota on toivottavasti kätevä käyttää lämpöpussien sisällä.

Tavaran määrä (ja rahanmeno!) hieman hirvittää, mutta esikoista odottaessa kaikki on hankittava kerralla. Onneksi lähes kaikki hankinnat ulkoiluun alkavat olla nyt tehtynä! Isäni lupasi nikkaroida portaisiin rampin vaunuja varten, joten kun saadaan vielä se paikalleen, on kaikki valmiina vauvan kanssa kärryttelyä varten!

 

varusteet_istuin

rv 34+1

Valmistautumista imetykseen

25.10.2016

Olen hiljakseen tässä raskauden lähestyessä loppuaan alkanut miettimään enemmän imettämistä. Lähtökohtaisesti tarkoitus on imettää ainakin vanhempainvapaan loppuun asti, mutta etukäteen ei voi tietää, miten siinä käy.

Vaikka imetys sujuisi ongelmitta, emme aio olla ehdottomia täysimettämisen suhteen. Totta kai olisi hienoa, jos lapsi olisi mahdollisimman paljon rintamaidolla, mutta emme koe ongelmaksi korvikkeiden käyttöä tarpeen mukaan. Ensimmäisten viikkojen jälkeen aion myös alkaa pumppaamaan (jos se vain onnistuu) pulloruokintaa varten, koska meille on tärkeää, että myös Marikki voi osallistua vauvan ruokintaan ja muodostaa senkin kautta läheisen suhteen lapsen kanssa. (Ihan aluksi pulloruokintaa ei suositella, sillä tuttipullolla ruuan tarjoilu saattaa häiritä oikean imuotteet kehittymistä.)

Imetykseen liittyen olen hiljakseen lueskellut Imetyksen tuki ry:n nettisivuja. Liityin myös yhdistyksen Facebook-ryhmään, jota en vielä seuraa aktiivisesti, mutta johon tulee varmasti palattua, kun oma imetys alkaa. Katsoin myös Yle Areenasta löytyvän 8-osaisen Imettäjät-sarjan (katsottavissa vuoden 2016 loppuun asti), jossa seurataan useamman perheen loppuraskautta, imetyksen aloitusta ja lopetusta, ja kiinteisiin siirtymistä.

Imetykseen, kuten kaikkeen vauvoja edes läheltä liippaavaan, liittyy isot määrät erilaisia tuotteita. Tarpeellisten tarvikkeiden kärjessä on imetysliivit, liivinsuojukset ja lanoliinivoide ja nämä lienee järkevää olla hankittuna ennen lapsen saapumista. Tällä hetkellä minulla on kahdet imetysliivit (Bravadot, jotka ovat ihan ok, ja erittäin mukavat Carriwellit) ja kaksi paria Ruskovillan liivinsuojuksia. Liivinsuojuksia pitää hankkia vielä muutama pari lisää, jotta päästään alkuun. Ja toiset Carriwellit aion käydä ostamassa äitiysvapaan alettua. Lanoliinivoiteenkin (Lansinoh) ostimme, kun lastentarvikeliikkeessä oli -10% alennuspäivät. Alennuksen jälkeen 20 euron rasvatuubi ei tuntunut ihan niin kalliilta. Lisäksi aion investoida ainakin yhteen kunnolliseen imetyspaitaan (todennäköisesti Boobin B Warmer-huppariin), jotta imettäminen käy kätevästi kylässä ja kaupungilla.

Näiden lisäksi äidistä ja vauvasta riippuen voi joutua hankkimaan muun muassa rintakumeja, rintapumpun, ja erilaisia tuttipulloja ja tuttipullotarvikkeita. Ajattelin aiemmin, että totta kai rintapumppu pitää hankkia etukäteen, mutta tulimme siihen tulokseen, että ostetaan sellainen tilanteen mukaan. Kyllä sen sitten joulukuussa ehtii. Etukäteen kun ei voi edes tietää, riittääkö maitoa pumpattavaksi asti. Kysymysmerkki on myös se, pitäisikö pumpun olla manuaalinen vai sähköinen. Kummallekin löytyy kannattajansa. Mitenköhän tuonkin päättää?

Lisäksi pitää valita, millaisia tuttipulloja ostamme. Haluaisimme käyttää lasisia pulloja, jotta kemikaalien määrä minimoituisi, mutta niitä ei taida saada rintapumppuihin yhteensopivina. Ainakin jokunen pullo pitänee hankkia sen mukaan, mikä toimii pumpun kanssa. Ja totta kai myös lapsen tarpeet, esimerkiksi koliikkisuus, vaikuttaa pullon ja tutin valintaan. Pari tuttipulloa olisi hyvä olla käytettävissä heti Alienin synnyttyä, joten ne ovat ostoslistalla. Meillä ei ole kuivauskaappia, joten tiskipöydälle pitää todennäköisesti hankkia myös kuivausteline.

Viikko sitten tein osittaisen heräteostoksen ja tilasin Raskauskeijusta imetyskorun. Jostain syystä ajatus vauvan käden ulottuvilla roikkuvasta ”lelusta” viehätti heti minua, vaikka tavallisesti en käytä korvakorujen lisäksi muita koruja. En esimerkiksi edes harkinnut vatsan päällä tiukuvaa raskausajan kaulakorua. Ostamassani imetyskorussa on sekä silikonista että puusta valmistettuja helmiä, joita vauvan sormet voivat hipelöidä imetyksen aikana. Kieltämättä tuo tuntuu omiinkin sormiin aika hauskalta. Nähtäväksi jää, oliko täysin turha ostos.

Tänään jäljellä: 3 työaamua.

rv 23+1

Äitiyspakkaus

9.8.2016

Seuraavalla neuvolakäynnillä saamme todistuksen raskaudesta ja voimme hakea Kelalta äitiysavustusta. Olen raskauden alusta asti haaveillut äitiyspakkauksen avaamisesta ja katsellut Kelan sivuilta pakkauksen tuotekuvia jo useampaan kertaan. Äitiyspakkauksen saaminen on mielessäni edustanut jotenkin sitä kohtaa, kun raskaus on jo niin pitkällä, että siitä voi iloita kunnolla ja saa ihan luvan kanssa alkaa valmistautumisen vauvan tuloon.

Pakkauksessa etenkin makuupussin, toppapuvun ja aivan pienimpien kokojen vaatteiden (kuten tämän suloisen potkupuvun) kuosit miellyttävät silmääni kovasti. Toisaalta pakkauksessa on myös jonkin verran sellaisia vaatteita joita ei tulisi itse poimittua kaupan hyllyltä, ja muutama sellainen jotka varmasti jäisivät meillä kokonaan käyttämättä koska ne eivät ole oman maun mukaisia. Arvostamme äitiyspakkausta silti todella paljon. Miten hienoa onkaan, että valtio tukee tällä tavalla kaikkia vauvaperheitä.

Äitiysavustus on mahdollista ottaa vastaan myös rahana, jolloin äitiyspakkauksen sijasta saa 140 euroa. Sillä summalla ei varmasti saa itse ostettua (ainakaan uutena) yhtä paljon vauvanvaatteita ja hoitotarvikkeita kuin mitä äitiyspakkaukseen sisältyy. Silti pohdimme nyt, kannattaisiko meidän kuitenkin ottaa avustus rahana. Huomasimme nimittäin vasta, että pakkauksen ulkovaatteet ovat oikeastaan juuri väärän kokoisia joulutontullemme. Emmekä nyt varsinaisesti edes tarvitse enää lisää vauvanvaatteita, niin innokkaasti olen niitä kuluneen vuoden aikana ostoskellut… Silti mietin, että jos jätämme pakkauksen ottamatta, tuntuuko minusta kuin jäisimme jotain tärkeää raskauden aikaista rituaalia vaille jos emme saa innoissaan hakea postista pakkausta ja sitä yhdessä ihastella ja haaveilla tulevasta vauvasta. Mutta ehkä on hassua ottaa pakkausta pelkästään tuosta syystä?

Listasin alle äitiyspakkauksen sisällön ja kommentteja siitä, tulisivatko vaatteet ja tarvikkeet käyttöön ja tarpeeseen. Ehkä se auttaa minua tekemään päätöksen pakkauksen suhteen (Minttu on jo aika vakaasti sitä mieltä, että meidän ei kannata ottaa pakkausta).

Ulkovaatteet

  • Ulkohaalari (68-74) ja tumput ja töppöset (19-21)
  • Makuupussi
  • Kevyt toppapuku (68-74)
  • Villasekoitehaalari (68-74)
  • Kypärämyssy (62-68)

Pakkauksen ulkohaalari on juuri väärän kokoinen joulukuun alussa syntyvälle vauvalle. Ensimmäisenä talvena se on aivan liian suuri, ja toisena talvena jäänyt jo pieneksi. Olemme päättäneet, ettei vauvalle hankita ensimmäiseksi talveksi toppapukua, vaan vauva tulee kulkemaan lämpöpussissa turvakaukalossa ja lämpimämmässä untuvapussissa vaunuissa. Olemme miettineet turvakaukaloon Baby’s Onlyn kaunista vaaleanharmaata lämpöpussia, mutta lopullinen päätös on vielä tekemättä asian suhteen. Untuvapussin ehdimme jo hankkia, kun löysimme Elodie Detailsin vaaleanharmaan untuvapussin Verkkokauppa.comista satasella, kun sen normaalihinta näyttäisi olevan 180-190 euroa.

Pakkauksen makuupussi on aivan ihana ja harmittaa jos se jää saamatta. Muistan vieläkin oman äitiyspakkaukseni makuupussin, se oli lapsena monesti leikeissä mukana. Kevyt toppapuku sen sijaan on mielestäni pakkauksen ehdottomasti kamalin kampe, eikä se pääsisi käyttöön ihan täysin pinnallisista syistä. Villasekoitehaalarille ja kypärämyssylle sen sijaan varmasti löytyisi käyttöä, mutta toisaalta sellaisia ei ole kallis ostaa itsekään. Yksi 62-kokoinen fleece-haalari meillä jo on, se löytyi Reiman kesäalesta edullisesti.

Vaatteet

  • Myssy (0-3kk)
  • Potkuhousut x2 (62-68)
  • Kietaisubody x3 (50-56)
  • Potkuhousut (50-56)
  • Body x5 (62-68)
  • Body (68-74)
  • Puolipotkuhousut x2 (50-56)
  • Housut x2 (62-68)
  • Housut x2 (68-74)
  • Sukkahousut (62-68)
  • Sukat x2 (19-21)
  • Lapaset (19-21)
  • Yöpuku/potkupuku (62-68)

Meillä on jo pieni myssy, sukkahousuja, sukkia, lapasia sekä yöpukuja. On myös bodyja ja housuja monessa koossa. Emme ole hankkineet yhtään puolipotkuhousuja tai potkuhousuja, sillä Minttu ei niin välitä niistä. Voi olla että joudumme vielä lähempänä ostamaan jotain kamppeita, mutta pääasiassa pienimpien kokojen (56-62) vaateostokset on jo tehty. 50-kokoa ei meillä ole kuin yksi body ja muutamat pienet pöksyt ja pari (varmasti hyvin epäkäytännöllistä) paitaa. Täytyy hankkia sitä kokoa lisää sitten jos joulutonttunen on syntyessään kovin pieni.

Sänky

  • Vuodelaatikko
  • Peitto
  • Pussilakana
  • Aluslakana
  • Patja
  • Patjan suoja

Olemme suunnitelleet babynestin ostamista, joten todennäköisesti vauva tulisi aluksi nukkumaan siinä pinnasängyn sisällä. Pinnasänkyvalinta on jo tehty, ja sänky on tarkoitus hakea alkusyksystä kotiin. Samalla ostamme siihen sopivan patjan ja petivaatteet. Saamme Mintun siskolta hyvän peiton pinnasänkyyn, joten sitäkään ei tarvitse hankkia.

Muut tarvikkeet

  • Kylpypyyhe
  • Harso x4
  • Taskuvaippa ja kaksi imuosaa
  • Liivinsuoja
  • Kynsisakset
  • Hammasharja
  • Digitaalinen kuumemittari
  • Talkki
  • Nännivoide
  • Kondomit
  • Terveyssiteet
  • Kylpylämpömittari
  • Hiusharja
  • Ruokalappu
  • Pehmolelu/uniriepu
  • Ensikirja
  • Kuolalappu

Harsoja on hankittu jo pino. Kuolalappujakin on jo muutama. Ensikirjoja on jo pienen kirjaston verran, ja muutama uniriepukin jo löytyy kaapista. (Alkaa käydä harvinaisen selväksi että tämä mamma on tosiaan hieman innostunut ostoskelemaan kaikkea vauvaan liittyvää…) Ruokalapun ehtii hankkia vähän myöhemminkin. Kondomeille ei meidän perheessä ole juuri tarvetta. Nuo loput ovat aika pieniä ostoksia, joihin ei kamalasti mene rahaa vaikka ne ostaisi itse.

Voi ei. Käytyäni listan läpi on pakko tunnustaa, ettemme oikeasti tarvitse äitiyspakkausta. Että sen ottaminen olisi oikeastaan aika hassua, kun päällekkäisiä hankintoja on ehditty tehdä jo aika paljon, ja osa tuotteista jäisi kokonaan käyttämättä. Mutta kun olen niin haaveillut siitä äitiyspakkauksen avaamisesta…

Olisi mukava kuulla millaisia suunnitelmia muilla on äitiysavustuksen suhteen. Miellyttävätkö äitiyspakkauksen värit ja kuosit? Tuntuuko siltä että vaatteet ja tarvikkeet tulisivat käyttöön? Löytyykö muita äitiyspakkauksesta haaveilijoita?

Kuva: Kela

rv 22+3

Vaunuvalinnan vaikeus

4.8.2016

Kävimme ensimmäisen kerran koeajamassa lastenvaunuja Haaparannassa juhannusviikolla. Kesäkuun lopun ja elokuun alun väliin mahtuu (ainakin meidän taloudessa) monta uutta suosikkia ja mielipidettä. Kesäkuussa olimme lähes varmoja, että vaunuvalintamme on ruotsalais-saksalainen Britax Go Next. Niissä ei ollut varsinaisesti mitään vikaa ja ne vaikuttivat valkoisella rungolla ja meleeratun harmailla kankailla sopivan sporttisilta ja keveiltä olematta kuitenkaan rimpulat. Mutta olivatko ne sittenkin tylsä valinta?

Bugaboo Buffalo vs. Emmaljunga NXT90

Uskallettuamme katsella myös (Suomessa) perinteisten merkkien ulkopuolelle, aloimme tosissamme harkita Bugaboo Buffaloita (kuvassa vasemmalla), ja mitä enemmän niitä tuijotimme netissä (kuvia, videoita), sitä mielenkiintoisemmilta ne vaikuttivat, ja sitä vakuuttuneempia olimme, että olimme löytäneet ne vaunut. Päätimme, että otamme riskin ja tilaamme vaunut alumiinin värisellä rungolla ja meleeratun harmailla kankailla sokkona Hollannista, jossa Bugaboo-hinnat ovat selkeästi suomalaiskauppoja halvempia. Onhan merkkikin hollantilainen. Listasimme jo kaikki lisätarvikkeetkin (kesäkuomu, seatliner, turvakaukaloadapterit), jotka vaunutilaukseen liittäisimme. Järkevä aika vaunuostoksille ei kuitenkaan ollut vielä heinäkuun alussa, joten jäimme odottamaan myöhäisempiä raskausviikkoja. Liityin jopa Bugaboo-ryhmään Facebookissa. Ryhmään liittyminen oli onni, sillä emme olleet jakseneet etsiä käyttäjäkokemuksia muutamaa (ylistävää) blogipostausta kauempaa ja ryhmä avasi silmämme Bugabooiden yllättävän yleisille laatuongelmille. Renkaat prakaavat, kankaat virttyvät, muoviosat hajoilevat. Ei kiitos 1200 euron panostuksella.

Heinäkuussa Emmaljunga toi uuden NXT90-mallin (kuvassa oikealla) Suomenkin markkinoille. Bugaboohon pettyneenä tajusimme, että tässähän olisi luotettavana tunnetulta ruotsalaiselta merkiltä hyvin Buffalon näköiset ja oloiset kaupunkilaisvaunut isoilla ilmakumirenkailla. Olisiko näistä meille lastenvaunuiksi? Ne olivat ensimmäinen Emmaljungan lastenvaunu, jotka miellyttivät silmäämme ja olivat lisäksi ominaisuuksiensa puolesta kuin meille tehty. Ne olisi myös mahdollista nähdä luonnossa paikallisella Emmaljunga-kauppiaalla, kunhan ne sinne asti ehtisivät. NXT90:nkin valikoimasta löytyy meleerattu harmaa, joten meidän ei tarvitsisi luopua edes kankaan väristä. Parin viikon kuvien ja videoiden tuijottelun jälkeen olimme lähes valmiita hyppäämään NXT90-kelkkaan.

Emmaljunga Super Viking vs. Britax Go Big

Vihdoin eilen ehdimme tehdä uuden lastenvaunukierroksen paikallisissa lastentarvikeliikkeissä. Suuntasimme ensimmäisenä Emmaljungan vaunuja myyvään liikkeeseen NXT90 ja Super Viking mielessämme. Emmaljunga Super Viking (kuvassa vasemmalla) tuntuu nykyään olevan suosittu malli, jota on myös tavallaan verrattu Bugaboo Buffaloihin. Niissä on Buffaloiden tapaan isot renkaat ja kuppimallinen penkki. Lisätarvikkeina myytävillä värikuomuilla saa niihinkin tarpeen mukaan uutta ilmettä. Ja onhan Super Vikingissä se etu, että myöhemmin siitä saa lisäosalla sisarusrattaan. Siinä on myös Emmaljungan mallistosta eniten visuaalisesti samaa kuin Britaxin Go-mallistossa, johon alunperin ihastuimme. Super Viking oli oikeastaan pakko nähdä luonnossa ennen päätymistä mihinkään rattaaseen, jotta jälkikäteen ei tarvitse katua.

10 sekunnin koeajon jälkeen totesimme, että NXT90 ei ole meidän vaunu. Se oli erittäin hankala ja raskas ohjattava, eturenkaat tuntuivat elävän omaa elämäänsä. Puolen tunnin vaunulenkki lumisilla kävelyteillä takaisi kunnon niskajumin. Paljon muita ominaisuuksia emme edes siitä tutkineet, sillä emme yksinkertaisesti päässeet sinuiksi ohjauksen kanssa. Super Viking puolestaan kulki kuin unelma ja sitä pystyi helposti ohjaamaan yhdelläkin kädellä. Se oli periaatteessa oikein hyvän tuntuinen, mutta oliko se sittenkään meidän vaunu? Molemmissa koeajamissamme Emmaljungissa oli yllättävän paljon muovisia osia, joten ihan täysin emme Super Vikingiin vielä sitoutuneet, vaikka alustavan pakettihinnan sille, lisätarvikkeille (sadesuoja, ratasosan jalkapeite, kaukaloadapterit) ja Britax Baby-Safe Plus SHR II-turvakaukalolle ja ISOFIX-jalustalle kysyimmekin. Vuoden 2017 mallistoon tuleva Super Viking Outdoor ruskeilla kankailla olisi kieltämättä aika tyylikäs kokonaisuus.

Emmaljung-kokemukset hyppysissämme kurvasimme seuraavaksi Britax-jälleenmyyjän luo tarkoituksenamme kokeilla Go Nextiä uudelleen. Yllätykseksemme Britax Go Big (kuvassa oikealla) oli myös ehtinyt liikkeeseen. Olin hiljaa mielessäni asetellut sitä omassa vertailussani jopa Go Nextin yläpuolelle, koska sen täysin makuuasentoon kallistuva ratasistuin ja isommat eturenkaat vaikuttivat mielenkiintoisilta lisiltä jo ennestään varmalta (tylsältä) valinnalta tuntuneeseen Go Nextiin. Go Next vaikutti edelleen yhtä hyvältä, ketterältä ja vakaalta kuin kesäkuussakin, mutta niin vaikutti myös Go Big. Go-sarjalaiset kiilasivat kirkkaasti Emmaljungien edelle. Muotokieli ja käytettävyys ovat meidän mielestämme Go-sarjassa yksinkertaisesti ylivoimaisia Emmaljungiin verrattuna.

Joten näyttää siltä, että valintamme on joko Britax Go Next tai Britax Go Big. Isompirenkainen Go Big on tällä hetkellä listan kärjessä, mutta meidän pitää vielä päättää, kestämmekö hieman rumemmat (tavalliset) harmaat kankaat kauniiden meleerattujen sijaan. Isoja päätöksiä. Meitä ei edes haittaa, että Go Bigiä ei saa valkoisella rungolla, tai että renkaat ovat puhkeamattomat eivätkä ilmakumit. Alla nopeat plussat ja miinukset näistä viidestä lastenvaunusta.

Britax Go Big

+ muotoilu
+ erittäin suojaava ratasistuimen kuomu
+ ketteryys, ohjauksen helppous
+ kokoontaitto ratasosan kanssa
+ kokoontaitetun paketin mitat (pisin sivu 82 cm)
+ yhden käden irrotus Britaxin Baby-Safe Plus SHR II-turvakaukalolla, adapteri kuuluu hintaan
+ työntöaisan muotoilu/säädöt
+ isot eturenkaat
+ vaakatasoon kallistuva ratasistuimen selkänoja
+ 10 kg tavarakori, vertailun isoin
+ ratasosan jalkapeite kuuluu hintaan
– tylsät kangasvaihtoehdot

Edit 05/2017: päädyimme ostamaan Britax Go Big-rattaat ja niistä voi lukea kokemuksiamme matkarataspohdinnan johdannosta.

Britax Go Next

+ muotoilu
+ erittäin suojaava ratasistuimen kuomu
+ ketteryys, ohjauksen helppous
+ kokoontaitto ratasosan kanssa
+ kokoontaitetun paketin mitat (pisin sivu 78 cm)
+ yhden käden irrotus Britaxin Baby-Safe Plus SHR II-turvakaukalolla, adapteri kuuluu hintaan
+ työntöaisan muotoilu/säädöt
+ kauniit kankaat
+ ratasosan jalkapeite kuuluu hintaan
– pienet eturenkaat, isot saatavilla lisätarvikkeena

Emmaljunga Super Viking

+ ketteryys, ohjauksen helppous
+ työntöaisan muotoilu/säädöt
+ isot eturenkaat
+ 2017/Outdoor-värit, lisätarvikevaihtoehdot
+ laajennettavissa sisarusrattaiksi
+/- kuppipenkki ratasistuimessa
– rungon muotoilu kopan/istuimen kiinnityskohdassa
– kokoontaitto vain ilman ratasosaa
– tarpeettoman monimutkaisen oloinen vaunukopan kiinnitysmekanismi (kaapelit, salpa pohjassa)
– erikseen ostettava turvakaukaloadapteri
– kokoontaitetun paketin mitat (pisin sivu 93 cm)
– ratasosan jalkapeite lisätarvike

Bugaboo Buffalo

+ muotoilu
+ ketteryys, ohjauksen helppous (netin mukaan)
+ kokoontaitto ratasosan kanssa
+ isot eturenkaat
+ kauniit kankaat
+ runsaasti lisätarvikevaihtoehtoja
+/- kuppipenkki ratasistuimessa
– ei pääse kokeilemaan ennen ostoa
– ei jousitusta
– kokoontaitetun paketin mitat (pisin sivu 88 cm)
– erikseen ostettava turvakaukaloadapteri
– työntöaisan säädöt
– työntöaisa ja kantokahva käytännössä vaatii suojan pinnoitteen murtumisen vuoksi
– ratasosan jalkapeite lisätarvike
– laatuongelmat, reklamaatioiden teko Hollantiin

Emmaljunga NXT90

+ muotoilu
+ isot eturenkaat (jotka tosin osoittautuivat todella surkeiksi)
+ työntöaisan säädöt
+ ratasosan jalkapeite kuuluu hintaan
+ kauniit kankaat
+/- kuppipenkki ratasistuimessa
– ohjaus
– ohjaus
– ohjaus
– ei jousitusta
– erikseen ostettava turvakaukaloadapteri

Ja nyt kun vaunuvalinta alkaa olemaan melkein tehty, piti Britaxin tietenkin julkistaa uusi turvakaukalo, uuden i-SIZE-standardin mukainen Baby-Safe i-SIZE. Tähän asti on siis ollut selviö, että ostamme Baby-Safe Plus SHR II:n, koska siinä on sivutörmäyssuojan lisäksi viisipisteturvavyöt. Nyt tuo uusi tuli sotkemaan valintakuvioita. Uusi malli ehtinee kauppoihin riittävän ajoissa meidän hankintaa silmällä pitäen (noin syyskuun alku), mutta tuskin sitä ehtii esimerkiksi Autoliitto testata. Mennäkö siis turvalliseksi todetulla vanhemmalla mallilla vai ostaa riskillä todennäköisesti yhtä hyvä tai parempi malli? Tämä siis sillä varauksella, että uusi malli sopii vanhemman tapaan Go Nextin adaptereihin.

SaveSave